9 februari 2014

Korte Berichten week 6 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Marokko koopt ook drones

30 januari 2014 - De Marokkaanse luchtmacht neemt drie ongewapende drones van het type Harfang over van de Fransen. Ook Israël moest hiervoor toestemming geven, omdat de Harfangs oorspronkelijk in Israël zijn geproduceerd. Deze drone wordt door Israel Aerospace Industries meestal geleverd onder de naam Heron, maar in het Franse geval heeft de fabrikant ook samengewerkt met EADS en Thales, die sensoren hebben geleverd. Het resultaat heet dan Harfang.

Ook Libië en Algerije hebben de laatste tijd belangstelling getoond om drones aan te schaffen. Het Italiaanse leger vliegt al met Predator drones aan de randen van de Sahara. De Libische regering heeft daarvoor toestemming gegeven en heeft ook zelf plannen om een Italiaanse drone te kopen. De Italiaanse drones vliegen vanaf Amendola, Sigonella (Sicilië) en Trapani. Ze zijn onderdeel van de operatie Mare Mostrum waarmee Italië sinds oktober migranten probeert tegen te houden. Algerije probeert in Rusland of China drones te kopen.

Bron: Telepolis (Matthias Monroy)

Naar boven

Meer VS-militairen naar Afrika

31 januari 2014 - Er zullen in de toekomst meer Amerikaanse mariniers in Afrika worden gestationeerd voor snelle interventie. Momenteel zijn er twee zogenaamde Special-Purpose Marine-Air Ground Task Forces (SPMAGTF) op het vasteland van Europa bestemd voor inzet in Afrika.

Er is sinds 2013 de SPMAGTF Crisis Response op de basis Morón in Spanje met 550 mariniers, zeker vier MV-22B Osprey helikopters en twee KC-130J tankvliegtuigen. Ze zijn onlangs ingezet in Zuid-Soedan.

En er is de SPMAGTF Africa, die gestationeerd is op de vliegbasis Naval Air Station Sigonella op Sicilië. Daarnaast zijn er SPMAGTFs op schepen, maar omdat er vanwege bezuinigingen minder wordt gevaren met amfibische schepen wordt het interessant om ook detachementen mariniers op het grondgebied van Afrikaanse landen te stationeren, zo is de redenering. Ze kunnen dan ook trainen en oefenen met Afrikaanse legers.

Ook de Amerikaanse landmacht heeft eenheden voor inzet in Afrika. De belangrijkste is momenteel het 2e Brigade Combat Team (BCT) van de 1ste divisie (de zogenaamde Dagger Brigade) uit Fort Riley (Kansas). Zij leveren onder meer steeds een bataljon voor de East Africa Response Force in Camp Lemonnier, Djibouti (eveneens aktief in Zuid-Soedan). Ze vallen onder commando van de Combined Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HoA).

VS-soldaten van het BCT hebben in Niger ook een bataljon Afrikaanse militairen getraind voor inzet in Mali en in Rwanda lokale troepen voor interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze hebben met C-17 tranportvliegtuigen soldaten van Burundi daarheen gevlogen. Ook in Guinee wordt een bataljon getraind. Er is tijdens een grote oefening in augustus (Shared Accord) samengewerkt met het Zuid-Afrikaanse leger. Er werd onder meer gezamenlijk een bataljon uit Malawi getraind voor inzet in DR Kongo.

In de loop van het jaar wordt het 2e BCT afgelost door het 4e BCT van de 1ste divisie.

Bronnen: Marine Corps Times (Gina Harkins); Army Times (Joe Gould)

Naar boven

Amerikaanse tanks keren terug naar Europa

31 januari 2014 - Na bijna een jaar keren Amerikaanse tanks weer terug naar hun bases in Duitsland. De tanks waren vorig jaar vertrokken toen de 170e en 172e brigades werden gedeaktiveerd in het kader van het terugtrekken van VS-troepen uit Europa. Maar nu zijn 29 modernere M1A2 Abrams via het spoor weer terug in het oefengebied Grafenwöhr. Ze maken deel uit van een nieuwe voorziening, de European Activity Set (EAS). Dat is een voorwaarts gestationeerd geheel aan materieel met hoofdkwartierkomponenten, dat indien gewenst door elk geschikt Amerikaans onderdeel kan worden gebruikt. Er horen ook 33 M2A3 Bradley infanteriegevechtswagens bij en tientallen stuks zwaar ondersteunend materieel. Het lijkt vooral om oefeningen te gaan.

Het eerste onderdeel dat met het EAS-koncept gaat werken is de 1e brigade van de 1e Cavaleriedivisie. Ze houden later dit jaar drie grote oefeningen van Frankrijk tot Letland.

Bron: Stars and Stripes (Michael S. Darnell)

Naar boven

CIA hielp Saoedi's bij geheime raketdeal met China

30 januari 2014 - Volgens een inlichtingenbron van Jeff Stein van Newsweek zou Saoedi-Arabië in 2007 ballistische raketten van China hebben gekocht, waarbij de VS wisten te bedingen dat technische experts van de CIA mochten verifiëren of de raketten niet ontworpen waren om uitgerust te worden met kernwapens. Het gaat om raketten van het type DF-21 East Wind (NAVO-aanduiding CSS-5). Ze moeten de DF-3 raketten vervangen die de Saoedi's in 1988 in het geheim kochten van China. De nieuwe raketten hebben een kleiner bereik, maar een grotere precisie.

De oude DF-3 waren te gebrekkig om ingezet te worden tegen Irak tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, althans volgens de memoires van prins Khaled bin Sultan, die toen de commandant van de luchtmacht was. Men zou ook bang zijn geweest voor grote aantallen burgerslachtoffers.

De CIA boekte de top-geheime steun aan het Saoedische raketprojekt (6-700.000 dollar) onder de vage term "operationele ondersteuning".

Bron: Newsweek (Jeff Stein)

Naar boven

Gevechten met aanhangers Ghadaffi in zuiden van Libië

28 januari 2014 - Er zijn tegenstrijdige berichten over gevechten rond de vliegbasis Tamenhint, 30 km ten noordoosten van Sebha in het zuiden van Libië. De strijd zou gaan tussen aanhangers van de vroegere machthebber Ghadaffi en troepen uit Misrata die de laatste dagen gelegerd waren in het distrikt Jufra, meer naar het oosten. De basis was op 15 januari bezet door de supporters van Ghadaffi en het is nog onduidelijk of de mensen uit Misrata, één van de belangrijkste bolwerken van het verzet tegen Ghadaffi, erin zijn geslaagd om de basis te heroveren. Ze zouden de beschikking hebben over luchtsteun.

Bron: Libya Herald (Jamal Adel)

Update 30 januari: Het vliegveld van Sebha is nu veilig gesteld door strijders uit Zintan uit het noordwesten. Ze werken samen met de lokale 6e brigade van het leger. De berichtgeving van de Libya Herald suggereert dat het konflikt aanvankelijk ontstond tussen de Awlad Sulaiman stam die de 6e brigade domineert en de Tebu die het vliegveld bewaakten. Later zou het dan meer gepolitiseerd zijn.

Naar boven

Turkse leger valt konvooi Syrische rebellen aan

29 januari 2014 - Het Turkse leger in de provincie Kilis heeft een konvooi van de radikaal-islamistische rebellenbeweging Islamitische Staat voor Irak en de Levant (ISIL) in het noorden van Syrië aangevallen, nadat een mortiergranaat van de rebellen Turks grondgebied had geraakt. De Turken reageerden met vuur van tanks, houwitsers en zware machinegeweren. Er was over de grens een gevecht gaande tussen ISIL en de konkurrerende verzetsbeweging van het Vrije Syrische Leger. Een pick-up truck, een vrachtwagen en een bus werden vernietigd door het Turkse vuur.

In oktober beschoot Turkse artillerie ook stellingen van ISIL, nadat een mortiergranaat was ingeslagen in de buurt van een Turkse militaire post.

Bronnen: Aljazeera; Today's Zaman

Naar boven

Helikopter Egyptische luchtmacht neergehaald in Sinaï

27 januari 2014 - Een Apache helikopter van de Egyptische luchtmacht zou op 25 januari in de Sinaï door opstandelingen zijn neergeschoten met een draagbare luchtdoelraket. Een aanwijzing voor het gebruik van een manpad (man-portable air defence system) is een door de guerrillagroep Ansar Beit al-Maqdis gepubliceerde video. De helikopter zou in de buurt van de grens met Gaza zijn neergehaald met een Russische Strela-2 raket (NAVO-aanduiding: SA-7). Dit wapen kan doelen tot boven 2 km hoogte treffen. Er zijn in elk geval vijf slachtoffers aan Egyptische kant.

In oktober 2012 zei het Israëlische leger dat een Strela-2 was afgeschoten op een van hun vliegtuigen boven Gaza. Sinds de Libische burgeroorlog van 2011 zijn veel van deze wapens, die buitgemaakt zijn in legerdepots, in omloop. De Egyptische luchtmacht heeft 35 Apaches, daarnaast nog een aantal Russische gevechtshelikopters, die worden ingezet tegen rebellen.

Bron: BBC News (Jonathan Marcus)

Naar boven

Israëlische Golan-divisie verplaatst naar achterland

21 januari 2014 - De komende weken zal het opperbevel van de 36e Ga'ash Divisie van het noordelijk commando van het Israëlische leger worden ontbonden en verhuizen naar een nieuwe basis aan het thuisfront. Deze pantserdivisie is een van de beste Israëlische eenheden en is sinds 1971 gestationeerd geweest op de Golan. De hele doktrine van de 36e divisie was tot nu toe gericht op een oorlog met Syrië. De divisie gaat nu dus naar het achterland en wordt vervangen door een regionale brigade, die wordt belast met veiligheidsoperaties van lage intensiteit. Dat zijn grenspatrouilles, opsporen van infiltraties en een krachtige reaktie in het geval van een aanval. Volgens Ben Caspit bij Al-Monitor betekent dit dat in Israël het kwartje eindelijk is gevallen. De strategische situatie is drastisch gewijzigd. Er zijn geen parate Syrische divisies meer op twee tot drie uur afstand van de grens. De taak voor de Israëli's wordt terreurbestrijding met lichte brigades.

Deze beweging valt samen met berichten over besprekingen in Damascus tussen westerse inlichtingenfunktionarissen en mensen van het regime. Volgens een hoge Israëlische inlichtingenfunktionaris, die Caspit gesproken heeft, ging het daarbij niet om topgesprekken, maar eerder om het professionele middenkader van de geheime diensten. "Dat betekent dat de Europeanen en Amerikanen hun houding nog niet helemaal hebben afgestemd op de realiteit, maar dat ze in elk geval in staat zijn om die waar te nemen. Het Westen heeft zich gerealiseerd dat het alternatief voor Assad erger is," aldus de funktionaris.

Bron: Al-Monitor (Ben Caspit)


Naar boven
Naar beginpagina