12 januari 2014
Korte Berichten week 2
Samenstelling: Kees Kalkman
Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.
Inhoud:
- VS sturen extra gevechtstroepen naar Zuid-Korea
- Bundeswehr telt aanvallen Taliban niet meer
- Frankrijk en de kunst van de oorlogsvoering
- Britse leger verscherpt veiligheidsmaatregelen op VS-bases
- Pentagon beëindigt gevechtssteun in CAR
- Bataljon raketartillerie VS op weg naar Midden-Oosten
VS sturen extra gevechtstroepen naar Zuid-Korea
7 januari 2014 - Rond 800 soldaten van het 1st Battalion, 12th Cavalry Regiment uit Fort Hood vertrekken naar Zuid-Korea om daar gestationeerd te worden in de buurt van de Gedemilitariseerde Zone (de grens tussen Zuid- en Noord-Korea). De inzet van de cavaleristen gaat negen maanden duren (de normale periode voor een gevechtsonderdeel van het Amerikaanse leger). De al meer dan een jaar geplande inzet verhoogt de paraatheid van de Amerikaanse troepen in Korea en betekent ook een verschuiving van individuele plaatsing van militairen aldaar naar het sturen van komplete getrainde eenheden.
De Amerikaanse landmacht heeft rond 19.000 soldaten in Zuid-Korea, waaronder het hoofdkwartier en het 1st Brigade Combat team van de 2e infanteriedivisie, het 19th Expeditionary Sustainment Command. de 1st Signal Brigade, de 501st Military Intelligence Brigade en het Achtste Leger. In totaal zijn er 28.500 Amerikaanse troepen aanwezig (dus inklusief luchtmacht, marine etc.)
Bron: Army Times (Michelle Tan)
Naar bovenBundeswehr telt aanvallen Taliban niet meer
7 januari 2014 - De Bundeswehr zal niet langer statistieken publiceren over het aantal aanvallen door de Taliban in Noord-Afghanistan. Als reden wordt opgegeven de onbetrouwbaarheid en traagheid bij het doorgeven van incidenten door de Afghaanse strijdkrachten. Sinds het Duitse leger vertrokken is uit Kunduz en Faisabad is het in toenemende mate afhankelijk van de gegevens die de Afghanen zelf verstrekken.
Er zijn nu alleen voor het eerste halfjaar van 2013 cijfers beschikbaar die wijzen op een duidelijke toename van het aantal aanslagen en aanvallen. In de eerste zes maanden van dat jaar werden 826 'veiligheidsrelevante voorvallen' geregistreerd tegen 1228 in het hele jaar 2012. Afgelopen jaar was het al nodig de statistiek voor 2012 te korrigeren. Dat had tot resultaat dat er een stijging bleek van het aantal incidenten met een kwart in vergelijking met 2011.
De Bundeswehr zit nu alleen nog maar in het hoofdkwartier in Mazar-i-Sharif. De Duitse soldaten komen nauwelijks meer buiten de poort.
Bron: Die Tageszeitung (DPA)
Naar bovenFrankrijk en de kunst van de oorlogsvoering
30 december 2013 - Jean Guisnel beschrijft in de rubriek Défense Ouverte in Le Point een in Frankrijk gevoerd debat over de vraag of er bij de interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) wel voldoende militairen zijn ingezet om de zaak in de hand te houden. Er wordt uitgegaan van een al vaak beproefde regel: een gewapende macht kan alleen suksesvol interveniëren in een burgeroorlog als er minstens één soldaat op 20 inwoners present is, dus 50 per 1000 inwoners. Dit was de vuistregel die de Britten tientallen jaren hanteerden in Noord-Ierland. In Bosnië (NAVO, 1995) werd volstaan met 20 op 1000 net als in Kosovo (NAVO, 2000). In die laatste gevallen ging het echter om toezicht op een bereikte overeenkomst.
Met 2000 Franse militairen in de CAR plus eventueel in de toekomst nog 6000 Afrikaanse troepen wordt dat zelfs alleen voor de hoofdstad Bangui (1 miljoen inwoners) bij lange na niet gehaald.
Maar meer genuanceerde berekeningen, die rekening houden met bevolkingsdichtheid, kwaliteit van de troepen, duur van de inzet per ploeg en beroep op lokale hulptroepen, leiden tot optimistischer resultaten. Met 1 soldaat op 90 burgers zou het ook wel moeten lukken. Als je dan alleen uitgaat van Bangui kom je min of meer in de buurt (overigens altijd nog minder dan twee derde van dit lagere kriterium). Konklusie: de oorlogspraktijk wordt in verregaande mate gestruktureerd door de wetenschap. Maar uiteindelijk is het een kunst.
Bron: Le Point (Jean Guisnel)
Naar bovenBritse leger verscherpt veiligheidsmaatregelen op VS-bases
30 december 2013 - Het Britse ministerie van Defensie gaat "draconische" maatregelen nemen om de veiligheid op de Amerikaanse spionagebases in Engeland te verscherpen. Een en ander verloopt via een projekt om de plaatselijke verordeningen die van kracht zijn rond bases van de Britse luchtmacht (RAF) aan een grondige revisie te onderwerpen. Dit wordt verdedigd als een hoognodig middel om verordeningen die vanaf 1892 van kracht zijn te moderniseren. Maar in feite gaat het om een flinke uitbreiding van de macht van de militaire autoriteiten rond de bases. Er worden twee zones ingesteld, een 'gekontroleerd gebied' en een 'beschermd gebied'. In het gekontroleerde gebied wordt het bijvoorbeeld verboden te kamperen, te graven, handel te drijven, dieren te laten grazen of schade aan te richten aan gewas, grasland, wortels en bomen. Overtreding kan leiden tot onmiddellijke arrestatie. In het beschermde gebied zijn handelingen als het maken van elke vorm van visuele afbeelding van personen of zaken verboden.
De nieuwe verordeningen gaan onder meer gelden voor RAF Croughton (relaisstation voor NSA-afluistermateriaal uit tal van Amerikaanse ambassades, verbindingen van de CIA en mogelijk een ondersteunende basis voor drone-aanvallen vanuit Djibouti tegen Jemen), RAF Barford St John (verbindingsrelaisstation van VS-leger), RAF Menwith Hill (afluisterstation) en RAF Fylingdales (VS-radarstation voor raketschild).
Bron: The Independent (Cahal Milmo)
Naar bovenPentagon beëindigt gevechtssteun in CAR
30 december 2013 - Het Pentagon heeft de gevechtsondersteuning voor Franse en lokale troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) beëindigd. Eerder deze maand werden troepen en tonnen materieel naar het strijdtoneel getransporteerd om de door Frankrijk geleide operatie te steunen. De ondersteunende teams van de luchtmacht en de C-17 transportvliegtuigen worden de komende weken teruggetrokken. Van de 160 ingezette Amerikanen blijven nog een handjevol militaire adviseurs in de CAR als liaison met de Fransen
De VS hadden 60 miljoen dollar voor de missie gereserveerd.
Bron: The Hill (Carlo Muñoz)
Naar bovenBataljon raketartillerie VS op weg naar Midden-Oosten
28 december 2013 - Dit weekend vertrekken 300 militairen van 1st Batallion, 94th Artillery Regiment voor een negen maanden durende missie in het Midden-Oosten. Het is onbekend waar ze worden ingezet, maar in elk geval niet in Irak of Afghanistan. Het VS-leger heeft een aantal troepen in landen als Koeweit, Qatar en Bahrein, die soms worden beschermd door artillerie. Het bataljon heeft zich een groot deel van het afgelopen jaar voorbereid op de inzet. Het is een onderdeel van 17th Fires Brigade, een artilleriebrigade van 2000 militairen, waarvan andere onderdelen in 2014 ook naar het Midden-Oosten gaan. De brigade is vaak gebruikt in Irak en Afghanistan, vooral om vooruitgeschoven bases met raketvuur te beschermen, maar ook wel voor patrouilles in bewoond gebied.
Het bataljon is uitgerust met het High Mobility Artillery Rocket System (HiMARS), een mobiele raketwerper. Batterijen van dit onderdeel zijn eerder (2011) ingezet in Jordanië en Koeweit.
Bron: Stars and Stripes (Adam Ashton)
Naar boven
Naar beginpagina