16 februari 2014

Korte Berichten week 7
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Britse luchtmacht schiet in Afghanistan met Amerikaanse drones

9 februari 2014 - Uit cijfers van het Britse ministerie van Defensie blijkt dat Britse piloten in Afghanistan zeker 39 aanvallen met raketten hebben uitgevoerd met behulp van Amerikaanse drones. Tussen 2006 en 2012 vlogen de Britse bemanningen in totaal 2150 maal met Reaper- en Predator-drones van de VS, ook in Libië.

De Engelsen hebben daarnaast hun eigen vloot van tien Reapers in Afghanistan. Daar zijn ook gegevens over bekend gemaakt over de maanden tussen mei 2008 en april 2013. De aanvallen met Britse drones piekten in november 2011, toen 25 raketten werden afgevuurd. In 2013 verschoten de Britten in totaal 94 Hellfire raketten in Afghanistan (457 sinds 2008).

De gegevens werden verstrekt als antwoord op een verzoek in het kader van de Britse Freedom of Information-procedure na een vraag van Drone Wars UK.

Bron: The Guardian (Nick Hopkins)

Het antwoord van het Britse ministerie van Defensie (pdf)

Naar boven

Task Group Scorpion kern van operatie Mali

4 februari 2014 - 1 (NLD) Special Operations Land Task Group (SOLTG) Scorpion van het Korps Commandotroepen (KCT) gaat de kern vormen van de Nederlandse inzet in Mali. De SOLTG vormt de ogen en oren van de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU), het inlichtingencentrum van de VN-operatie MINUSMA, dat eveneens voor een behoorlijk deel bestaat uit Nederlanders (70 van de 230). Er komt ook een SOF plannings- en liaison element op het hoofdkwartier van MINUSMA in de hoofdstad Bamako. Via de Nederlandse commandant van ASIFU en het eveneens Nederlandse plaatsvervangend hoofd operaties van MINUSMA (twee kolonels) is er een duidelijke Nederlandse commandolijn binnen de VN-operatie. De tweede kolonel is tevens 'rode kaart-houder', hij kan een veto uitspreken over een opdracht aan de Nederlanders.

SOLTG Scorpion is in wezen een compagnie commando's met zogenaamde enablers, specialisten die de kapaciteit van de eenheid vergroten. Dat zijn bijvoorbeeld een 81 mm mortiersektie en searchspecialisten van 11 Luchtmobiele Brigade. Er is verder het luchtmachtdetachement met vier AH-64D Apache-helikopters.

De - uiteindelijk - 1000 Franse militairen die overblijven zullen op basis van een overeenkomst tussen Frankrijk en de VN beschikbaar blijven als zogenaamde parallel force, die niet onder het VN-mandaat werkt, maar wel de instemming heeft van de Veiligheidsraad. Ze richten zich op contraterrorisme/counterinsurgency

Bron: Dutch Defence Press (Leo van Westerhoven)


Naar boven
Naar beginpagina