2 maart 2014

Korte Berichten week 9
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS-oefeningen met Zuid-Korea zijn begonnen

24 februari 2014 - De oefeningen van het Amerikaanse leger met Zuid-Korea (Key Resolve en Foal Eagle) zijn begonnen en zullen duren tot 18 april. Er zullen 12.700 VS-troepen aan deel nemen en 30.000 Zuid-Koreanen. Key Resolve duurt maar een week en is in hoofdzaak een computersimulatie. Maar Foal Eagle betrekt luchtmacht, marine en grondtroepen erbij en duurt acht weken.

Bronnen: AP; AFP

Naar boven

Frankrijk moet langer blijven in CAR

23 februari 2014 - Operatie Sangaris van het Franse leger in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is genoemd naar een lokale vlinder met een korte levensduur, maar nu ziet het er naar uit dat ze langer moeten blijven dan het halve jaar dat eerst was verwacht. Op 25 februari moet het Franse parlement stemmen over een verlenging van de inzet, maar funktionarissen zeggen dat de politieke top zich er al bij neer heeft gelegd dat ze zeker tot februari volgend jaar zijn vastgepind in een chaotische situatie van etnisch-religieuze zuiveringen die onbeheersbaar lijkt.

Afgelopen week is het Franse kontingent nog versterkt met 400 soldaten na nieuwe bloedbaden. Washington heeft 100 miljoen dollar aan hulp gegeven, maar is niet erg happig op een nieuwe VN-missie van 10.000 militairen die 800 miljoen dollar zou kosten. De Fransen hebben de Europese hoofdsteden platgelopen, maar Duitsland en Engeland zijn afhoudend. Een derde van de door de EU aangeboden 1000 soldaten zullen waarschijnlijk Fransen zijn. Spanje en Portugal leveren mogelijk politie-eenheden voor de ordebewaring aan een overbruggingsmacht van 3000 sterk.

Bron: Reuters (John Irish, Daniel Flynn)

Naar boven

Vier opties voor de exit uit Afghanistan

23 februari 2014 - De Washington Post bericht dat het Witte Huis vier door de militairen aangereikte opties aan het bekijken is voor een Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan na 2014:

  1. Bij de eerste optie blijven er 10.000 militairen op bases in Kaboel, Kandahar, Bagram (luchtmachtbasis) en Jalalabad (dronebasis en CIA-bases) tot eind 2015, waarbij 5000 troepen van de NAVO en andere bondgenoten in het noorden en westen worden gestationeerd in het kader van de NAVO-operatie Resolute Support.
  2. Een tweede optie laat een kleiner aantal Amerikaanse troepen blijven in Kaboel en Bagram tot 2016 met toestemming om het land door te reizen om het Afghaanse leger te trainen en te adviseren. Optie 1 en optie 2 kunnen in elkaar worden geschoven, waarbij de aftocht kompleet is voor het einde van de termijn van president Obama.
  3. Onder optie 3 blijven 3000 Amerikaanse troepen in Kaboel en Bagram. Een deel van de basis in Bagram zou geschikt worden gemaakt voor het vliegen van drones. Er wordt verder niet gereisd buiten deze gebieden.
  4. De nuloptie, volledige terugtocht van de VS.

Bron: The Washington Post (Karen DeYoung)

Naar boven

Budget special forces VS blijft gelijk

21 februari 2014 - Bij de voorbereiding van de begroting voor het fiskale jaar 2015 neigt de regering Obama ertoe om het geld dat wordt uitgetrokken voor de Amerikaanse special forces te 'stabiliseren'. Het aantal van deze troepen is sinds 11 september 2001 sterk gestegen, van 38.000 in 2001 tot 63.000 in 2012, volgens een rapport vorig jaar van het Center for Strategic and Budgetary Assessment (CSBA). Voor 2001 waren rond 2800 special operation forces (SOF) ingezet in het buitenland. Sindsdien is dat aantal ruwweg verviervoudigd. De jaarlijkse begroting van SOCOM (Special Operations Command) steeg van 2,3 miljard dollar in 2001 tot rond 10,5 miljard in 2013. Maar nu wordt verwacht dat de begroting hiervoor de komende vijf jaar 'plat' zal blijven.

Bron: Defense News (John T. Bennett)

Rapport Beyond the Ramparts: The Future of U.S. Special Operations Forces CSBA (mei 2013)

Naar boven

Voorbereidingen voor Aegis Ashore

15 februari 2014 - In Moorestown, New Jersey, wordt gebouwd aan de grondversie van het wapensysteem Aegis die bestemd is om in containers te worden verscheept naar Roemenië, om daar over een jaar deel uit te gaan maken van de European Phased Adaptive Approach (EPAA), het Europese raketschild van de NAVO.

Van de maritieme versie van Aegis zijn er nu 30 geïnstalleerd op oorlogsschepen van de VS (vijf kruisers en 25 destroyers) en vier op Japanse destroyers. Vier VS-destroyers gaan naar Rota in Spanje voor EPAA. De eerste landversie van Aegis (Ashore), lijkend op de bovenbouw van een destroyer met radars, werd afgelopen zomer verscheept naar Kauai, Hawaii voor inzet in de Stille Oceaan. De tweede gaat dus naar Roemenië en wordt daar gekombineerd met 24 SM-3 raketten.

Bron: Defense News (Christopher P. Cavas)

Naar boven

Vliegdekschip minder aanwezig in de Golf

13 februari 2014 - De Amerikaanse marine heeft tijdens de nukleaire onderhandelingen met Iran de aanwezigheid van vliegdekschepen in de Perzische golf verminderd. De USS Harry S. Truman is momenteel het enige in de regio, maar heeft de laatste zes maanden veel meer tijd buiten de Golf doorgebracht. Een jaar geleden had de US Navy nog twee vliegdekschepen in de regio. De vorige minister van defensie, Robert Gates, had dat in 2010 verordonneerd in verband met de oplopende spanningen. Maar in februari 2013 werd de verdubbeling ongedaan gemaakt met het oog op bezuinigingen.

Nu blijkt op basis van berekeningen door The Hill dat de Truman van augustus vorig jaar tot januari 2014 101 dagen heeft doorgebracht in de Golf van Oman en de Noord-Arabische Zee en maar 45 dagen in de Perzische Golf. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar geleden.

De Truman heeft zich gekoncentreerd op ondersteuning van de oorlog in Afghanistan, waar gewoonlijk rond een derde van de luchtoperaties door carriers worden uitgevoerd. Maar ook daar neemt de intensiteit natuurlijk af.

De VS-marine heeft afgelopen zomer wel drie kustpatrouilleboten toegevoegd aan het bestand van de Vijfde Vloot in Bahrein.

Bron: The Hill (Kristina Wong)


Naar boven
Naar beginpagina