21 september 2013

Korte Berichten week 38 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Drie Russische oorlogsschepen gaan de Indische Oceaan binnen
Twee Iraanse oorlogsschepen leggen aan in Soedan
Vredesmacht in de Sinaï belegerd
Russen heropenen militaire basis in het Noordpoolgebied
Minder Amerikaanse troepen in Europa
Afghaanse exit VS duurder dan gepland
Militaire overeenkomst met Marokko voorgelegd aan parlement
Turkse aanklacht tegen jihadisten vanwege sarin
Amerikaanse marine in de Middellandse Zee blijft voorlopig op sterkte
Blijft AFRICOM in Duitsland?


Drie Russische oorlogsschepen gaan de Indische Oceaan binnen

18 september 2013 - Een groep van drie schepen van de Russische Pacifische vloot is op weg naar de Indische Oceaan. Het zijn de geleide-wapen-kruiser Varyag met twee ondersteunende schepen. De bestemming is voorlopig de Golf van Aden, verder opstomen naar de Middellandse Zee is niet uitgesloten.

Bron: Xinhua

Naar boven

Twee Iraanse oorlogsschepen leggen aan in Soedan

18 september 2013 - Vandaag komen het Iraanse helikopterschip Khark en de destroyer Sabalan aan in Port Sudan. De schepen zullen daar water en proviand innemen. De twee schepen vormen samen de Iraanse 27ste vloot. Het is het derde Iraanse vlootbezoek aan Soedan in een jaar.

Bron: Reuters (Khalid Abdelaziz)

Naar boven

Vredesmacht in de Sinaï belegerd

17 september 2013 - De door de VS geleide vredesmacht in de Sinaï van 1660 militairen sterk, die toezicht moet houden op de Israëlisch-Egyptische wapenstilstand van 1979, verkeert in staat van beleg door de voortdurende gevechten tussen het Egyptische leger en fundamentalistische strijders. Dertien landen maken deel uit van de Multinational Force of Obervers (MFO), waaronder Frankrijk, Italië, Australië en Canada. Het aantal Amerikaanse militairen is rond de 700. De MFO-ers mogen de basis niet meer verlaten zonder kogelvrije vesten en zijn begonnen hun eigen bronnen te slaan. De bevoorrading kan alleen nog maar via Israël verlopen. Egyptische troepen voeren grootschalige akties met gevechtshelikopters uit tegen de guerrilla's.
Nederland levert meestal enkele stafofficieren voor MFO.

Bron: The Telegraph (Inna Lazareva)

Naar boven

Russen heropenen militaire basis in het Noordpoolgebied

16 september 2013 - Rusland heeft een flottielje van vier nukleaire ijsbrekers en tien oorlogsschepen langs de noordelijke zeeroute naar een oude militaire basis op de Novosibirsk-eilanden gestuurd. Het eskader staat onder leiding van de nukleair aangedreven kruiser Pyotr Velikiy (Peter de Grote). De basis, die sinds 1993 gesloten was, zal volgens president Poetin opnieuw open gaan en het bijbehorende vliegveld wordt hersteld. Er zullen regelmatig militaire patrouilles langs de noordelijke passage gestuurd worden, die wegens de klimaatopwarming nu een deel van het jaar bevaren kan worden. Het is uiteindelijk een kortere route naar Azië dan die via het Suezkanaal en bovendien is het gebied rijk aan olie.

Bron: Reuters (Alissa de Carbonnel)

Naar boven

Minder Amerikaanse troepen in Europa

13 september 2013 - De Amerikaanse landmacht gaat vanwege bezuinigingen in 2015 nog twee bases in Duitsland sluiten en schrapt de plannen voor nieuwe garnizoenen in Bulgarije. De troepensterkte van US Army in Europa is nu 32.000 (1989: 213.000) en zal tot 2017 verder afnemen tot 30.000. Afgelopen week is na de kazerne in Mannheim ook die in Heidelberg gesloten. In 2015 gaan Schweinfurt en Bamberg dicht. De landmacht zal dan nog zeven grote Europese bases overhouden: Vicenza (Italië), Chievres bij het NAVO-hoofdkwartier Brussel (België), Wiesbaden, Grafenwoehr, Kaiserslautern, Ansbach en Stuttgart (allemaal in Duitsland).

De Amerikaanse bases in Bulgarije (en later eventueel in Roemenië) zullen niet meer worden gebouwd. De landmacht zal daar wel oefenen, maar geen komplete brigades laten rouleren, wat oorspronkelijk het plan was.

Tegelijkertijd is wel een Amerikaans-Bulgaars plan bekend geworden om gedurende vijf tot acht jaar in totaal 8000 Libische soldaten in groepen van 150 tot 200 te oefenen op bases in Bulgarije. Mogelijk wordt dat zelfs een NAVO-missie.

Bronnen: Military.com (Richard Sisk); AFP

Naar boven

Afghaanse exit VS duurder dan gepland

13 september 2013 - Het Amerikaanse leger is gedwongen om veel uitrusting en materieel per vliegtuig uit Afghanistan te transporteren in plaats van via de goedkopere land- en zeeroutes. De logistieke planners van het Pentagon wilden 60% van de goederen over de weg naar Pakistan versturen en daar verschepen. Maar via deze route gaat de vracht momenteel in een tempo het land uit dat maar een derde is van het geplande (20%). En dat terwijl voor het eind van het jaar 24.000 voertuigen en 20.000 scheepscontainers op een of andere manier het land uit moeten. Het Pentagon heeft er tussen de 5 en 7 miljard dollar voor uitgetrokken.

Het alternatief voor de landweg is het vliegtuig, hetzij rechtstreeks naar de VS of naar zeehavens aan de Perzische Golf of de Arabische Zee. Maar dat is drie tot zeven keer zo duur als de landweg via Pakistan.

Een andere mogelijkheid is via de noordelijke route per trein of truck naar Centraal-Azië en Rusland. Dit is de langste weg, tevens duurder en verwacht wordt dat slechts enkele percenten van de lading op deze manier Afghanistan zullen verlaten.

Munitie, wapens en andere gevoelige apparatuur moet om veiligheidsredenen via de lucht worden vervoerd.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

Militaire overeenkomst met Marokko voorgelegd aan parlement

12 september 2013 - Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans heeft een overeenkomst over militaire samenwerking tussen Nederland en Marokko naar de Staten-Generaal gestuurd "ter stilzwijgende goedkeuring". Dit laatste betekent dat de overeenkomst kan worden geratificeerd, tenzij binnen dertig dagen de Eerste of de Tweede Kamer gaat piepen. Minstens eenvijfde van een van beide kamers moet voor die termijn te kennen hebben gegeven dat ze een komplete behandeling in het parlement willen.

Volgens de toelichtende nota is de aanleiding van de samenwerking de verkoop aan Marokko van drie fregatten van de Sigma-klasse door Damen Schelde Naval Shipbuilding. De samenwerking zal betrekking hebben op internationale operaties en mogelijk anti-piraterij-missies bij de Afrikaanse westkust. Te verwachten valt ook samenwerking van de Marokkaanse en Nederlandse marine in het kader van de strijd tegen vluchtelingen door het Europese agentschap Frontex. Ook kan er samen worden geoefend (onder meer op het gebied van terreurbestrijding) en wordt levering van af te stoten militair materieel aan Marokko in het vooruitzicht gesteld. Er komt een gezamenlijke militaire kommissie.

In de overeenkomst wordt geen uitzondering gemaakt voor het door Marokko bezette gebied Westelijke Sahara. Wel heeft de minister in antwoord op Kamervragen toegezegd "geen samenwerkingsactiviteiten aan (te) gaan die betrekking hebben op de Westelijke Sahara of indirecte gevolgen hebben voor dit gebied."

Overigens bracht het amfibische transportschip Rotterdam met een detachement Amerikaanse mariniers aan boord begin september een bezoek aan Casablanca. Het schip is voor de Afrikaanse kust in verband met de Nederlands-Marokkaanse marine-oefening African Winds 2013. Tijdens het havenbezoek werden door de mariniers alvast een paar amfibische en antipiraterij-aktiviteiten beoefend. Aan boord van de Rotterdam is ook een Enhanced Boarding Element (EBE), special forces van de Nederlandse mariniers.

Bron: Kaderovereenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko inzake militaire samenwerking; Rabat, 21 mei 2013; Dossiernummer 33665

Naar boven

Turkse aanklacht tegen jihadisten vanwege sarin

Ball-and-stick model of the (S) enantiomer of the nerve agent sarin, C4H10FO2P. Author: Ben Mills. Source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarin-3D-balls.png12 september 2013 - De aanklager in de Turkse stad Adana heeft volgens de Turkse krant Radikal een Syriër en vijf Turken in staat van beschuldiging gesteld vanwege een poging om grondstoffen voor het chemische oorlogsgas sarin te bemachtigen. De verdachten zouden via de Syriër in kontakt staan met de fundamentalistische Syrische strijdgroepen al-Nusra en Ahrar ash-Sham. De Turkse verdachten zouden handelaars in chemicaliën zijn. De verdachten stonden onder observatie van de Turkse politie en hun telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Eerdere krantenberichten hadden gemeld dat tijdens een huiszoeking in Adana het eindprodukt sarin in beslag was genomen, maar nu zou het alleen gaan om de grondstoffen.

Bron: The Kurdisch Cause (Resho Bistuyek)

Oorspronkelijk artikel in Radikal (Mehmet Kaymak)

Naar boven

Amerikaanse marine in de Middellandse Zee blijft voorlopig op sterkte

12 september 2013 - Het Pentagon houdt voor de duur van de Syrische krisis vier destroyers in de oostelijke Middellandse Zee en een vliegdekschipeskader in de Rode Zee. Het verblijf van het eskader met het vliegdekschip Nimitz (twee destroyers en een geleide-wapen-kruiser) in de Rode Zee is voorlopig met twee weken verlengd. Verder is de destroyer USS Stout de Middellandse Zee binnengevaren om de Barry te vervangen waarvan het verblijf ook is verlengd. De kosten om een destroyer langer te laten blijven zijn zeker 2 miljoen dollar per week en voor een vliegdekschip met eskader tussen de 25 en 40 miljoen per week, al naar gelang het tempo van de operaties. Als het fiskale jaar in de VS op 1 oktober afloopt moet de marine extra geld vragen om de operaties voort te kunnen zetten.

Bron: Washington Times (Kristina Wong)

Naar boven

Blijft AFRICOM in Duitsland?

10 september 2013 - Als het Africa Command van het Pentagon uit Stuttgart wordt teruggehaald naar de VS, zou dat jaarlijks rond 65 miljoen dollar besparen, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse rekenkamer, het Government Accounting Office (GAO). Het grootste deel van de besparing komt uit de reduktie van de toelages voor huisvesting en levensonderhoud van het personeel overzee. 70% van de staf reist weinig, ze kunnen in feite overal hun werk doen. AFRICOM kon bij de oprichting in 2007 niet in Afrika zelf worden gevestigd omdat geen enkel Afrikaans land het wilde opnemen. Inmiddels zijn er ook plannen om het weer te verenigen met het Europese commando (EUCOM) waarvan het oorspronkelijk is afgesplitst.

Uit het rapport blijkt ook dat 250 van de 1640 personeelsleden van AFRICOM zijn gedetacheerd in een centrale voor inlichtingenanalyse in Engeland (gevestigd op de RAF-basis Molesworth), die in het kader van de oorlog tegen terrorisme en interventies in het Midden-Oosten, Afrika en op de Balkan zowel voor AFRICOM als voor EUCOM werkt. De helft van de staf van AFRICOM zijn militairen.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

GAO Report, DOD Needs to Reassess Options for Permanent Location of U.S. Africa Command (pdf); GAO-13-646, september 2013


Naar boven
Naar beginpagina