1 februari 2014

Korte Berichten week 5
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Afghaanse exit gevaar voor drone-operaties CIA

26 januari 2014 - De Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich zorgen dat ze hun bases voor drone-aanvallen in Pakistan gaan verliezen als de VS aan het eind van het jaar gedwongen zouden zijn om alle troepen uit Afghanistan terug te trekken. De regering Obama heeft een speciaal team gevormd om varianten voor de drone-operaties te bedenken als die situatie zich voor mocht doen.

In 2011 werd de basis die de CIA in Pakistan zelf hiervoor had al gesloten na een incident, waarbij een medewerker van de CIA, Raymond Davis, enkele Pakistanen had doodgeschoten en nadat bij de raid tegen Bin Laden, een RQ-170 drone was gebruikt voor verkenning.

De nieuwste Reaper-drones hebben een bereik van 1750 km. Dat zou voldoende zijn om vanuit de basis Manas in Kirgizië te werken, maar juist deze wordt in juli ontruimd. Staten in de Perzische Golf zijn ook binnen bereik, maar de afstanden zijn volgens woordvoerders te groot om effektief met de drones te kunnen werken. Er lijkt dus geen simpel alternatief voor Afghanistan te zijn.

Bron: The New York Times (David E. Sanger, Eric Schmitt)

Naar boven

Russisch-Chinese marine-oefening in de Middellandse Zee

25 januari 2014 - Vandaag is een gezamenlijke oefening van de Russische en de Chinese marine in de Middellandse Zee begonnen. De nukleaire kruiser Pyotr Veliky en het Chinese fregat Yancheng nemen er aan deel. Beoefend wordt onder meer manoeuvre, luchtverdediging en helikopterlandingen.

Vanaf 7 januari werken Chinese en Russische marineschepen al samen bij de begeleiding van het transport van de Syrische chemische wapens, bestemd voor vernietiging.

In juli hielden Rusland en China de driedaagse marine-oefening Naval Interaction 2013 in de wateren bij Vladivostok. Daar namen vier Chinese destroyers, twee fregatten en een bevoorradingsschip aan deel. De Chinese en Russische marine oefenen al samen sinds 2005, maar dan in het kader van de Shanghai Cooperation Organization (SCO). In april 2012 en juli 2013 (Naval Interaction) werd geoefend buiten SCO-verband.

Het hele Russische eskader onder leiding van het vliegdekschip Kuznetsov was gisteren bij de Balearen aan het oefenen.

Bronnen: RIA Novosti; Russia Today

Naar boven

Tweede snelle interventiemacht VS-mariniers voor Midden-Oosten

23 januari 2014 - Bahrein krijgt binnenkort de tweede groep Amerikaanse mariniers voor snelle interventie in het Midden-Oosten. De Quick Reaction Force (QRF) wordt vergelijkbaar met die in het Spaanse Moron (500 mariniers). Die eenheid werd gestuurd als een reaktie op de bestorming van de Amerikaanse diplomatieke buitenpost in Benghazi, Libië. Ze moeten binnen een uur gereed zijn voor vertrek. Inzet in Egypte, Syrië of Irak ligt voor de hand. Er moet worden gedacht aan kleinere operaties, zoals ontzetting van ambassades of bescherming van installaties. De eenheid gaat vallen onder Central Command (Centcom).

Bron: USA Today (Jim Michaels)

Naar boven

Frankrijk reorganiseert zijn militaire aanwezigheid in Afrika

21 januari 2014 - Associated Press onthult een nog niet gepubliceerd plan, dat vorige maand is gepresenteerd aan de Franse president Hollande, om de Franse militaire inzet in Afrika in het kader te stellen van een regionale politiek van terreurbestrijding. Het aantal Franse soldaten in de Sahel zal ongeveer hetzelfde blijven (3000), maar de organisatie wordt aangepast.

Abidjan in Ivoorkust wordt versterkt als logistieke basis voor de aanvoer van Franse troepen. De hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, wordt een draaischijf voor de luchtmacht en een basis voor Rafales en Mirages. Een terrein bij Niamey (Niger) wordt uitgerust met drones, zoals de Franse Harfang en de van de VS gekochte Reaper.

Bron: Associated Press (Jamey Keaten)

Naar boven

Twee Russische landingsschepen naar de Syrische kust

20 januari 2014 - Twee grote amfibische landingsschepen van de Russische marine, de Azov van de Zwarte Zeevloot en de Georgy Pobedonosets van de Noordelijke Vloot zijn samen door de Dardanellen gevaren en hebben zich gevoegd bij het permanente eskader in de Middellandse Zee. Het gaat om een aflossing.

De Azov was op 13 januari uit Sebastopol vertrokken en had eerst in Novorossysk lading voor het eskader aan boord genomen. De Pobedonosets was in dok geweest in Novorossysk voor reparaties en had daar eveneens zijn voorraden aangevuld.

De Pyotr Veliky (raketkruiser), de Admiral Kuznetsov (vliegdekschip), de Admiral Levchenko (destroyer), de Smetlivy (fregat), de Nikolai Filchenkov en de Olenegorsky Gornyak (landingsschepen), de Priazovye en de Admiral Fyodor Golovin (verkenningsschepen) opereren momenteel in de Middellandse Zee. Ze worden ondersteund door de Altai en de Nikolai Chiker (sleepboten), de Iman en de Kama (tankers). De PM-56 drijvende werkplaats is in de Syrische haven Tartous.

Bron: Interfax

Naar boven

Twee Iraanse oorlogsschepen op weg naar de Atlantische Oceaan

21 januari 2014 -Twee Iraanse oorlogsschepen zijn vandaag vanuit de zuidelijke haven Bandar Abbas vertrokken met als bestemming het noorden van de Atlantische Oceaan. De primeur wordt uitgevoerd door de destroyer Sabalan en het logistieke helikopterdekschip Khark. De reis gaat drie maanden duren.

Bron: Associated Press

Naar boven

Trucks van Turkse geheime dienst verraden hun geheimen

20 januari 2014 - De Turkse geheime dienst MIT is opnieuw betrapt bij een wapentransport naar Syrische rebellen. Op 19 januari lukte het een gendarmerie-eenheid van 200 man sterk na een tip drie opleggers van een konvooi van zeven en een begeleidende Audi staande te houden op een snelweg bij Adana. Acht chauffeurs en andere inzittenden werden aangehouden. In de Audi bleken twee leden van de Turkse geheime dienst MIT te zitten. Nadat explosievenhonden hadden aangeslagen gaf een officier van justitie van het speciale terrorismehof in Adana opdracht stalen containers op de trucks te openen. Ze bleken mortiergranaten, raketten en diverse soorten munitie te bevatten.

Embleem Turkse geheime dienst Milli Istihbarat TeskilatiToen de gendarmes probeerden de opleggers te vervoeren naar de brigade in Ceyhan voor nader onderzoek werden ze geblokkeerd door ijlings toegesneld personeel van het regionale kantoor van de MIT in Adana. Ook de gouverneur, de provinciale politiechef en de regionale direkteur van de MIT doken op, vergezeld van 200 politiemannen. Na een patsituatie die een uur duurde werden de vrachtwagens op last van de gouverneur vrijgegeven en zetten hun reis naar Syrië voort.

Al eerder op 1 januari had de gendarmerie in de provincie Hatay een verdachte truck aangehouden, die vervolgens door de regering tot staatsgeheim was verklaard.

Bron: Al-Monitor (Fehim Tastekin)

Naar boven

EU gaat troepen sturen naar Centraal-Afrikaanse Republiek

21 januari 2014 - De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben vandaag overeenstemming bereikt over een crisismanagementconcept voor een multinationale strijdmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) voor de duur van zes maanden. Na die tijd zou de taak worden overgedragen aan troepen van de Afrikaanse Unie.

Het gaat om een eenheid ter sterkte van een bataljon - 400-600 militairen. Estland en Polen zouden elk rond 50 soldaten hebben aangeboden en Litouwen, Slovenië en Finland overwegen deelname. Griekenland (nu voorzitter van de EU) heeft aangeboden het hoofdkwartier te huisvesten.

Duitsland zal geen troepen sturen, maar vier transportvliegtuigen beschikbaar stellen, om de door de Fransen geleide operaties in de CAR te ondersteunen. De EU-troepen zullen naar wordt aangenomen worden gekoncentreerd rond het vliegveld van de hoofdstad Bangui. Dit speelt de al aanwezige 1600 Franse troepen vrij om aktie te ondernemen tegen de diverse guerrillagroeperingen.

In de Duitse pers staan berichten dat Duitsland ook zou willen deelnemen aan de militaire operatie in Mali. Daar zouden soldaten van de Frans-Duitse brigade en hun hoofdkwartier worden ingezet. Gedacht wordt aan het 295e artilleriebataljon uit Immendingen en het 292e bataljon jagers uit Doanueschingen. De militairen zouden een beveiligingsdetachement voor de hoofdstad Bamako moeten vormen en een overeenkomstige eenheid voor een trainingsmissie in een kleinere plaats.

Eerder had de Bundeswehr bekend gemaakt dat ze hun 20 trainers voor de opleiding van het Somalische leger heeft teruggetrokken (al voor Kerstmis). De Europese operatie EUTM zou worden verplaatst van Oeganda naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. De Duitsers vinden de situatie daar te onveilig. Een verkenningsteam had gekonstateerd dat het ontbrak aan voldoende beveiliging en adekwate medische en logistieke voorzieningen. Aanslagen zijn aan de orde van de dag.

Bronnen: Der Spiegel; Süddeutsche Zeitung (Christoph Hickmann, Stefan Korelius); The Guardian; The Local; NRC (Stéphane Alonso - gedrukte uitgave)

Naar boven

VS gaan aantal mariniers in Spanje verdubbelen

20 januari 2014 - De VS hebben Spanje gevraagd om toestemming om het aantal VS-mariniers op de basis Morón de la Frontera bij Sevilla te mogen verdubbelen en nog een jaar aanwezig te blijven. De mariniers dienen als snelle interventiemacht voor Afrika.

Bron: Jane's Defence Weekly (David Ing)


Naar boven
Naar beginpagina