20 april 2013

Korte Berichten week 16
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS-mariniersteams voor snelle interventie
Engeland selekteert basis voor Joint Strike Fighter
Zijn de vliegdekschepen van de VS verouderd?
Israël verdubbelt aantal vluchten boven Libanon
NAVO-onderzoekers: Inzet Stuxnet was illegale geweldsdaad
Luchtbrug voor wapens naar Syrische rebellen uitgebreid met steun van CIA
CIA breidt rol in Syrische burgeroorlog uit
Australische defensie bevestigt ontmoeting met Iraans oorlogsschip


VS-mariniersteams voor snelle interventie

26 maart 2013 - De VS willen special-forces-teams van de mariniers op schepen in het Midden-Oosten en elders gaan plaatsen als een soort snelle interventiemacht die kan optreden bij aanvallen op ambassades, gijzelingen en andere krises. Het idee is om ze op schepen te plaatsen die deel uitmaken van de Marine Expeditionary Units (MEU) die bestemd zijn voor grotere operaties zoals landingen.

Het Amerikaanse Korps Mariniers heeft zeven van dit soort MEU's van 2200 mariniers, waarvan er steeds twee tot drie tegelijkertijd zijn ingezet. Momenteel is er één in de Middellandse Zee, een tweede in de Perzische Golf/Golf van Aden en een derde in een voorwaartse positie voor de Stille Oceaan gestationeerd in Okinawa. Een MEU heeft de omvang van een bataljon met gevechtsvliegtuigen, transporthelikopters en gevechtshelikopters. Ze opereren meestal vanaf een amfibisch landingsschip met een groot dek en twee kleinere amfibische schepen.

In kombinatie met de nieuwe MV-22 Ospreys (soort kombi van helikopter en vliegtuig) die in de lucht kunnen worden bijgetankt zou het bereik van de special-forces-eenheden behoorlijk groot worden, mogelijk sneller dan de al bestaande teams van de regionale commando's van het Amerikaanse leger. De nieuwe maatregel is een reaktie op de aanval op het Amerikaanse konsulaat in Benghazi in september vorig jaar.

De mariniers hebben nog andere snelle interventie-eenheden, de Fleet Anti-Terrorism Security Teams (FAST), om ambassades te versterken en geheime apparatuur te beschermen. Maar die zijn niet zo goed getraind als de special forces.

Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes)

Naar boven

Engeland selekteert basis voor Joint Strike Fighter

26 maart 2013 - De Britse Joint Strike Fighter JSF (officieel nu F-35 Lightning II) zal worden gestationeerd op de RAF luchtmachtbasis Marham in Norfolk. De JSF zal gezamenlijk worden geëxploiteerd door de luchtmacht en de marine en ook vliegen vanaf het nieuwe Britse vliegdekschip Queen Elisabeth. Engeland zal vanaf 2015 JSF's krijgen met een initial operating capability (minimale inzetbaarheid) vanaf land in 2018 en later dat jaar ook vanaf het vliegdekschip.

De RAF-basis Lossiemouth wordt de thuisbasis van de Typhoons. De Tornado's die nu vanaf Marham vliegen zullen in 2019 worden uitgefaseerd.

Bron: Ottawa Citizen (Defence Watch)

Naar boven

Zijn de vliegdekschepen van de VS verouderd?

25 maart 2013 - Volgens een rapport dat is opgesteld door kapitein Henry Hendrix voor het Center for a New American Security (een denktank uit de omgeving van de huidige Amerikaanse regering) is het de vraag of de VS zijn vloot van vliegdekschepen nog op volle sterkte moet houden, vooral in het licht van beperking van de groei van de militaire uitgaven en toenemende kwetsbaarheid. Momenteel moet het Pentagon elf vliegdekschepen beschikbaar houden. Daarvan zijn er nu tien operationeel, sinds de USS Enterprise met pensioen is gegaan. Er zijn plannen voor vervanging in 2017 door de USS Gerald Ford, de eerste van een nieuwe klasse. Die moet echter 13,6 miljard dollar gaan kosten, het dubbele van de laatst gebouwde carrier. Daar komt nog 4,7 miljard dollar bij voor onderzoek en ontwikkeling van de nieuwe klasse.

Het kost rond 6,5 miljoen dollar per dag om een vliegdekschip-eskader operationeel te houden. zo'n groep bestaat naast de carrier uit vijf andere oorlogsschepen, een aanvalsonderzeeër, een vliegende groep van 80 gevechtsvliegtuigen en helikopters en een bemanning van 6700 koppen.

Hendrix heeft ook een interessante berekening gemaakt. Elk F-18 gevechtsvliegtuig van de vloot vliegdekschepen heeft in tien jaar oorlog 16 bommen afgeworpen. Dat komt neer op 7,5 miljoen dollar voor elke bom, als je de kosten van de vliegtuigen meerekent. Dat kun je dan vergelijken met de kosten van het afvuren van een Tomahawk kruisraket van 2 miljoen dollar per stuk. En vijf destroyers uitgerust met Tomahawks kosten 10 miljard dollar om te bouwen en 1,8 miljoen dollar per dag aan operationele kosten. Een ander aspekt is dat de VS-marine tamelijk bang is voor een Chinese raket, de DF-21D. Deze heeft de reputatie een vliegdekschip uit te kunnen schakelen.

Bron: AFP (Mathieu Rabechault)

Naar boven

Israël verdubbelt aantal vluchten boven Libanon

25 maart 2013 - Volgens bronnen van de VN-vredesmacht UNIFIL heeft de Israëlische luchtmacht tot nu toe twee keer zoveel vluchten in het Libanese luchtruim uitgevoerd als vorig jaar. De vluchten - meest van verkenningsdrones om inlichtingen te verzamelen - lijken zich te koncentreren op regio's in Zuid-Libanon en de Bekaa vallei, waar Hezbollah militaire posities heeft. In één geval is een schijnaanval vastgesteld op een Syrische militaire installatie.

Op 14 maart vond een zeer ongebruikelijke operatie plaats met rond 25 Israëlische vliegtuigen - F-16s en F-15s in vier aparte formaties - die langs de Libanese kust naar het noorden vlogen alvorens, net voor de Syrische haven Tartous, om te keren. Tartous is een steunpunt voor de Russische marine.

Nadat de jachtvliegtuigen waren teruggekeerd naar Israël, cirkelden een of meer Israëlische RC-12s - een vliegtuig om elektronische inlichtingen te verzamelen - gedurende een uur of zes rond voor de kust van Noord-Libanon. Vermoedelijk ging het om het monitoren van de Syrische militaire verbindingen na de eerdere aktie.

Bron: The Daily Star, Lib. (Nicholas Blanford)

Naar boven

NAVO-onderzoekers: Inzet Stuxnet was illegale geweldsdaad

25 maart 2013 - Een cyberaanval met Stuxnet om het atoomprogramma van Iran te saboteren was een "daad van geweld" en waarschijnlijk illegaal. Dat konkludeert een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Cooperative Cyber Defense Center of Exellence van de NAVO in Estland. De 20 internationale experts waren unaniem in hun oordeel over het gewelddadig karakter van Stuxnet, maar minder eensgezind over de vraag of de sabotage kon worden gezien als een 'gewapende aanval', het kriterium voor een oorlogsdaad volgens de konventies van Genève. Er wordt aangenomen dat Stuxnet is ontworpen door de VS en Israël, hoewel dit natuurlijk niet officieel is erkend.

Bron: Wired (Kim Zetter)

Naar boven

Luchtbrug voor wapens naar Syrische rebellen uitgebreid met steun van CIA

24 maart 2013 - Met hulp van de CIA hebben Arabische landen (Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar) en Turkije de laatste maanden de wapenhulp aan de Syrische oppositie enorm uitgebreid door middel van een geheime luchtbrug. De wapentransporten begonnen begin 2012 op beperkte schaal, maar hebben zich sinds afgelopen herfst enorm uitgebreid volgens een analyse van luchtverkeersgegevens door de New York Times.

CIA-officieren hebben vanuit geheime lokaties de Arabische landen geholpen wapens in te kopen, waaronder een grote hoeveelheid in Kroatië, voorraden uit de Joegoslavische burgeroorlog. De CIA-ers proberen ook ervoor te zorgen dat de stroom wapens naar voor de Amerikanen betrouwbare Syrische kommandanten gaat.

De meeste vluchten hebben plaatsgevonden sinds november vanuit Kroatië, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De luchtmacht van Qatar en de Jordaanse maatschappij Jordanian International Air Cargo (een frontstore van de Jordaanse luchtmacht) speelden een centrale rol.

Turkije ziet toe op een groot deel van de transporten, waarbij ook zendertjes worden aangebracht in de vrachtwagens die het laatste deel van de reis verzorgen, om te kunnen vaststellen waar de wapens heengaan. Of dit ook lukt is zeer de vraag. Het gespecialiseerde Brown Moses Blog heeft inmiddels al bewijs gevonden voor Kroatische wapens in handen van de islamistische rebellen van al-Nusra.

Bron: The New York Times (C.J. Chivers, Eric Schmitt)

Naar boven

CIA breidt rol in Syrische burgeroorlog uit

23 maart 2013 - De CIA gaat inlichtingen verschaffen aan geselekteerde rebellengroepen in de de Syrische burgeroorlog. Ze gaan ze ook trainen in het gebruik van wapens, waaronder inzet van antitankwapens tegen bunkers, stadsoorlog en kontraspionage.

De bedoeling is om de islamistische strijders van al-Nusra enigszins de wind uit de zeilen te nemen. De terreurbestrijdingsdiensten van de VS zeggen, dat ze de laatste tijd toenemend kommunikatieverkeer zien tussen al-Nusra, al-Qaida in Iraq en de centrale leiding van al-Qaida in Pakistan. Steeds meer Pakistaanse strijders vertrekken uit Pakistan om deel te gaan nemen aan de strijd in Syrië.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, Siobhan Gorman, Nour Malas)

Naar boven

Australische defensie bevestigt ontmoeting met Iraans oorlogsschip

22 maart 2013 - Een woordvoerder van het Australische leger bevestigde Iraanse berichten dat twee Iraanse marineschepen in de Indische Oceaan eerder deze maand waren benaderd door een verkenningsvliegtuig van de Australische luchtmacht. Een Australische AP-3C Orion had op 10 maart in het kader van Operatie Gateway tijdens een luchtpatrouille een ontmoeting met een Iraans fregat. Volgens Iran waren de destroyer Sabalan en de helikoptercarrier Kharg van de 24e vloot op weg in de richting van Sri Lanka na een bezoek aan de haven Zhangjiagang in China. Na een waarschuwing van de kant van de Iraniërs zou de Orion de koers hebben gewijzigd, maar wel nog detectors om onderzeeërs op te sporen hebben afgeworpen.

Bronnen: DefenseNews (Nigel Pittaway); Press TV


Naar boven
Naar beginpagina