25 januari 2014

Korte Berichten week 4
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Duitse militairen voor het eerst weer in Fort Bragg

19 januari 2014 - Voor het eerst sinds 1998 heeft een groep Duitse officieren (7) en onderofficieren (2) weer een oefening bijgewoond in Fort Bragg, het Amerikaanse Mekka voor luchtmobiele eenheden en special forces. De Duitsers waren waarnemers bij oefeningen van het 3rd Brigade Combat team van de 82nd Airborne Division. De Duitse militairen waren van de Snelle Interventie Divisie (Division Schnelle Kräfte), het resultaat van een reorganisatie van de luchtmobiele eenheden en de special forces. De oefening was op brigadeniveau en omvatte ook onderdelen van de luchtmacht en een compagnie van de Nederlandse 11e luchtmobiele Brigade. Zij gaan onder de Duitse divisie vallen als onderdeel van een snelle interventiemacht voor Europa.

Bron: Fayettteville Observer (Drew Brooks)

Naar boven

Inzet vliegdekschepen VS minder vaak, maar langer

18 januari 2014 - Zoals al eerder aangekondigd zal een nieuwe schema voor de inzet van de Amerikaanse vliegdekschepen inhouden dat de eskaders minder vaak, maar langer worden uitgezonden. Ze zullen nu elke 36 maanden (tot nu toe 32 maanden) uitvaren voor een reis van acht maanden (tot nu toe zes tot zeven maanden). Onder druk van geopolitieke ontwikkelingen waren de eskaders overigens tot nu toe vaak feitelijk langer van huis (negen tot tien maanden). Zo kreeg afgelopen herfst de Nimitz opdracht om langer in de Rode Zee te blijven in verband met de krisis rond Syrië.

De Harry S. Truman, die dit jaar terugkeert naar thuishaven Norfolk Naval Station, zal de eerste zijn die op het schema van 36 maanden overgaat.

Een en ander betekent hoofdzakelijk dat het lastiger wordt om in geval van nood extra vliegdekschepen in te zetten. Vorig jaar werd al besloten dat er in de Perzische Golf in de toekomst geen twee, maar één vliegdekschip gestationeerd wordt.

Bron: The Virginian Pilot (Mike Hixenbaugh)

Naar boven

Binnenkort nieuwe Israëlische aanval op Gaza?

16 januari 2014 - De militaire medewerker van Haaretz, Amos Harel, signaleert een duidelijke eskalatie langs de grens tussen Israël en Gaza. Afgelopen nacht werden vanuit Gaza zes raketten van het type Grad afgeschoten in de richting van de stad Ashkelon. Vijf daarvan werden onderschept door de raketverdediging Iron Dome, de zesde landde blijkbaar ergens in de Gazastrook.

Sinds begin januari zijn er 16 incidenten geweest met raketten of mortiervuur vanuit Gaza, gemiddeld één per dag. Volgens Harel leert de ervaring sinds 2005 (ontruiming van de Gazastrook door Israël) dat één of twee raketten per week, zeker als ze in het onbevolkte buitengebied terecht komen, door de Israëlische regering moeiteloos worden geabsorbeerd. Voortdurend dagelijks vuur maakt de kans op een Israëlische reaktie in de vorm van een lucht- of grondaanval echter zeer waarschijnlijk.

De raketten worden niet afgevuurd door Hamas, maar door radikalere groeperingen. Normaal gesproken probeert Hamas dit soort aanvallen te verhinderen, maar mogelijk is de organisatie verzwakt door de ontwikkelingen in Egypte. In elk geval is er in Israël niets bekend over een plan van Hamas voor een konfrontatie met Israël.

Als antwoord op de aanvallen met Grads heeft de Israëlische luchtmacht posities en depots van Islamitische Jihad gebombardeerd. De konklusie van Harel is dat een aanval zoals operatie Pillar of Defense in november 2012 dichterbij komt.

Bron: Haaretz (Amos Harel)

Naar boven

Oegandese troepen vechten in Zuid-Soedan tegen rebellen

15 januari 2014 - De Oegandese president Museveni heeft verklaard dat Oegandese troepen nu ook meevechten in Zuid-Soedan. "Nog onlangs op 13 januari hebben de SPLA [het regeringsleger] en onderdelen van ons leger een zware slag geleverd met deze rebellerende troepen op een plaats ongeveer 90 km van [de hoofdstad] Juba," aldus Museveni. Volgens de Zuid-Soedanese minister van Defensie Manyang is er een bataljon Oegandese militairen in het land.

In Zuid-Soedan zijn verschillende legeronderdelen met elkaar slaags geraakt, waarbij ook milities een rol spelen. De aanwezigheid van het Oegandese leger was bekend, maar tot nu toe werd alleen gezegd dat ze hielpen bij de evakuatie van Oegandese burgers en het bewaken van het vliegveld van Juba en het presidentieel paleis.

De rebellen zeggen dat ze ook onder vuur zijn genomen door Oegandese gevechtshelikopters. Al eerder was waargenomen dat konvooien opleggers met Oegandese tanks, vrachtwagens met soldaten en militaire containers de grens bij de rivier de Elugu overstaken. Volgens verslaggevers van de Wall Street Journal hebben Oegandese militaire bronnen ook bevestigd dat hun gevechtsvliegtuigen (de Oegandese luchtmacht beschikt in elk geval over Russische MiGs) posities van de rebellen bij de stad Bor hebben gebombardeerd.

Er zijn ook verschillende teams Amerikaanse militairen geaktiveerd. Soldaten van de East Africa Response Force uit Djibouti, die zijn gedetacheerd bij AFRICOM en worden gecommandeerd door Combined Joint Task Force Horn of Africa (CJTF-HoA) hebben de beveiliging van de ambassade in Juba versterkt. En personeel van de Special Purpose Marine Air Ground Task Force - Crisis Response uit Moron (Spanje), ook van AFRICOM, is voorwaarts gestationeerd in Entebbe (Oeganda).

Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver); The Wall Street Journal (Patrick McGroarty, Nicholas Bariyo); Deutsche Welle (Simone Schlindwein); Reuters (Elias Biryabarema)

Naar boven

Polen versnelt terugtocht uit Afghanistan

15 januari 2014 - Polen gaat in mei van dit jaar het aantal soldaten in Afghanistan terugbrengen tot 500. Daarmee wordt de terugtocht versneld. Aanvankelijk was het de bedoeling het aantal Poolse troepen rond het eind van dit jaar te reduceren tot 1000.

Bron: Reuters (Marcin Goettig)


Naar boven
Naar beginpagina