10 augustus 2013

Korte Berichten week 32
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Wat kost een no-flyzone?
Britse kernonderzeeërs lekken en vertonen barsten
Russisch eskader arriveert in Cuba
Manilla wil luchtmacht en marine dichter bij Zuid-Chinese Zee plaatsen
VS omsingelen China met vliegtuigen
VS laten oefening Bright Star doorgaan
EU wil drones en luchtmacht beheren


Wat kost een no-flyzone?

6 augustus 2013 - In de Amerikaanse diskussie over scenario's voor een eventuele interventie in Syrië vliegen wat cijfers over tafel. De voorzitter van de Verenigde Chefs van Staven, generaal Martin Dempsey, had gesteld dat een no-flyzone voor Syrië een miljard dollar per maand zou kunnen kosten. In een artikel in McClatchy Newspapers worden wat getallen voor andere konflikten genoemd.

Zo kostte de no-flyzone boven Kosovo, van 24 maart tot 10 juni 1999 1,775 miljard dollar. De no-flyzone in de oorlog met Libië kostte 4 miljard dollar, waarvan de VS rond 1 miljard voor hun rekening namen. No-flyzones boven Irak waren aanmerkelijk goedkoper, rond 88 miljoen dollar per maand. Maar misschien is dat berekend op basis van een al in de Golfoorlog van 1991 gedecimeerde luchtverdediging.

Bron: McClatchy Washington Bureau (Matthew Schofield)

Naar boven

Britse kernonderzeeërs lekken en vertonen barsten

3 augustus 2013 - Een rapport van de Britse Defence Nuclear Safety Regulator (DNSR) (Jaarverslag DNSR 2012/2013, pdf), dat is opgepikt door de Daily Mail, onthult dat de bejaarde Britse kernvloot door inspekteurs is voorzien van de waarschuwing 'Kode Rood' nadat was ontdekt dat de reaktors en de nukleaire ladingen barsten vertoonden, er sprake was van radio-aktieve lekkage en een chronisch gebrek aan onderhoudsmonteurs. De oudste Trident-boten zouden eigenlijk onmiddellijk uit dienst moeten genomen worden.

Eerder had een rapport van de liberaal-demokratische regeringspartij gekonkludeerd dat enkele miljarden pond bespaard kunnen worden door af te zien van het permanent op zee patrouilleren met de onderzeeërs (Trident Alternatives Review, 16 juli 2013, pdf), de zogenaamde Continuous At-Sea Deterrence (CASD). Varianten daarvan zijn: de inzet van een Trident alleen voor een beperkte periode tegen een geïdentificeerde tegenstander (focused deterrence), regelmatige maar niet zeer parate patrouilles (sustained deterrence), patrouilles met tussenpozen (responsive deterrence) of kernwapens in een lage staat van paraatheid houden (preserved deterrence). Op die manier kun je volstaan met minder dan vier boten, wat een besparing oplevert. De vredesbeweging CND kwam in juli met een eigen rapport, The Real Alternative (pdf), waar in staat dat het niet vervangen van Trident 100 miljard pond kan opleveren.

Bronnen: Daily Mail (Mark Nicol); The Guardian (Richard Norton Taylor)

Naar boven

Russisch eskader arriveert in Cuba

3 augustus 2013 - Een Russisch marine-eskader komt vandaag aan in Havana. Het wordt geleid door de geleide-wapen-kruiser Moskva, het vlaggeschip van de Zwarte Zeevloot, en bestaat verder uit de destroyer Vice-admiraal Kulakov (Udaloy-klasse) van de Noordelijke Vloot en de tanker Ivan Bubnov. De Russisch-Cubaanse militaire betrekkingen stonden op een zeer laag pitje sinds de sluiting van de elektronische afluisterpost bij Lourdes op 20 km van Havana in 2001. Er zijn de laatste tijd aanwijzingen dat Lourdes weer open zou gaan. Ook is er sprake van de opening van vliegbases voor de Russische strategische luchtmacht.

Rusland heeft inmiddels een groot deel van de uit de tijd van de Sovjet-Unie daterende schuld van naar schatting 30 miljard dollar afgeschreven.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

Manilla wil luchtmacht en marine dichter bij Zuid-Chinese Zee plaatsen

28 juli 2013 - Volgens een vertrouwelijk regeringsrapport dat in handen is van Associated Press wil de Filipijnse regering lokaties van luchtmacht- en marineonderdelen verplaatsen naar de vroegere Amerikaanse basis in Subic Bay. Subic Bay is een natuurlijke diepzeehaven die de twee grote kustwachtschepen, die de Filipijnen onlangs van de VS hebben verworven, kan huisvesten. De minister van Defensie heeft het bericht inmiddels bevestigd, maar er is wel een probleem. De kosten van reparatie en verbeteringen voor een luchtmachtbasis in Subic bedragen 119 miljoen dollar. Er wordt dus gezocht naar financiering.

Subic Bay ligt dichter bij de omstreden Zuid-Chinese Zee dan de bases die nu worden gebruikt. Zo stelt het rapport dat de reaktietijd van gevechtsvliegtuigen, die nu opereren vanaf Clark Air Base ten noorden van Manilla (eveneens een oude Amerikaanse basis) met meer dan drie minuten zal worden bekort.

Bron: Associated Press (Jim Gomez)

Update 31 juli 2013 - Het lijkt te werken voor de Filipijnen. Washington heeft aangekondigd zijn militaire bijstand in het komende belastingjaar te verhogen van 30 miljoen naar 50 miljoen dollar. Sinds 2002 hebben de VS 312 miljoen militaire hulp aan de Filipijnen geschonken en diverse soorten materieel.

Bron: Reuters (Manuel Mogato)

Naar boven

VS omsingelen China met vliegtuigen

30 juli 2013 - In de Stars and Stripes legt generaal Herbert 'Hawk' Carlisle, hoofd operaties van de Amerikaanse luchtmacht in de Stille Oceaan, uit hoe hij van plan is de aanwezigheid van de USAF in Azië dit jaar dramatisch uit te breiden. "Het idee is simpel: omring China met Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten, zoals het Westen destijds in de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie deed." Zo gaat de Amerikaanse luchtmacht naar de Australische bases Darwin (waar het ook al vol zit met mariniers) en Tindal, naar Chiangi East in Singapore, Korat air base in Thailand, een basis in India en mogelijk ook naar Kubi Point en Puerto Princesa op de Filipijnen en vliegvelden in Indonesië en Maleisië.

Intussen werkt de marine ook mee aan het netwerk van bases met kustslagschepen in Singapore. De mariniers zijn bezig oude vliegvelden uit de Tweede Wereldoorlog op te knappen in de Pacific. Dit zijn kale landingsbanen, zoals op Tinian (noordelijke Marianen). Het zijn reservebases voor als de aktieve bases onder vuur komen van Chinese raketten.

Bron: Stars and Stripes (John Reed)

Naar boven

VS laten oefening Bright Star doorgaan

31 juli 2013 - De VS willen ondanks de machtsgreep in Egypte door het leger nog steeds half september de grote militaire oefening Bright Star in Egypte door laten gaan. Bright Star is een tweejaarlijkse oefening, die sinds 1981 (na de vredesakkoorden van Camp David tussen Egypte en Israël) wordt gehouden. Het wordt beschouwd als de belangrijkste snelle-interventie-oefening in het Midden-Oosten, bedoeld om een vijandelijke greep naar deze strategische regio (oorspronkelijk had men daarbij de Sovjet-Unie op het oog) het hoofd te bieden. In 2011 werd Bright Star afgelast vanwege de Arabische lente.

Bron: Reuters (Phil Stewart)

Naar boven

EU wil drones en luchtmacht beheren

26 juli 2013 - Volgens de Daily Telegraph is er een plan van de Europese Commissie en de Europese buitenlandse dienst van barones Ashton om een agentschap voor inlichtingen en veiligheid op te richten, dat onder de buitenlandse dienst (de European External Action Service) moet gaan ressorteren. Onder het agentschap zouden spionagedrones, spionagesatellieten en (transport)vliegtuigen gaan vallen. Deze middelen worden dan ingezet in het kader van de Europese interne en externe veiligheidspolitiek die politie-inlichtingen, het internet, de bescherming van de buitengrenzen en maritieme kontrole omvat. De drones en kommandosystemen zouden gekoppeld worden aan een al bestaand spionagesatellietprojekt van 4 miljard euro met de naam Copernicus, dat onder het European Space Agency ESA valt.

Engeland kan een veto over deze plannen uitspreken, maar volgens de krant zou dit te omzeilen zijn door een mechanisme uit het Verdrag van Lissabon (vermoedelijk wordt bedoeld de versterkte strukturele samenwerking op militair gebied, die een groep landen volgens het verdrag kan aangaan).

Bron: Daily Telegraph (Bruno Waterfield)

Naar boven

Naar boven
Naar beginpagina