20 oktober 2013

Korte Berichten week 42
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Frankrijk stuurt meer troepen naar Afrika
India legt beslag op schip voor piratenbestrijding
Venezuela houdt schip met Amerikanen aan in omstreden wateren
Cubaanse wapens op Noord-Koreaans schip nog in goede staat?
VS vertragen militaire leveranties aan Egyptes
Meeste grote drones in Europa geïmporteerd
Bijna-ongelukken op Britse nukleaire basis


Frankrijk stuurt meer troepen naar Afrika

16 oktober 2013 - Frankrijk gaat zijn militaire aanwezigheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) eind dit jaar opvoeren, omdat de situatie uit de hand aan het lopen is. Het land verkeert in chaos sinds de rebellen van Seleka in maart de zittende president Bozizé verdreven.

Frankrijk heeft hier verschillende keren eerder geïntervenieerd, zoals in 2006 toen het Bozizé steunde tegen rebellen uit het noorden. Een kontingent van 400 Franse militairen bewaakt momenteel het vliegveld van de hoofdstad Bangui en patrouilleert in wijken waar de Fransen belangen hebben. Volgens bronnen van Reuters zou het aantal troepen worden opgevoerd tot tussen de 700 en 1250. Bozizé zou in Oost-Afrika verblijven om steun te zoeken voor zijn terugkeer. Op dit moment wordt de CAR geregeerd door de vroegere rebellenleider Djotodia, die heeft beloofd begin 2015 verkiezingen te organiseren.

De Afrikaanse Unie heeft een vredesmacht van 2500 troepen ter plaatse.

Wat betreft Mali, is bekend gemaakt dat Frankrijk zijn troepensterkte van 3200 eind dit jaar niet met 1000 zal verminderen, zoals eerder aangekondigd. De troepenreduktie is uitgesteld naar eind januari of begin februari.

Bronnen: The Guardian/Reuters; Reuters (Marine Pennetier and John Irish)

Naar boven

India legt beslag op schip voor piratenbestrijding

13 oktober 2013 - India heeft het bewapende schip Seaman Guard Ohio, varend onder de vlag van Sierra Leone, in beslag genomen. Het schip, met een bemanning van 35 waaronder 25 gewapende beveiligers, is eigendom van de maritieme beveiligingsfirma AdvanFort uit Virginia, die gespecialiseerd is in piratenbestrijding. Volgens de Indiase kustwacht is het schip in de zuidelijke haven Tuticorin aangehouden, omdat het niet over de vereiste dokumenten beschikte om in Indiase wateren wapens en munitie aan boord te hebben. De bemanning bestaat uit Britten, Esten, Indiërs en Oekraïners.

Tuticorin ligt dicht bij Sri Lanka dat een populair opstappunt is voor beveiligers van schepen op de belangrijke handelsroutes van Azië naar Europa.

Bron: Reuters (Anupama Chandrasekaran)

Naar boven

Venezuela houdt schip met Amerikanen aan in omstreden wateren

12 oktober 2013 - Guyana zegt dat de Venezolaanse marine zijn territoriale wateren is binnengegaan om het schip Teknik Perdana aan te houden en op te brengen naar het eiland Margarita. Het schip is in opdracht van het Texaanse bedrijf Anadarko op zoek naar olie in het gebied van de rivier Essequibo en vaart onder Panamese vlag. Aan boord zijn onder meer vijf Amerikaanse burgers.

Het omvangrijke gebied ten westen van de rivier wordt sinds de 19e eeuw, toen Guyana nog een Britse kolonie was, geclaimd door Venezuela.

Bron: BBC News

Update 15 oktober: De eigenaars van de Teknik Perdana, SapuraKencana Petroleum, hebben bekend gemaakt dat het schip en de bemanning toestemming hebben gekregen om te vertrekken.

Naar boven

Cubaanse wapens op Noord-Koreaans schip nog in goede staat?

10 oktober 2013 - Twee MiG-21 gevechtsvliegtuigen, die in juli zijn aangetroffen op het in Panama in beslag genomen Noord-Koreaanse vrachtschip Chong Chon Gang, zijn volgens de Panamese minister van buitenlandse zaken Nunez Fabrega in goede staat, bedrijfsklaar en hadden nog kort tevoren gevlogen. De militaire lading was in beslag genomen nadat de Panamese autoriteiten het schip hadden aangehouden vanwege een tip dat er drugs aan boord waren. De vliegtuigen werden samen met 15 vliegtuigmotoren aangetroffen onder een partij suiker. Volgens de Cubanen gaat het om verouderd materieel dat naar Noord-Korea was gestuurd om te worden gerepareerd. Noord-Korea is een van de weinige landen ter wereld dat nog beschikt over aktieve militaire werkplaatsen om oud Sovjetmaterieel uit de jaren vijftig en zestig te kunnen oplappen. De MiG-21 is geproduceerd van 1959 tot 1985.

Bron: McClatchy (Tim Johnson)

Naar boven

VS vertragen militaire leveranties aan Egypte

9 oktober 2013 - Als reaktie op het doden van ongewapende demonstranten door het Egyptische leger hebben Amerikaanse woordvoerders gezegd dat een aantal wapenexporten zullen worden vertraagd. Het zou onder meer gaan om F-16 gevechtsvliegtuigen, Apache helikopters, Harpoon anti-scheepsraketten en M1A1 tanks. Ook zal de overdracht van 260 miljoen dollar aan Egypte, een bedrag dat onder meer is bestemd voor militaire aankopen, worden opgeschort. De Apache-order is onderdeel van een overeenkomst over de levering van 12 Apaches uit 2009. Egypte heeft overigens al drie dozijn Apaches uit eerdere orders, die evenals de F-16s regelmatig ter intimidatie van de oppositie de lucht in worden gestuurd.

Hulp bij terreurbestrijding, vooral in de Sinaï, valt in elk geval niet onder de maatregel. In de ogen van Foreign Policy gaat het erom om net genoeg van de militaire hulp op te schorten, zodat de Egyptische generaals merken dat het menens is, maar weer niet zoveel dat Egypte de defensie-samenwerking met Israël gaat verminderen of de medewerking aan de vredesakkoorden van Camp David (met Israël en de VS) gaat heroverwegen.

Bron: Foreign Policy (Yochi Dreazen)

Naar boven

Meeste grote drones in Europa geïmporteerd

8 oktober 2013 - De Wall Street Journal brengt een overzichtsartikel over de aanschaf van grote drones door de Europese legers. Het blijkt dat de meeste worden geïmporteerd uit de VS of Israël.

Frankrijk heeft besloten bij General Atomics twaalf nieuwe Reaper drones voor verkenning aan te schaffen. De Britse luchtmacht vliegt met een squadron van vijf Reapers die bediend worden vanuit een basis in Nevada.

De projekten van de Europese industrie voor grotere drones kwijnen enigszins weg. Het Franse Dassault is (samen met bedrijven uit Italië, Zweden, Spanje, Griekenland en Zwitserland) niet verder gekomen dan het testen van een prototype van de nEUROn. In Engeland mag BAE een demonstratiemodel van de gevechtsdrone Taranis niet testen in het Britse luchtruim, zodat ze moesten uitwijken naar Australië. Duitsland wilde de Amerikaanse Global Hawk van Northrop Grumman verder ontwikkelen, maar die drone mag nergens in Europa vliegen en het projekt is geschrapt.

Afgelopen juni zijn EADS, Dassault en Finmeccanica wel gestart met een lobby bij de regeringen voor een gezamenlijke Europese verkenningsdrone. Het betekent dat de eerdere samenwerking van Dassault met BAE op dit gebied (de Telemos) kennelijk op een laag pitje staat.

Bron: The Wall Street Journal (David Pearson)

Naar boven

Bijna-ongelukken op Britse nukleaire basis

6 oktober 2013 - Op 29 juli vorig jaar is ternauwernood een zwaar kernongeluk voorkomen bij de Britse vloot van nukleaire onderzeeërs. Op de marinewerf Devonport in Plymouth vielen zowel de primaire als de sekundaire energiebron (elektriciteit resp. diesel) van de koelinstallatie voor de nukleaire reaktors gedurende 90 minuten uit. Voor een dergelijke situatie was na twee eerdere gevallen al gewaarschuwd. Dit blijkt uit een zwaar gecensureerd rapport van het Site Event Report Committee (Serc) van het ministerie van defensie.

De koelinstallatie van de werf moet onmiddellijk als een Trident kernonderzeeër binnenloopt worden ingeschakeld om oververhitting van de nukleaire reaktor te voorkomen. Het ongeluk had kunnen leiden tot het vrijkomen van een grote hoeveelheid radioaktiviteit.

Bron: The Independent on Sunday (Sam Masters)

Zie ook: National Security Archive over het boek Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Incident, and the Illusion of Safety (Penguin Press, 2013), onder meer over militaire nukleaire (bijna)ongelukken.


Naar boven
Naar beginpagina