25 mei 2013

Korte Berichten week 21
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Rol special forces in Afghanistan neemt toe
Koncentratie lokaties Defensie - Marine Etablissement afgestoten
Blijft de EU bewapening van de Syrische rebellen blokkeren?
Russische oorlogsschepen uit de Pacific in de Middellandse Zee
VS verplaatsen 200 mariniers naar Italië vanwege Libische onrust
Wapentransporten naar sommige Syrische rebellen stagneren


Rol special forces in Afghanistan neemt toe

15 mei 2013 - De New York Times bericht dat het aandeel van de Amerikaanse, maar ook de Afghaanse special forces in de oorlog in Afghanistan toeneemt, naarmate andere westerse troepen zich terugtrekken. Komende februari zullen special forces naar verwachting een derde uitmaken van het Amerikaanse kontingent in Afghanistan. Momenteel werken elke dag al 60 Special Operation teams samen met de Afghan Local Police. 50 andere teams zijn gedetacheerd bij Afghaanse overvalcommando's (waaronder 9 commandobataljons - kandaks - , 11 speciale politie-eenheden voor de beruchte night raids en 19 provinciale interventieteams). In totaal zijn er nu 14.000 commandotroepen van het Afghaanse leger.

De vorig jaar geïntroduceerde Special Operations Joint Task Force-Afghanistan staat onder bevel van generaal-majoor Tony Thomas. Het is de eerste inzet van special forces met de omvang van een divisie. Iedereen doet mee: Green Berets en Rangers (landmacht), SEALS (marine) en de Special Operations units van de mariniers. Samen met special forces van de bondgenoten is het totaal aantal coalitie-militairen in deze kategorie nu 13.700. 200 drones, helikopters en vliegtuigen maken 6000 sorties per maand voor deze aktiviteiten. Terwijl het aantal Amerikaanse troepen tot februari zal halveren blijft het aantal special forces hetzelfde.

Bron: New York Times (Thom Shanker)

Naar boven

Koncentratie lokaties Defensie - Marine Etablissement afgestoten

14 mei 2013 - Defensie gaat verder met het reorganiseren van de infrastruktuur. Een nieuwe brief van minister Hennis kompleteert het plan van haar voorganger. Een paar punten er uit:

Bron: Brief Defensie over Herbeleggingsplan Vastgoed fase 2b

Naar boven

Blijft de EU bewapening van de Syrische rebellen blokkeren?

16 mei 2013 - Volgens de Telegraph zijn een aantal Europese landen onder leiding van Duitsland en Italië, ondanks toenemende Britse druk, nog steeds tegen de opheffing van het EU-wapenembargo voor Syrië. In een vertrouwelijke nota hebben de Britten voorgesteld legale obstakels voor het bewapenen van de rebellen op te heffen. Frankrijk zou de zaak tot eind juni willen uitstellen (het embargo loopt 1 juni af). Oostenrijk heeft in een tot woede van de Britten gepubliceerd diskussiestuk (een zogenaamd non-paper) een uitvoerige politieke en juridische argumentatie tegen de wapenleveranties (pdf) gegeven. De Oostenrijkers vinden dat een dergelijk besluit in strijd is met internationaal recht, EU-regelgeving, het principe van non-interventie, het VN-handvest, besluiten van de Europese Raad, een resolutie van de Veiligheidsraad tegen al-Qaida en uitspraken van het internationaal gerechtshof. Bovendien zou het een risiko zijn voor de veiligheid van de VN-vredesmacht UNDOF die sinds 1973 toezicht houdt op de wapenstilstand tussen Syrië en Israël.

Een al dan niet definitieve beslissing zal genomen worden op de vergadering van de raad van EU-ministers van buitenlandse zaken op 27 mei. Volgens de Guardian bestaat de mogelijkheid dat "kreatieve linguisten in Brussel" een formule bedenken die iedereen op zijn eigen wijze kan interpreteren. Dat gebeurde vorige keer ook, toen een uitzondering werd gemaakt voor "niet-dodelijke steun en technische bijstand voor de bescherming van burgers". De meeste EU-landen vonden dat dit betekende dat de technische bijstand betrekking had op niet-dodelijk materieel (voertuigen zonder wapens, kogelvrije vesten, nachtkijkers). De Engelsen legden het ruimer uit en lieten allerlei militaire training er onder vallen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Timmermans verklaarde bij BNR-radio ruimte te zien voor een kompromis. Volgens hem kunnen wellicht pantservoertuigen en bepaalde defensieve wapensystemen wel. Nederland wil in elk geval geen wapens leveren, zegt Timmermans. Dat brengt een eind van het konflikt niet dichterbij.

Bronnen: The Guardian (Julian Borger); The Telegraph (Bruno Waterfield, Damien McElroy)

Naar boven

Russische oorlogsschepen uit de Pacific in de Middellandse Zee

16 mei 2013 - Schepen van de Russische Pacifische vloot zijn voor het eerst sinds tientallen jaren via het Suezkanaal de Middellandse Zee ingevaren. De schepen zijn op weg naar Limassol op Cyprus. Het eskader bestaat uit de destroyer Admiral Panteleyev, de amfibische schepen Peresevet en Admriral Nevelskoi, een tanker en een sleepboot. De schepen waren op 19 maart uit Wladiwostok vertrokken om zich te voegen bij de Russische taskforce voor de Middellandse Zee die verder bestaat uit kontingenten van de Noordelijke, Baltische en Zwarte Zeevloot, waaronder een schip voor onderzeebootbestrijding, een fregat en een landingsschip van de Ropucha-II klasse.

Andere eskaders in de Middellandse Zee zijn de Standing Maritime Group 2 van de NAVO, de Franse Naval Action Force en de Amerikaanse Zesde Vloot. De Sovjet-Unie hield van 1967 tot 1992 het 5e Middellandse Zee Squadron in de vaart, dat bestond uit tussen de 30 en 50 schepen.

Bron: Russia Today

Naar boven

VS verplaatsen 200 mariniers naar Italië vanwege Libische onrust

15 mei 2013 - De VS verplaatsen 200 mariniers van een detachement dat eerder naar de Spaanse basis Moron was gestuurd en twee militaire vliegtuigen naar de Italiaans-Amerikaanse luchtmachtbasis Sigonella op Sicilië vanwege toegenomen onrust in Libië. Washington heeft de ambassadestaf in Tripoli gereduceerd, nadat regeringsgebouwen omsingeld waren door milities. Engeland heeft hetzelfde gedaan na een aanslag met een bomauto op de Franse ambassade op 23 april.

Tegelijkertijd is bekend geworden dat naast het speciale detachement mariniers van rond 550 militairen in Moron een vergelijkbare (kleinere) eenheid eind 2013 zal worden toegevoegd aan Southern Command (Latijns-Amerika) en mogelijk ook één aan CENTCOM (Midden-Oosten). De mariniers in Moron beschikken over zes MV-22B Osprey voor troepentransport. De snelle interventiegroep is onderdeel van II Marine Expeditionary Force in Camp Lejeune (NC). De stationering is een reaktie op de aanslag op de Amerikaanse 'post' in Benghazi afgelopen september.

Bronnen: AFP; Marine Corpse Times (Gian Harkins)

Naar boven

Wapentransporten naar sommige Syrische rebellen stagneren

13 mei 2013 - Volgens de persgroep McClatchy zorgt onderlinge onenigheid tussen de landen die de Syrische rebellen steunen er voor, dat sommige groepen minder wapens ontvangen. Saoedi-Arabië zou zijn opgehouden via Turkije wapens te sturen en heeft de aanvoerlijnen verplaatst naar het noorden van Jordanië. Het resultaat is dat de opstandelingen in het noorden en het midden van het land minder wapens en munitie krijgen. Dat is extra pijnlijk, omdat een regeringsoffensief momenteel de stad Qusayr bedreigt.

Een verslaggever konstateerde na een bezoek aan de frontlijnen, dat de terugval in de aanvoer vooral groepen treft die verbonden zijn met de Supreme Military Council, de fraktie die de VS graag willen steunen. Meer fundamentalistische strijders lijken er minder last van te hebben. Volgens een woordvoerder van het oppositiefront Syrian Opposition Coalition hebben Saoedi-Arabië en Koeweit ook de fundamentalisten van el-Nusra afgeknepen, maar Qatar zou minder kieskeurig zijn. Daarnaast krijgen de rebellen ook nog geld van privépersonen uit deze landen. De Saoedi's zijn daar tegen opgetreden, maar via Koeweit kan sindsdien nog geld gestuurd worden.

Bron: McClatchy (David Enders)


Naar boven
Naar beginpagina