9 maart 2014

Korte Berichten week 10 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Oekraïne meldt schending van luchtruim door Rusland

4 maart 2014 - De Oekraïense luchtmacht stuurde gisteren een enkele Sukhoi Su-27 jager de lucht in om Russische gevechtsvliegtuigen te onderscheppen die vroeg in de ochtend twee keer het Oekraïense luchtruim waren binnengegaan. Eerder had de grensbewaking al bekend gemaakt dat op 28 februari zeker acht Russische Ilyushin Il-76 militaire vrachtvliegtuigen en zeven gevechtshelikopters via het Oekraïense luchtruim naar de Krim waren gevlogen en daar waren geland zonder toestemming van de autoriteiten van de Oekraïne.

Bron: The Moscow Times

Naar boven

Afghanistan ontbindt bewakingskorps

4 maart 2014 - De Afghaanse regering gaat een bewakingskorps ontbinden dat westerse militaire bevoorradingskonvooien, internationale hulpprogramma's en buitenlandse installaties en bases beschermt. De 17.000 sterke gewapende Afghan Public Protection Force (APPF) is een overheidsorganisatie die werkt op kommerciële basis. Mogelijk gaat de Afghaanse politie een aantal taken overnemen. Er waren veel klachten over de APPF. Sommige klanten waren ertoe overgegaan om hun bewakers zelf te betalen, omdat de salarissen via het korps niet doorkwamen.

Bron: The Wall Street Journal (Nathan Hodge)

Naar boven

Russische marine houdt oefening in Kaliningrad

4 maart 2014 - Meer dan 3500 Russische mariniers en militairen van de kustverdediging van de Westelijke en Centrale Militaire Distrikten hebben gisteren deelgenomen aan niet tevoren geplande taktische oefeningen in de Russische enklave Kaliningrad in het Baltische gebied. Bij de oefeningen waren volgens een woordvoerder van de Baltische Vloot meer dan 450 militaire eenheden betrokken.

Bron: Xinhua

Naar boven

Oegandese troepen gaan VN-macht in Somalië beschermen

3 maart 2014 - Oeganda stuurt rond 400 extra troepen om als beschermend detachement voor VN-personeel in de Somalische hoofdstad Mogadishu op te treden. Vorig jaar was daar om verzocht nadat guerrilla's van al Shabaab de belangrijkste vestiging van de VN hadden aangevallen, waarbij 22 doden vielen. De Oegandezen moeten nog deze maand worden ingezet. De VN-macht AMISOM wordt hiermee in staat gesteld om de konfrontatie met al Shabaab in het land aan te gaan. De Oegandezen worden geen onderdeel van de 22.000 sterke VN-macht. Onlangs nog weigerde de Bundeswehr trainers naar Mogadishu te sturen vanwege de grote onveiligheid.

Bron: Reuters (Abdi Sheikh, Richard Lough, Elias Biryabarema)

Naar boven

Pro-Russische troepen nemen veerbootterminal Krim over

3 maart 2014 - Pro-Russische troepen hebben de veerbootterminal op de oostelijke punt van de Krim dichtbij Rusland overgenomen. De terminal is in de stad Kerch, rond 20 km van de Russische kust verwijderd. Het is een bekend vertrekpunt voor de boot naar Rusland. De soldaten op de terminal wilden zich niet identificeren, maar ze spraken Russisch en hun voertuigen hadden Russische nummerplaten.

Bron: Associated Press (David McHugh, Dalton Bennet)

Naar boven

Bouwprogramma VS-leger in Europa opgeschort

2 maart 2014 - Rond 500 miljoen dollar aan infrastruktuurprojekten van het Amerikaanse leger in Engeland en Duitsland zijn bevroren in afwachting van een onderzoek naar de strategische prioriteiten voor VS-bases in Europa. Het onderzoek, de European Infrastructure Consolidation Review vindt in het kader van het begrotingsproces plaats in opdracht van het Pentagon en moet in de lente tot een resultaat leiden. Het gaat onder meer over 67 miljoen dollar aan projekten op de Britse vliegbasis RAF Mildenhall. Daar is de 352nd Special Operation Group (SOG), een onderdeel van de luchtmacht dat operaties van special forces bij EUCOM, CENTCOM en AFRICOM ondersteunt, onlangs uitgebreid met nieuwe CV-22 Ospreys en MC130J Commando II vliegtuigen. Daarvoor zijn een nieuwe hangar, een operatiecentrum en een magazijn voor onderdelen nodig.

Bron: Stars and Stripes (Steven Beardsley, Jennifer Svan, Adam Mathis)

Naar boven

Krachtsverhoudingen rond de Zwarte Zee (2)


Jan. 29, 2011, The aircraft carrier USS George H.W. Bush in the Atlantic Ocean (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas Hall/Released)2 maart 2014 - Het blog War is Boring geeft een overzicht van voor de Zwarte Zee relevante Amerikaanse strijdkrachten. Dan gaat het allereerst over het vliegdekschip USS George H.W. Bush met begeleidend eskader dat op 27 februari via Gibraltar de Middellandse Zee is ingevaren. Dit is de reguliere aflossing van de USS Harry S. Truman die negen maanden in de wateren rond het Midden-Oosten heeft gepatrouilleerd. De Bush heeft vier squadrons gevechtsvliegtuigen, een squadron voor elektronische oorlogsvoering en één voor early-warning, twee squadrons helikopters en twee transportvliegtuigen bij zich.

De Bush wordt begeleid door de destroyers USS Truxtun en USS Roosevelt en de kruiser USS Philippine Sea. Deze hebben bij elkaar 300 luchtverdedigingsraketten voor lange afstand en kruisraketten voor aanvallen op land.

In de Zwarte Zee zelf hadden de VS twee schepen in verband met de Olympische Winterspelen. Daarvan is het fregat USS Taylor echter aan de grond gelopen met een beschadigde schroef in de Turkse haven Samsun. Het andere schip is het commandoschip USS Mount Whitney. Dit is het laatst gesignaleerd op 27 februari bij vertrek uit Istanboel in de richting van de Middellandse Zee.

Wat betreft mariniers is de USS Bataan Parate Amfibische Groep eind februari aangekomen in de buurt van Spanje voor een acht maanden durende inzet. De Bataan is een helikoptercarrier met 2400 mariniers van de 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU).

Een negental mariniers van de Marine Security Augmentation Unit (MSAU) uit Quantico, Virginia zijn eind februari naar Kiev gestuurd ter versterking van het beveiligingsdetachement van de Amerikaanse ambassade aldaar. Het verdient vermelding omdat de MSAU is opgericht naar aanleiding van de aanval op de Amerikaanse post in Benghazi in 2012.

Niet al te ver zijn de 3300 landmachtmilitairen van de 173e Luchtmobiele Brigade in Vicenza (Italië), dit is de snelle interventie-eenheid van de VS voor Europa.

Dit laat nog buiten beschouwing de Amerikaanse luchtmacht in Europa (drie squadrons in Engeland, twee in Italië en één in Duitsland). De USAF heeft onlangs ook vier F-16s naar Litouwen gestuurd als onderdeel van de NAVO-luchtpatrouille van het Baltisch gebied.

Bronnen: War is Boring (Robert Beckhusen); Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Krachtsverhoudingen rond de Zwarte Zee (1)

1 maart 2014 - De ontwikkelingen op de Krim leiden tot enige bespiegelingen over de Russische en Amerikaanse militaire eenheden die aanwezig zijn in en rond het gebied. In de Washington Post komt Mark Galeotti van het blog In Moscow's Shadows aan het woord over de Zwarte Zeevloot. Deze blijkt niet het meest moderne onderdeel van de Russische marine te zijn, althans wat de schepen betreft. De vloot is in hoofdzaak bestemd om tegen andere schepen te vechten en is dus alleen nuttig in een maritiem konflikt. De kern ervan wordt gevormd door de bejaarde geleide-wapen-kruiser Moskva, verder een zeer oude kruiser voor onderzeebootbestrijding, een meer flexibel inzetbare destroyer en twee fregatten, landingsboten en een aanvalsonderzeeër (diesel).

De belangrijkste basis op de Krim is het hoofdkwartier van de vloot en de mariniersbrigade in Sevastopol. Er zijn vier bases voor de kustverdediging met raketten en in totaal zeker 12 aktieve Russische bases, maar dat kan uiteenlopen van verbindingsmasten tot vliegvelden.

De 810e mariniersbrigade op de Krim bestaat uit 2500 militairen. Het zijn geen elitetroepen, maar beslist beter dan gemiddeld. Ze hebben hun sporen verdiend in de oorlog met Georgië en de strijd tegen piraten. Er zijn verder 2-300 special forces van de marine, uitstekende soldaten. De vloot heeft zijn eigen vliegtuigen en ondersteunende troepen. Zo nodig kun je ze een geweer geven en zijn ze in staat een roadblock te bemannen.

In totaal zouden er standaard 15.000 Russische militairen op de Krim zijn. Dat aantal is dan nu versterkt met 6000 troepen en hun materieel. Daaronder zijn de parachutisten van de 7e Luchtmobiele Gardedivisie uit Novorossisk. Volgens een verdrag zijn de versterkingen ook toegestaan tot het dubbele, mits konform een afgesproken procedure tevoren geannonceerd.

Nog niet al te ver weg zijn verder de 2e Zelfstandige Divisie Speciale Binnenlandse Troepen (Special Designation Interior Troops - VV) en de 47e onafhankelijke brigade van dezelfde troepen in Krasnodar. In Armavir zijn de elitetroepen van de 15e Eenheid Speciale Binnenlandse Troepen in de buurt.

Bronnen: The Washington Post (Kathy Lally); In Moscow's Shadow


Naar boven
Naar beginpagina