31 juli 2014

Het neerschieten van vlucht MH17 moet leiden tot onderhandelingen en niet tot meer geweld

Katrina vanden Heuvel, de hoofdredacteur van The Nation, schrijft dat het neerhalen van een burgervliegtuig duidelijk een tragische vergissing is, die nu niemand meer voor zijn rekening wil nemen, maar dat dit helaas al te vaak voorkomt in oorlogssituaties. Maar in plaats van nieuw geweld uit te lokken, zou de dood van zoveel onschuldigen juist aanleiding moeten vormen voor een staakt-het-vuren en hervatting van het overleg. De kern van elke overeenkomst zou gevormd moeten worden door:

  1. Een einde aan het geweld. De Duitse, Franse en Russische regeringen hebben in juni allemaal bij de Oekraïense president Poroshenko aangedrongen om het staakt-het-vuren te verlengen. In plaats daarvan koos de Oekraïense regering voor het hervatten van de aanvallen op de separatisten. De aanvallen op steden in het oosten hebben geleid tot een humanitaire crisis.
  2. De Oekraïne moet een onafhankelijk en verenigd land blijven. Het land is op dramatische en historische wijze verdeeld qua taal, cultuur en politieke oriëntatie. Maar elke poging van een deel van het land om zijn wil op te leggen aan het andere werkt destabiliserend.
  3. De Oekraïne kan alleen tot welvaart komen als brug tussen Rusland en het Westen en niet als een buitenpost van een van beide kanten. Het Westen zal de Oekraïne niet de tientallen miljarden dollars aan subsidie geven waar Rusland toe bereid was. Als het land een kans op herstel wil krijgen dan zijn economische betrekkingen en hulp van zowel het Westen als Rusland nodig.

Het model voor de Oekraïne is dus zoiets als Finland, trots en onafhankelijk, maar met oog voor de gevoeligheden van zijn grote buurland.

Het havikachtige geroep om meer escalatie, het sturen van wapens, de NAVO in alarmsituatie te brengen of troepen naar de buurlanden te sturen is dan ook net zo dwaas al vergelijkbare oproepen ten aanzien van Syrië, Iran, Irak en Afghanistan. De toenemende nationalistische koorts die wordt opgestookt door de Russische leiders kan een verstandig compromis alleen maar in de weg staan. De ‘anti-terroristische’ kampanje van Kiev tegen zijn eigen burgers, vrijwel niet gerapporteerd in de media van de VS, kan de humanitaire catastrofe in het zuidoosten van de Oekraïne alleen maar verergeren.

Katrina vanden Heuvel in The Washington Post, 22 juli 2014

Vertaald door Kees Kalkman


Naar boven
Naar beginpagina