23 juni 2013

Korte Berichten week 25
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Optie voor beperkte no-fly zone in Syrië
NAVO werkt details uit voor Afghaanse operatie na 2014
Israel heeft nu 80 kernkoppen (SIPRI)
NAVO overweegt Libische trainingsmissie
Rusland hervat nukleaire patrouilles in zuidelijke wateren
Drone-oorlog VS loopt via Duitsland
Jordanië opent Russische fabriek voor granaatwerpers
Aegisschepen de eerste verdedigingslinie


Optie voor beperkte no-fly zone in Syrië

13 juni 2013 - De Wall Street Journal onthult dat militaire planners van het Pentagon een voorstel hebben ontwikkeld voor een beperkte no-fly zone (NFZ) in Syrië langs de Jordaanse grens om het bewapenen van de Syrische rebellen door de VS te ondersteunen. Het zou dan gaan om een gebied tot 40 km diep dat beschermd kan worden door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen met lucht-lucht-raketten met een groter bereik, die vliegen vanaf Jordaanse bases en eventueel vanaf marineschepen in de Rode en Middellandse Zee. Voor een dergelijke beperkte NFZ zou het niet nodig zijn het Syrische luchtafweergeschut te vernietigen. Het gaat om een optie die al dan niet kan worden gekombineerd met het bewapenen van de rebellen. Voorstanders denken dat voor zo'n NFZ geen VN-resolutie nodig is, omdat de VS dan niet regulier het Syrische luchtruim binnendringen en geen Syrisch grondgebied bezetten.

Als de Amerikaanse vliegtuigen vervolgens door de Syrische luchtmacht 'bedreigd' worden, zouden ze in deze visie wel het Syrische luchtruim kunnen schenden bij wijze van zelfverdediging.

Het op die manier kreëren van een bufferzone in Syrië voor de rebellen zou 50 miljoen dollar per dag kosten. Het vergt een maand voorbereiding. Misschien is het maar een beperkte tijd mogelijk, omdat als Rusland het moderne S-300 luchtverdedigingssysteem met een groot bereik in Syrië gaat opstellen, de risiko's voor de piloten aanzienlijk toenemen.

Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Adam Entous)

Naar boven

NAVO werkt details uit voor Afghaanse operatie na 2014

5 juni 2013 - De vergadering van NAVO-ministers van Defensie in Brussel heeft het operationele koncept goedgekeurd voor de NAVO-operatie Resolute Support na 2014 in Afghanistan. Het doel van de missie is advies, training en assistentie voor de Afghaanse ministeries van Defensie en politie en de hoogste leger- en politiekommandanten. De VS zullen de operatie in het zuiden en oosten van het land gaan leiden (lead nation), Duitsland in het noorden, Italië in het westen en Turkije mogelijk in Kaboel. De afwezigheid van Engeland en Frankrijk in de berichtgeving is opvallend. De trainers zullen volgens NAVO secretaris-generaal Rasmussen alleen op het hoogste niveau adviseren, niet zoals nu ook op brigade- en bataljonsniveau.

Op aantallen militairen wil men zich over het algemeen nog niet vastleggen, de NAVO zal dit pas in het najaar doen na het einde van het Afghaanse vechtseizoen. Ze moeten wel, omdat ook de VS hierover voor die tijd niet willen beslissen. Alleen Duitsland heeft aangegeven tussen de 600 en 800 militairen te willen leveren. Informeel is sprake van een totaal tussen de 8000 en 12.000, maar het touwtrekken in Washington hierover gaat nog door. Bovendien is een en ander geheel afhankelijk van een door de presidenten Obama en Karzai af te sluiten bilaterale veiligheidsovereenkomst. En ook het Congres kan nog roet in het eten gooien: een amendement van het Huis van Afgevaardigden op de US National Defense Authorization Act 2014 heeft inmiddels de steun voor Amerikaanse aanwezigheid na 2014 geschrapt en vervangen door de formulering dat na 2014 geen troepen mogen blijven zonder uitdrukkelijke instemming van het Congres, aldus NATO Watch.

Bronnen: Reuters (Adrian Croft, David Alexander); NATO Watch nr. 43 (June 2013)

Update 20 juni: Ook de Italiaanse minister van Defensie heeft bekendgemaakt dat tussen 500 en 700 Italiaanse troepen na 2014 aktief zullen blijven in het westen van Afghanistan.

Naar boven

Israel heeft nu 80 kernkoppen (SIPRI)

5 juni 2013 - Volgens het laatste jaarboek van het Zweedse instituut voor vredesonderzoek SIPRI beschikt Israël nu over ongeveer 80 kernwapens. 50 daarvan kunnen verschoten worden met de ballistische raket voor de middellange afstand Jericho II. Er zijn ook nukleaire vrije-val-bommen voor vliegtuigen (vergelijkbaar met die in Volkel liggen). De operationele status van de verder reikende Jericho III-raket is niet bekend. Ook vermeldt SIPRI hernieuwde spekulaties in 2012 over de ontwikkeling van nukleaire kruisraketten die door onderzeeërs gelanceerd kunnen worden. Dit zou Israël een tweede-slag kapaciteit geven, een gegarandeerd antwoord op een nukleaire verrassingsaanval, die de felbegeerde absolute onkwetsbaarheid verzekert.

De schatting van SIPRI is aan de lage kant. Schattingen uit het verleden varieerden van 75 tot bijna 400 kernwapens voor het Israëlische arsenaal.

Bronnen: Korte inhoud SIPRI Jaarboek 2013; The Times of Israel (Gavriel Fiske)

Naar boven

NAVO overweegt Libische trainingsmissie

4 juni 2013 - De NAVO overweegt een trainingsmissie voor het Libische leger. NAVO-landen waaronder Turkije hebben tot nu toe al enige trainingsaktiviteiten uitgevoerd. De ontwikkelingen in Libië beginnen de NAVO meer zorgen te baren, nu duidelijk wordt dat fundamentalistische guerrilla's van Ansar Dine en al-Qaida in de Mahgreb na de Franse interventie in Mali zijn uitgeweken naar het nauwelijks door de regering gekontroleerde zuidwesten van Libië. Ze kunnen gaan samenwerken met lokale Libische groepen zoals Ansar al-Shariah.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous)

Naar boven

Rusland hervat nukleaire patrouilles in zuidelijke wateren

1 juni 2013 - Na meer dan 20 jaar hervat de Russische marine de patrouilles met nukleaire onderzeeërs in de zeeën van het zuidelijk halfrond. Dit zal gebeuren met onderzeeërs van de Borei-klasse die 16 Bulava kernraketten voor de lange afstand meevoeren. De eerste van de in totaal acht Borei-onderzeeërs, de Yuri Dolgoruky, is dit jaar in dienst genomen. In 2020 moet het bestand kompleet zijn. Zowel de onderzeeër als het wapen zijn ontworpen in de jaren negentig.

Bron: Reuters (Alexei Anishchuk)

Naar boven

Drone-oorlog VS loopt via Duitsland

30 mei 2013 - Uit onderzoek van het Duitse TV-programma Panorama en de Süddeutsche Zeitung blijkt dat Africa Command van het Amerikaanse leger in Stuttgart (sinds 2008) en het Air and Space Operations Center (AOC) van de Amerikaanse luchtmacht in Ramstein een grote rol spelen bij de gerichte aanvallen met drones op verdachte terroristen in Afrika. Sinds 2011 is er op Ramstein bovendien een satelliet-relais-station aktief dat onontbeerlijk is voor de besturing van de boven Afrika rondvliegende drones zoals Predator, Reaper en Global Hawk door piloten in de VS.

Op het AOC (650 medewerkers) worden beelden van satellieten en drones geïnterpreteerd en de operaties gepland. Inlichtingenanalisten spelen een rol bij het opstellen van doellijsten voor de aanvallen, de zogenaamde nominaties. De bevelen voor de aanvallen, bijvoorbeeld in Somalië, komen uit Stuttgart en worden uitgevoerd door de piloten in de VS. De al dan niet stilzwijgende medewerking van Duitsland aan deze operaties kan mogelijk volkenrechtelijke gevolgen hebben.

Bronnen: ARD Panorama (Stefan Buchen, John Goetz, Niklas Schenck, Antonius Kempmann, Christian Fuchs); Süddeutsche Zeitung (Christian Fuchs, John Goetz, Hans Leyendecker)

Naar boven

Jordanië opent Russische fabriek voor granaatwerpers

30 mei 2013 - Een Russisch-Jordaanse fabriek (JADARA) om in joint-venture RPG-32 Hashim draagbare raketwerpers te produceren is door de koning geopend op een plaats 20 km ten noordwesten van Amman (Zarqa). De fabriek is gebouwd door Jordanië terwijl de Russische wapengigant Rosoboronexport zorgt voor de assemblage en toezicht houdt op het produktieproces.

Volgens Jane's Infantry Weapons bestaat het wapen uit twee delen, een afvuur/richt-eenheid die geschikt is voor hergebruik en een wegwerpkontainer met hetzij een anti-tankgranaat of een thermobarisch wapen (fuel-air bomb). Het kaliber van de granaten is 72,5 of 105 mm. Het wapen is geschikt tegen de meeste pantservoertuigen en tegen bunkers. Wikipedia geeft als gebruikers van de RPG-32 naast Rusland aan: Jordanië, Brazilië, Mexico en Libanon.

Bronnen: The Jordan Times; RIA Novosti

Naar boven

Aegisschepen de eerste verdedigingslinie

30 mei 2013 - Associated Press bericht over de Aegisschepen van de VS. Er liggen er steeds twee in de westelijke Stille Oceaan (tegen Noord-Korea) en twee in de oostelijke Middellandse Zee (tegen Iran). De raketverdedigingsschepen beschikken over SM-3 raketten om vijandelijke ballistische projektielen te kunnen treffen en Tomahawk raketten als aanvalswapen. In totaal zijn er 28 Aegisschepen, 16 bestemd voor de Stille Oceaan en 12 voor de Atlantische Oceaan.

Eind 2018 moeten het er in totaal 30 zijn. De kosten om een schip uit te rusten met het Aegis radarsysteem van Lockheed Martin en de SM-3 raketten van Raytheon bedragen 45 miljoen dollar.

Op dit moment zijn er nog niet genoeg van deze schepen om de gebruikelijke inzetperiodes (6 ½ maand op zee en dan drie jaar in de thuishaven) te kunnen handhaven. In plaats daarvan worden de Aegisschepen 7 ½ maand ingezet en zijn dan twee jaar thuis.

De Tomahawk raketten kunnen doelen op het land uitschakelen zonder gevaar voor het eigen personeel.

Bron: Associated Press (Lolita C. Baldor)


Naar boven
Naar beginpagina