8 februari 2014

Korte Berichten week 6 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Eerste VS-troepen verplaatst via Roemenië

5 februari 2014 - De eerste groep Amerikaanse soldaten is via de vliegbasis Mihail Kogalniceanu (MK Passenger Transit Center) in Roemenië doorgereisd naar Afghanistan. Het ging om 300 soldaten van de 101st Airborne Division die voor een periode van negen maanden worden ingezet.

De Roemeense basis in de buurt van Constanta is verbouwd door genisten van het 21st Theater Sustainment Command in Stuttgart. Ze kan 2000 passerende troepen tegelijk verwerken met een vaste staf van 350. De basis vervangt Manas Transit Center in Kirgizië dat in juli gaat sluiten.

Bron: Stars and Stripes (John Vander)

Naar boven

Chinese marine-oefening in de Indische Oceaan

4 februari 2014 - Een eskader van drie schepen van de Chinese marine heeft eind januari geoefend in de Indische Oceaan en is vervolgens via de Staat van Lombok doorgevaren naar de Filipijnen. De groep bestond uit het grootste Chinese amfibische landingsschip, de Changbaishan, en twee destroyers.

Bron: Associated Press

Naar boven

Delta Force in zuiden van Libië?

4 februari 2014 - Volgens een Franse militaire bron van Le Figaro worden sinds eind vorig jaar gemengde teams van de Amerikaanse speciale troepen van Delta Force (1st Special Forces Operational Detachement Delta) en Libische commando's in het zuiden van Libië ingezet tegen fundamentalistische groepen. Ze worden ondersteund met drones en andere luchtverkenningsmiddelen, die verdachte konvooien in de woestijn opsporen. Het Pentagon zou ook in het zuiden van Tunesië een oud verlaten vliegveld in gebruik hebben genomen om te interveniëren in Libië.

Het bericht is door de Libische premier Zeidan met klem ontkend.

Bronnen: Libya Herald (Sami Zaptia); Le Figaro

Naar boven

De nukleaire rugzakbommen van de VS in de Koude Oorlog

29 januari 2014 - Een zeldzame publikatie over de nukleaire rugzakbommen op basis van dokumenten en interviews staat in Foreign Policy. Tijdens de Koude oorlog oefenden Amerikaanse special forces van de Green Light-teams met miniatuur kernbommen, die in een rugzak konden worden getransporteerd. Het idee was dat ze in het geval van de Derde Wereldoorlog met zo'n kernwapen per parachute achter de linies van het Pakt van Warschau zouden worden gedropt om verder te voet naar hun doel te wandelen.

Delivery container to protect bombs during parachute jumps. Sandia National Laboratories archive photo

Delivery container to protect bombs during parachute jumps. Sandia National Laboratories archive photo

De naam van het wapen was B-54 Special Atomic Demolition Munition (SADM). Ze behoorden vanaf 1954 tot 1989 tot het arsenaal van de Amerikaanse landmacht. De doelen waren legio: bruggen, tunnels, dammen, spoorwegemplacementen, energiecentrales en vliegvelden.

In theorie ging het niet om zelfmoordmissies. Maar de uitgestuurde commando's moesten wel tot het laatste moment in de buurt blijven om te voorkomen dat de vijand zich van de wapens meester zou maken. Ze mochten post vatten net buiten het gebied, waarbinnen ze door de kernexplosie zouden worden verpulverd. Uit nu gehouden interviews met veteranen blijkt dat de mannen in de praktijk hadden afgesproken de tijdschakelaar op een paar uur in te stellen en zich dan uit de voeten maken. Op de terugweg door bezet gebied zouden ze gebruik kunnen maken van tevoren ingerichte depots met wapens en voorraden. Sommige daarvan zijn nog ontmanteld na de val van de Berlijnse muur.

Bron: Foreign Policy (Adam Rawnsley, David Brown)

Naar boven

Loyaliteit Oekraïense leger verdeeld

3 februari 2014 - Volgens militaire experts is het onwaarschijnlijk dat de Oekraïense president Janoekovytsj het leger inzet tegen de demonstranten op het Maidan, omdat getwijfeld wordt aan de loyaliteit van de gewone soldaten. Het opperbevel bestaat uit officieren en generaals die nog zijn opgeleid in de tijd van de Sovjet-Unie en een zekere mate van discipline hebben. Maar de kern van het leger bestaat uit jonge soldaten van na die tijd die zich eerder verwant voelen met de demonstranten. De lagere rangen voelen ook de financiële en sociale problemen, ze verdienen heel weinig. Afgelopen vrijdag vroeg de legerleiding de president om "urgente maatregelen" om een einde te maken aan de krisis. Het leger bleef volgens de experts ook neutraal tijdens de 'Oranje-revolutie' van 2004.

Oekraïne zit momenteel precies in de overgang van een dienstplichtleger naar een beroepsleger. De laatste lichting dienstplichtigen is in oktober afgelopen jaar opgeroepen. De diensttijd is 12 maanden bij de landmacht en 18 maanden bij de marine.

Opm.: De experts gaan niet in op een eventuele doorwerking van de tegenstelling tussen het oosten en het westen van de Oekraïne binnen het leger.

Bronnen: AFP; UPI

Naar boven

Laatste chemische wapens Libië vernietigd

2 februari 2014 - Het (voorlopig?) laatste restant van het chemische arsenaal van Libië is afgelopen week vernietigd in een diskrete samenwerking tussen de VS en het nieuwe Libische regime. Dit gebeurde op een afgelegen plek in de woestijn, 640 km ten zuidoosten van Tripoli met een door het Zweedse bedrijf Dynasafe gebouwde mobiele oven. Het ging om bijna twee ton mosterdgas uit twee depots die pas in november 2011 en februari 2012, dus na de Libische revolutie, waren ontdekt. Ze waren geen onderdeel van de verklaring van het regime Ghadaffi toen dit in 2004 zijn chemische arsenaal opgaf. Anders dan de rest van het mosterdgas, dat was opgeslagen in grote containers, betrof het hier kant-en-klare chemische wapens: 517 artilleriegranaten, 45 plastic hoezen (sleeves) voor raketten en acht 500-pond bommen.

Bron: The New York Times (Eric Schmitt)

Naar boven

Gezamenlijke Amerikaans-Franse marine-operaties in Midden-Oosten

2 februari 2014 - De Amerikaanse en Franse marine hebben vijf weken van gezamenlijke operaties in het Midden-Oosten afgesloten. Het eskader van het vliegdekschip Harry S. Truman en de Franse maritieme Task Force 473 (met het vliegdekschip Charles de Gaulle) begonnen eind december samen te werken, waarbij onder meer Amerikaanse F/A-18 Hornets en Super Hornets landden op en opstegen van de Charles de Gaulle. Het operatiegebied bestond uit de Golf van Oman, de noordelijke Arabische Zee en de Perzische Golf.

De groep met de Truman is sinds augustus in het Midden-Oosten en is nu meer dan halverwege een reis van negen maanden.

Bron: Stars and Stripes (Hendrick Simoes)

Naar boven

Verdere Frans-Britse samenwerking op defensiegebied

1 februari 2014 - De ministers van Defensie van Frankrijk en Engeland hebben Memorandums of Understanding ondertekend voor enkele gezamenlijke defensieprojekten. Het gaat allereerst om een twee jaar durende studie naar de gevechtsdrone Future Air Combat System. Hierbij zullen Dassault en BAE Systems optreden als projektleider en Snecma en Selex en Thales respektievelijk de motor en de elektronica verzorgen. Een tweede projekt betreft de produktie van een gezamenlijke raket voor helikopters tegen schepen van MBDA. Deze gaat Anti-Navire Léger/Future Air-to-Surface Guided Weapon (Heavy) heten en 500 miljoen euro kosten. Een gezamenlijke studie naar mijnenbestrijding, de Maritime Mine Counter Measures, heeft betrekking op oppervlakte- en onderwater-drones.

Ook is overeengekomen rond 2016 een gezamenlijke interventiemacht van 10.000 sterk te vormen en samen te werken op het gebied van terreurbestrijding.

De bijeenkomst (ook met de staatshoofden Cameron en Hollande) vond plaats op de Britse vliegbasis Brize Norton, die wordt gebruikt voor militair transport. Van hieruit vliegen Britse vliegtuigen om de Franse troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali te ondersteunen.

Bron: Defense News (Pierre Tran)


Naar boven
Naar beginpagina