19 januari 2014

Korte Berichten week 3
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Franse 5e Regiment Gevechtshelikopters terug uit Mali

14 januari 2014 - Honderd militairen van het Franse 5e Regiment Gevechtshelikopters (5ème RHC) uit Pau zijn teruggekeerd uit Mali. Ze waren gestationeerd in Gao, waar nu de Nederlandse troepen heen gaan. Hun operatiegebied was het gebied rond de stad en het hele noordoostelijke deel van Mali. Grondpatrouilles verzamelden inlichtingen op het terrein en probeerden aan de weet te komen of guerrillagroepen zich begonnen te nestelen in het Ifoghas-gebergte in de regio van Kidal. Bij de minste twijfel rukten de gevechtshelikopters uit om een einde te maken aan de dreiging. De positie in Gao werd ondersteund door twee andere posten van de Franse interventiemacht in Timboektoe en Kidal. Transport- en gevechtshelikopters werden gebruikt om de situatie te stabiliseren.

Intussen heeft president Hollande op 8 januari meegedeeld dat de Franse troepensterkte in Mali half februari van 2500 zal worden gereduceerd tot 1600. Daarna zal het aantal nog afnemen tot 1000. De acht steunpunten die er nu nog zijn zullen er ook minder worden. Er zullen nog acht helikopters blijven, tegen twintig een jaar geleden. Het Franse leger zal zich koncentreren in Tessalit in het noorden, een strategische plaats in de buurt van de Algerijnse grens, in Gao (nu 1400 soldaten) en in mindere mate in de hoofdstad Bamako. Van de uiteindelijke 1000 Fransen die overblijven zullen 650 worden ingezet voor terreurbestrijding en 350 voor de Europese trainingsmissie van het Malinese leger (EUTM Mali) en de generale staf van de Minusma (VN).

Vorige week raakten drie Minusma-soldaten van Tsjaad in het noorden van Mali tijdens een patrouille gewond, terwijl ze opstandelingen die een raketaanval hadden gepleegd op een militair kamp in Aguel'hoc in de regio Tesssalit achtervolgden. Er ontstond een vuurgevecht, waarna de gewonden werden afgevoerd naar Gao.

Bronnen: France 3 Aquitaine (Bertrand Lerossignol); Le Monde; Le Figaro; Associated Press

Naar boven

Japan wil meedoen aan internationale marine-oefeningen

13 januari 2014 - De Japanse marine wil mee gaan doen aan de marine-oefening Malabar die jaarlijks wordt gehouden door de VS en India. De oefening gaat over de beveiliging van de zeestraten in de regio. De laatste Malabar werd in november vorig jaar gehouden. De Amerikaanse USS McCampbell, die is gestationeerd op de Amerikaanse marinebasis bij Yokosuku in Japan nam daar aan deel. In 2012 was de oefening groter, toen werd er een heel eskader rond het vliegdekschip USS Carl Vinson ingezet. Japan heeft wel een keer eerder aan de oefening deelgenomen, in 2009 toen deze werd gehouden in de buurt van Okinawa.

Vorige maand hebben India en Japan voor het eerst een bilaterale marine-oefening gehouden in de Golf van Bengalen.

Bron: Stars and Stripes (Erik Slavin)

Naar boven

Russische raketkorvetten gaan naar de Kaspische Zee

13 januari 2014 - Twee nieuwe Russische raketkorvetten komen dit kwartaal in dienst in de Kaspische Zee, zo heeft het Zuidelijke Militaire Distrikt bekend gemaakt. De Grad Svlyazhsk en de Uglich zijn de eerste schepen in de nieuwe Buyan-M klasse. Ze zijn uitgerust met antischeeps- en luchtdoelraketten. De Kalibr-NK raket kan doelen in en onder het wateroppervlak en kustdoelen aanvallen. De vijf kuststaten van de Kaspische Zee - Rusland, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazachstan en Iran - hebben allemaal marineschepen in de Kaspische Zee.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

Britse leger in Irak naar Internationaal Strafhof voor mishandelingen

12 januari 2014 - 400 slachtoffers van wreedheid en martelingen door het Britse leger in Irak hebben een dossier van 250 blz. ingeleverd bij het Internationaal Strafhof. Britse bevelhebbers en ministers (onder meer Geoff Hoon) worden in het dokument genoemd. Het gaat onder meer om verklaringen over slaag, elektrokutie, schijnexekuties en seksueel geweld.

De aanklacht is ingediend door advokaten uit Birmingham en het European Centre for Constitutional and Human Rights (ECCHR).

Bron: The Independent on Sunday (Jonathan Owen)

Het dokument, The Responsibility of UK Officials for War Crimes Involving Systematic Detainee Abuse in Iraq from 2003-2008 (pdf) is te vinden op de website van het ECCHR

Naar boven

VS-mariniers gaan troepen Emiraten trainen

12 januari 2014 - De Presidentiële Garde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaat door het Amerikaanse korps mariniers getraind worden in contra-terrorisme, piratenbestrijding, bescherming van infrastruktuur en verdediging van het grondgebied. Het gaat rond 150 miljoen dollar kosten. Naast training en militaire oefeningen gaat het ook om logistieke steun en uitrusting. Bij de te beschermen installaties gaat het vooral om infrastruktuur voor olie en ontzilting.

De VAE levert daarnaast host nation support voor de Amerikaanse troepen die zijn gestationeerd op de vliegbasis Al Dhafra.

Bron: The National (Caline Malek)

Naar boven

Militaire luchtpost in Afghanistan

12 januari 2014 - Het volume van door de VS via de lucht aangevoerde militaire vracht in Afghanistan is enorm toegenomen, omdat transport over de weg te gevaarlijk of te moeilijk is geworden. De luchtvracht nam toe van 900.000 kg in 2005 tot 4,5 miljoen kg in 2012. Het wordt verzorgd door het Transportation Command van het Pentagon. Een van de methodes heet Low Cost/Low Altitude Aerial Drop. Een hiervoor onlangs uitgeschreven tender lijkt volgens Time op een blauwdruk voor een terugtocht onder vuur.

De methode gaat uit van kleine vliegtuigen van het type DHC-4T Caribou, die laag en langzaam vliegen en hun pakketten binnen een straal van 20 m kunnen afwerpen. Ze worden gebruikt voor de bevoorrading van vooruitgeschoven posten, gevechtsbuitenposten en daartoe aangewezen droppingszones.

De andere methode werkt met grote transportvliegtuigen van de luchtmacht. Die werpen vanaf grotere hoogte zwaardere pakketten af.

Bron: Time (Mark Thompson)

Naar boven

Russisch vliegdekschip op weg naar Middellandse Zee

10 januari 2014 - Het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov en vijf eskorteschepen van de Noordelijke Vloot zijn het Kanaal doorgevaren op weg naar de Middellandse Zee. Eerder was het flottielje voor anker gegaan in de Moray Firth in Schotland vanwege ongunstig weer. Ze werden geëskorteerd door het Britse fregat HMS Defender uit Portmouth. De Kuznetsov zal de haven Tartous in Syrië aan gaan doen. Het vliegdekschip is daar twee jaar geleden ook al geweest. Het is uitgerust met Su-33 Flanker-D gevechtsvliegtuigen en helikopters voor onderzeebootbestrijding.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

VS hebben militaire adviseurs in Somalië

10 januari 2014 - Africa Command heeft in oktober in het geheim een klein aantal militaire trainers en adviseurs naar Somalië gestuurd. Een ko÷rdinatiecel is in de hoofdstad Mogadishu om de operaties met de Afrikaanse troepen en het Somalische leger die strijden tegen de guerrilla van al-Shabab te ondersteunen. Het gaat volgens de Washington Post om minder dan 25 militairen.

De VS zijn ook op andere manieren betrokken bij de strijd in Somalië. Er vliegen drones vanaf een VS-basis in Djibouti. Personeel van Special Operations heeft een aantal malen akties uitgevoerd op Somalisch grondgebied, maar nooit langer dan enkele uren. En natuurlijk heeft de CIA al heel lang een geheime basis in Somalië.

Het is voor het eerst sinds het militaire debakel van de VS in 1993 ('Black Hawk Down') dat weer reguliere VS-troepen in het land worden ingezet.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

VS willen Iraakse commando's weer gaan trainen

9 januari 2014 - Het VS-leger dringt aan op hervatting van de training van Iraakse commando's door special forces van de VS met het oog op de in kracht toenemende opstandige soennitische beweging in Irak. De training zou vermoedelijk plaatsvinden in Jordanië waar uitgebreide faciliteiten voor oefening in terreurbestrijding zijn. De VS denken dat het konflikt in Irak kan eskaleren. Ze denken ook dat Iran probeert de sji'itische milities die banden met Iran hebben te weerhouden van wraakakties.

Generaal-majoor Michael Nagata, de commandant van de Amerikaanse special forces in het Midden-Oosten, heeft in december Irak bezocht om aan te dringen op de training.

Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes)

Naar boven

Hoeveel Amerikaanse troepen zijn er nog in Afghanistan?

9 januari 2014 - Aan het begin van 2014 zijn er nog 38.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan. Daarvan zitten er 27.000 bij de NAVO-operatie ISAF en de rest bij de unilaterale Amerikaanse Operation Enduring Freedom (vooral contra-terrorisme en training). Het aantal Amerikaanse troepen bereikte een hoogtepunt met 101.000 in juni 2011.

Op 1 december 2013 had ISAF 280 bases in het land gesloten en 460 overgedragen aan de Afghaanse regering en de veiligheidstroepen.

Het aantal Amerikaanse troepen zal in februari afnemen tot 34.000 en dit proces zal zo verder gaan.

Bron: CBS News

Naar boven

Zuid-Korea "schort verkoop op" van traangas voor Bahrein

8 januari 2014 - De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben twee bedrijven uit dat land gezegd de export van traangas naar Bahrein te stoppen. Ze maken zich zorgen over misbruik van het middel door de veiligheidstroepen van Bahrein en staan onder druk van mensenrechtenorganisaties. De twee firma's hebben in 2011 en 2102 traangas verkocht aan de Golfstaat, die het gebruikt om protestakties de kop in te drukken. Traangas staat in Zuid-Korea op de lijst van strategische goederen waarvan de export toestemming behoeft.

Bron: Russia Today

Naar boven

Anti-raketschepen komen naar het Spaanse Rota

7 januari 2014 - De Stars and Stripes bericht over de ontwikkelingen in de oude duikbootbasis Rota in Zuid-Spanje. In februari zal hier de de USS Donald Cook als eerste van vier Amerikaanse Aegis raketschepen (missile destroyers) aankomen, om er permanent gestationeerd te worden. Later dit jaar volgt een tweede schip van dezelfde Arleigh-Burke-klasse en in 2015 nog twee. In totaal gaat het om 1200 VS-militairen plus de familieleden. Daarmee wordt Rota een centraal punt in het raketschild van de NAVO. De schepen gaan telkens vier maanden op patrouille in de Middellandse Zee als middel tegen raketaanvallen. Dit is een onderdeel van de zogeheten European Phased Adaptive Approach, waar ook raketinstallaties in Roemenië en Polen en een radar in Turkije bij horen.

De VS kwamen in Rota in 1953 op basis van een akkoord met de diktator Franco in ruil voor ekonomische en militaire hulp aan het regime, zoals de Amerikaanse legerkrant het uitdrukt. Er waren tot 1979 ook (nukleaire) Polarisonderzeeërs gestationeerd.

Bron: Stars and Stripes (Steven Beardsley)

Naar boven

Koeweit krijgt nieuwe Patriotraketten

6 januari 2014 - Lockheed Martin zal binnenkort 14 bundels van elk vier PAC-3 Patriotraketten en zeven modifikatiesets voor lanceerinrichtingen naar Koeweit verschepen. De order van in totaal 263,4 miljoen dollar zal 30 juni 2016 helemaal zijn afgewerkt. De PAC-3 wordt behalve aan het Amerikaanse leger ook geleverd aan Taiwan, Duitsland, Japan, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Gulf Cooperation Council (GCC), waar Koeweit deel van uitmaakt, werkt aan een Joint GCC Missile Defence Platform, een ge´ntegreerde raketverdediging. De levering van PAC-3 aan Koeweit betekent ook meer integratie met het Amerikaanse Derde Leger dat in het land is gestationeerd.

Bron: Defense News (Awad Mustafa)

Naar boven

Filippijnse leger breidt terreurbestrijdingseenheid uit

8 januari 2014 - De Filipijnse regering gaat de eenheid van de special forces voor terreurbestrijding verdriedubbelen. Het Light Reaction Battalion wordt binnen een jaar opgebouwd tot een regiment van 1500 soldaten.

De eenheid wordt vooral ingezet tegen de islamistische guerrillagroep Abu Sayyaf. Vorig jaar september zijn er zware gevechten geweest in de zuidelijke haven Zamboanga.

De VS hebben het bataljon sinds 2002 uitgerust en getraind.

Bron: AFP

Naar boven

Laatste VS-marinierscommando naar Afghanistan

7 januari 2014 - 300 Amerikaanse mariniers en matrozen van het hoofdkwartier van I Marine Expeditionary Force (Forward) gaan op weg naar Afghanistan. I MEF (Fwd) gaat daar het bevel voeren over het Regionale Commando Zuidwest, waaronder de provincies Helmand en Nimroz vallen. De mariniers van Camp Pendleton in Californië lossen II MEF (Fwd) van Camp Lejeune in North Carolina af. Het is het laatste mariniershoofdkwartier dat in Afghanistan wordt ingezet in het kader van Operation Enduring Freedom (OEF). I MEF (Fwd) zal ook elementen omvatten van 1st Marine Division, 1st Marine Logistics Group en 3rd Marine Aircraft Wing. In totaal meer dan 4000 militairen.

In december had de landmacht al de onderdelen bekend gemaakt die dit voorjaar en deze zomer zullen worden ingezet in Afghanistan, een hoofdkwartier en drie brigades:

De eerste vier onderdelen gaan allemaal naar Zuid-Afghanistan, 12th CAB gaat naar het noorden.

Van al deze landmachtmilitairen is onduidelijk hoe lang ze in het land zullen blijven. Normaal gesproken gaan divisiehoofdkwartieren voor 12 maanden en brigades negen maanden. Deze inzet is echter afhankelijk van hoe het in Afghanistan na december 2014 verder zal gaan.

Bronnen: Marines (Jessica Ostroska); Army Times (Michelle Tan)


Naar boven
Naar beginpagina