25 april 2013
Korte Berichten week 17 deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman
Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.
Inhoud:
- Syrië trekt troepen terug van de Golan
- Russische bommenwerper voert oefenaanvallen uit op Amerikaans raketschild
- VS sturen spionagevliegtuig naar Japan, aktiveren NBC-eenheid
- VS sturen raketverdediging naar Guam, nemen gas terug
- De horror van Camp Hama
- VS sturen geleide-wapen destroyer naar Korea
- Sicilië nu tegen militair satellietstation VS
- Poetin geeft bevel voor alarmoefening
- Intimideren van Noord-Korea een dure grap
- VS gaan eigen Syrisch legertje in Jordanië trainen
Syrië trekt troepen terug van de Golan
7 april 2013 - De Syrische regering heeft grote aantallen troepen (Israëlische media hebben het over twee divisies, 20.000 soldaten) teruggetrokken van de Golanhoogten. Daarmee wordt de rol van de VN-vredesmacht Undof, die daar toezicht houdt op de wapenstilstand problematisch en de kans op een Israëlische interventie neemt toe, aldus de Guardian. Enkele duizenden militairen van het Syrische regeringsleger zijn de laatste weken verplaatst naar Damascus. De elitetroepen die eerst op de Golan stonden zijn maar deels vervangen en dan nog door troepen van slechtere kwaliteit.
Bron: The Guardian (Martin Chulov, Harriet Sherwood)
Naar bovenRussische bommenwerper voert oefenaanvallen uit op Amerikaans raketschild
5 april 2013 - Volgens Amerikaanse woordvoerders heeft een Russische Tu-22M Backfire bommenwerper onlangs oefenaanvallen uitgevoerd op onderdelen van het Amerikaanse raketschild in Azië. Op 26 februari werd een simulatie uitgevoerd van het afvuren van kruisraketten tegen een Aegis schip in de buurt van Japan. Een dag later vond eenzelfde schijnaanval plaats tegen een grondinstallatie van het raketschild in Japan, vermoedelijk de X-band-radar.
De Backfire kan tot drie Kh-22 kruisraketten voor aanvallen tegen gronddoelen meenemen en heeft een bereik van 4000 km.
De Russische militaire inlichtingendienst GRU heeft op 1 april ook bekend gemaakt dat het een nieuw spionageschip, de Yuri Ivanov, gaat inzetten tegen onderdelen van het raketschild in Hawaï en Alaska. De Yuri Ivanov gaat deel uitmaken van de Pacifische Vloot van Rusland. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat twee Oscar II dieselonderzeeërs met kruisraketten van de Pacifische Vloot worden gemoderniseerd. Deze onderzeeërs zijn gebouwd om vliegdekschepen aan te vallen. Ze hadden SS-N-19 raketten aan boord en zullen nu ook worden voorzien van SS-N-26 kruisraketten tegen schepen.
Bron: The Washington Times (Bill Gertz)
Naar bovenVS sturen spionagevliegtuig naar Japan, aktiveren NBC-eenheid
6 april 2013 - De VS sturen een Global Hawk onbemand verkenningsvliegtuig naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Misawa in Noord-Japan om de ontwikkelingen rond Korea beter te kunnen bestuderen. Het is de eerste keer dat dit type in Japan wordt ingezet.
Tevens is het Amerikaanse 23rd Chemical Batallion na acht jaar teruggekeerd in Zuid-Korea. Het gaat om een zogenaamd NBC-bataljon dat geschikt is voor de verdediging tegen nukleaire, biologische en chemische aanvallen. De komst van het NBC-bataljon is volgens de Amerikanen puur toeval, heeft niets te maken met de huidige krisis. En inderdaad, de verplaatsing was afgelopen oktober al aangekondigd.
Bronnen: Bangkok Post; Stars and Stripes (Jon Rabiroff)
Naar bovenVS sturen raketverdediging naar Guam, nemen gas terug
3 april 2013 - Het Pentagon gaat de komende weken een batterij Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) voor raketverdediging verplaatsen naar Guam. Het bestaat uit een op een truck gemonteerde lanceerinstallatie, onderscheppingsraketten en een geavanceerde AN/TPY-2 volgradar.
Anderzijds brengt de Wall Street Journal vandaag een analyse, die stelt dat Washington bezig is gas terug te nemen. De bovengenoemde THAAD-verplaatsing wordt daarin als defensief beschreven. Maar de eerdere "agressieve opstelling" van de VS wordt volgens de krant nu "teruggeschroefd" omdat men bang is per ongeluk een verdere eskalatie en diepere krisis te veroorzaken.
De VS lassen een pauze in in de uitvoering van wat in Washington het 'spelershandboek' (playbook) heet, een stappenplan waarbij Noord-Korea geleidelijk tot de orde moet worden geroepen tijdens de oorlogspelen met B-52s, B-2s en F-22s. Met name het sturen van twee destroyers van de Arleigh-Burke klasse, de John S. McCain en de Decatur, met het Aegis antiraketsysteem aan boord, zou niet in het georkestreerde verloop van het draaiboek hebben gestaan, waarmee de zaak uit de hand begon te lopen. De VS gaan nu eerst de reakties van Noord-Korea evalueren.
Bronnen: Reuters (Phil Stewart, David Alexander); The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes)
Update: Elke THAAD-batterij bestaat uit zes op trucks gemonteerde lanceerinstallaties met in totaal 48 onderscheppingsraketten. Er zijn in totaal drie THAAD-beatterijen van 4th Air Defense Artillery Regiment in Fort Bliss, waarvan er twee operationeel zijn. Uiteindelijk wil de landmacht zes batterijen opstellen, per batterij kost het 850 miljoen dollar. De THAAD is mobiel en kan worden vervoerd met C-5 en C-17 vrachtvliegtuigen. Bij de huidige inzet gaat het om rond 100 soldaten.
Naar bovenDe horror van Camp Hama
1 april 2013 - De Guardian publiceert aan de hand van verklaringen van Britse soldaten een uitgebreid verhaal over de grove mensenrechtenschendingen in een geheim detentiekamp van het Amerikaanse leger tijdens de bezetting van Irak, Camp Hama. Personeel van de RAF en het Army Air Corps hielpen daar de Amerikanen als bewakers en bij transporten. Veel van de gevangenen werden aangeleverd door de arrestatieteams van de Britse special forces (SAS en Special Boat Squadron, SBS). De Brits-Amerikaanse eenheid Task Force 121 (TF 121) werd aanvankelijk ingezet om gevangenen te interneren waarvan men dacht dat ze kennis hadden over massavernietigingswapens (MVW). Vervolgens moesten ze Saddam-loyalisten oppakken en opsluiten en weer later kader van al-Qaida in Iraq.
In het allereerste begin heette de eenheid Task Force 20 en runde een kamp in de noordwestelijke woestijn (H1), waar men dacht dat Irak de MVW verborgen hield. Later werden ze als TF 121 verplaatst naar een plek bij Baghdad International Airport. De Engelsen van TF 121 heetten Task Force Black en bestonden voor de helft uit SAS/SBS en voorr de andere helft uit de al genoemde bewakers. Daarnaast had je Task Force Green (US Delta Force) en Task Force Red (US Rangers). Verder waren er van Amerikaanse kant militaire ondervragers en CIA-officieren. Na het Aboe Ghraib schandaal (april 2004) werd TF 121 omgedoopt tot TF 6-26. Die zomer werd het gevangenkamp verplaatst naar Balad, een luchtmachtbasis 80 km ten noorden van Bagdad en kwam het bekend te staan als Temporary Screening Facility.
Bron: The Guardian (Ian Cobain)
Naar bovenVS sturen geleide-wapen-destroyer naar Korea
31 maart 2013 - De Amerikaanse marine stuurt de geleide-wapen-destroyer USS McCain vanuit de Stille Oceaan naar de Koreaanse wateren. De McCain was in december al verplaatst dichterbij het inzetgebied. Het schip is geschikt om een raketaanval te bestrijden. Er zijn ook twee F-22 Raptor stealth bommenwerpers naar de regio gestuurd in het kader van oefening Foal Eagle met de Zuid-Koreaanse marine. Ze zijn verplaatst naar Osan Air Base in Zuid-Korea zonder dat ze (voorlopig) aktief aan de oefening zullen deelnemen. Het is de vijfde keer dat F-22s worden gestuurd. Eerder was er sprake van dat de geleide-wapendestroyer USS Fitzgerald ook op zou stomen.
Bron: NBC News (Jim Miklaszewski, Courtney Kube)
Update: Tevens verplaatsen de VS een op zee varend radarplatform dat raketten in hun baan kan volgen dichter naar Korea toe. Het gaat om een X-band-radar die normaal in Pearl Harbor (Hawaï) ligt. Zo'n X-band staat ook sinds 2006 op het land in Noord-Japan. Het is de bedoeling in centraal Japan over een paar maanden een tweede op te stellen.
Bron:
Los Angeles Times (David S. Cloud, Jung-yoon Choi)
Update 2: De F-22s krijgen hun thuisbasis op Kadena Air Base in Japan bij het 94th Expeditionary Fighter Squadron.
Bron:
IHS Jane's
Update 3: 11 april - De X-band-radar (ook wel SBX geheten) is ter plaatse aangekomen. Ze kan raketlanceringen over een afstand van zeker 2000 km waarnemen.
Naar bovenSicilië nu tegen militair satellietstation VS
29 maart 2013 - De regionale regering op Sicilië heeft de toestemming ingetrokken om een militair satellietstation van de VS op het eiland te bouwen. Het grondstation is onderdeel van het Mobile User Objective System (MUOS), een UHF-satellietnetwerk dat de verbindingen tussen de interventielegers van de VS en de bondgenoten aanmerkelijk moet verbeteren. Het netwerk heeft ook nog drie andere grondstations, in Australië (Kojarena) en de VS (Virginia en Hawaii).
Er zijn zorgen over mogelijke schadelijke gezondheidseffekten door elektromagnetische straling voor de bevolking van de stad Niscemi, waar de installatie moet komen. Niscemi ligt op 60 km afstand van de Amerikaanse basis bij Sigonella. In Niscemi waren ook al grote demonstraties gepland. De bouw is nu stilgelegd in afwachting van nader onderzoek.
Bron: Reuters
Naar bovenPoetin geeft bevel voor alarmoefening
28 maart 2013 - De Russische president Poetin heeft een niet geplande alarmoefening voor de regio Zwarte Zee afgekondigd, waaraan 7000 militairen en 36 marineschepen van de Zwarte Zeevloot deelnemen. Met een dergelijke oefening wordt de paraatheid getest. Schietseries op drie Russische oefenterreinen maken deel uit van het programma. De schepen komen uit de Russische marinebases in Sebastopol (Oekraïne) en Novorossiisk. Paratroepen, luchtmacht (20 vliegtuigen en helikopters) en artillerie (50 stukken geschut) nemen ook deel.
Bron: Al Jazeera
Naar bovenIntimideren van Noord-Korea een dure grap
28 maart 2013 - De VS hebben twee nukleaire bommenwerpers B-2 van 509th Bomb Wing naar Korea gestuurd als waarschuwing aan Noord-Korea in het kader van de gezamenlijke oefening Foal Eagle met Zuid-Korea, die duurt vanaf 1 maart tot 30 april. De B-2s wierpen (konventionele) bommen af in het oefengebied Jik-Do. De stealth bommenwerpers zoeken een pad tussen de (niet mobiele) radarinstallaties van de Koreanen heen zodat ze kunnen worden ingezet zonder dat eerst de vijandelijke luchtafweer is uitgeschakeld.
Een B-2 kost 3 miljard dollar en per vlieguur nog eens 135.000 dollar, bijna twee keer zo duur als andere militaire vliegtuigen. De vliegduur heen en terug is zeker 20 uur (20.000 km) vanaf de thuisbasis Whiteman in Missouri. Whiteman is (sinds 1993) de enige operationele B-2 basis, er staan er daar twintig. De B-2 is eerder ingezet in Servië (Kosovo-oorlog 1999), Afghanistan, de invasie in Irak (2003) en Libië (2011). Hij kan onder meer 16 anti-bunkerbommen van 900 kilo meenemen of nukleaire kruisraketten.
Bron: Foreign Policy (John Hudson)
Update: 6 april - Volgens het luchtmachtblog The Aviationist zijn er nu - stilletjes - ook enkele B-2s blijvend gestationeerd op Andersen Air Force Base op Guam.
Naar bovenVS gaan eigen Syrisch legertje in Jordanië trainen
27 maart 2013 - De VS zijn volgens Associated Press al een paar maanden bezig in Jordanië met het trainen van een eigen legertje Syrische strijders die in aktie kunnen komen op het moment dat de Amerikanen hiervoor groen licht geven. De operatie staat vermoedelijk onder leiding van de paramilitaire afdeling van de CIA die werkt met instrukteurs van de special forces samen met de Jordaanse geheime dienst.
Op twee geheime kampen in het oosten en zuiden van het land krijgen telkens 600 rebellen tegelijk een kursus van zes weken. Het zou ook deels gaan om een train-de-trainers-programma waarbij de Syrische leerlingen - veelal Bedoeïenen en soennieten die ooit in het Syrische leger hebben gediend - op hun beurt andere Syriërs gaan trainen in Syrië zelf. De op te leiden eenheden zouden volgens een eerder verhaal in Der Spiegel niet binnen de struktuur van het Free Syrian Army vallen, maar gebaseerd zijn op afspraken met drie lokale kommandanten in de regio rond de stad Daraa. Uit een tiental eenheden met meer dan 10.000 strijders moet uiteindelijk een legertje worden gekreëerd met de naam Tawhid al-Janub (leger van het zuiden). De formatie zou in aktie moeten komen op het moment dat (delen van) het Syrische regime ineenstorten.
Wapens zoals antitankgeschut, luchtdoelraketten en meer dan 100 pick-up trucks met machinegeweren en luchtdoelkanonnen zijn nu voor een groot deel in Jordaanse magazijnen opgeslagen om te worden uitgedeeld als het moment gekomen is. Op die manier moet de rebellen van de islamistische al-Nusra de wind uit de zeilen worden genomen.
Ook Britse en Franse officieren zouden aan deze trainingen deelnemen. De recente wijziging in het Europese wapenembargo wordt door deze landen zo geïnterpreteerd dat dit soort aktiviteiten nu zijn toegestaan.
Bronnen: Associated Press (Bradley Klapper); Der Spiegel; The Guardian (Julian Borger, Nick Hopkins)
Update: 2 april - Volgens Jordaanse bronnen van de Washington Post zou oorspronkelijk het doelcijfer zijn geweest om eind juni 3000 officieren van het Free Syrian Army getraind te hebben en zou dit gezien de ontwikkeling van de gevechten nu vervroegd zijn tot eind deze maand
Naar boven
Naar beginpagina