9 maart 2014

Korte Berichten week 10 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Partikuliere veiligheidsdiensten aktief in de Krim

28 februari 2014 - Volgens bronnen van de Daily Beast in Moskou zouden de troepen die twee vliegvelden op de Krim hebben overgenomen geen Russische militairen zijn, maar partikuliere beveiligingsdiensten die werken voor het Russische leger. De verzekering van minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat geen Russische militairen of mariniers ingezet waren buiten hun bases op de Krim zou daarmee technisch kloppen.

Het zou gaan om de Vnevedomstvenava Okhrana, het partikuliere veiligheidsbureau binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken dat huurlingen aanwerft om Russische marine-installaties en apparatuur op de Krim te bewaken. De meesten daarvan zijn Oekraïense burgers. Het doel van de inzet op de vliegvelden zou zijn om de komst van pro-westerse demonstranten uit Kiev te voorkomen en een eventuele terugkeer van Yanoekovich veilig te stellen. Dit alles volgens Dimitri Simes van het Centre for the National Interest. Het scenario met de partikuliere beveiligers zou uiteindelijk zijn bedoeld om tijd te winnen voor de lokale autoriteiten op de Krim om een referendum uit te schrijven over meer autonomie.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken erkende vandaag wel dat gewapende onderdelen van de Zwarte Zeevloot naar de Krim waren gestuurd om lokaties van die vloot in de Oekraïne te beschermen.

Bron: The Daily Beast (Josh Rogin)

Naar boven

Geen inlichtingen over Russische operatie richting Krim?

27 februari 2014 - Volgens de Daily Beast hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten geen aanwijzing dat Rusland bezig is met een invasie over de grens van de Oekraïne. Het tijdstip van de grootschalige Russische oefeningen is weliswaar verdacht, maar de evaluatie is niet dat er meer aan de hand is. Volgens een staflid van het congres die de geheime inlichtingen in mag zien, zijn er onvoldoende medische eenheden die de troepen begeleiden om te spreken van oorlogsvoorbereidingen. Er zijn ook geen berichten afgeluisterd die zouden wijzen op een invasie.

Direkteur Fiona Hill van Brookings zei echter dat de Krim mogelijk een hotspot zou kunnen worden als Rusland zijn troepen zou mobiliseren als antwoord op een dreiging tegen de Russische bases aldaar.

Bron: The Daily Beast (Eli Lake)

Naar boven

Twee Russische oorlogsschepen via de Bosporus naar de Zwarte Zee

27 februari 2014 - Zero Hedge meldt op basis van beelden bij Bosphorus Naval News dat gisteren twee schepen van de Russische marine via de Bosporus zijn teruggekeerd van een inzet bij Syrië. Het gaat om twee landingsschepen, de Minsk en de Kaliningrad. Vermoedelijk zijn de schepen op weg naar Sevastopol.

Bron: Zero Hedge (Tyler Durden)

Naar boven

Nuloptie flinke uitdaging voor logistiek in Afghanistan

27 februari 2014 - Als alle Amerikaanse troepen Afghanistan eind dit jaar zouden moeten verlaten betekent dat het vertrek van 34.000 militairen en het sluiten van 80 operationele bases. Dat is een flinke logistieke klus. Maar generaal Fraser van het Amerikaanse Transportation Command heeft tijdens een hoorzitting in het Congres verklaard dat het te doen is. Er zal in dat geval ruimschoots gebruik worden gemaakt van het Noordelijke Distributie Netwerk dat over land loopt via de Centraal-Aziatische buurstaten van Afghanistan en Rusland. Bijna de helft van de transporten die de afgelopen weken Afghanistan hebben verlaten is niet via land maar door de lucht gebeurd, in verband met de problemen rond de transportwegen via Pakistan. Dit is echter kostbaar.

In totaal gaat het om 30.000 ladingen waarvan twee derde scheepskontainers. De overige 30% is rollend materieel waaronder rupsvoertuigen. Alleen al de landmacht heeft voor 10 miljard dollar aan goederen die terug moeten.

Bron: National Defense Magazine (Sandra I. Erwin)

Naar boven

Grote paraatheidsoefening voor troepen in West- en Centraal-Rusland

26 februari 2014 - President Poetin heeft een grote paraatheidsoefening bevolen voor Russische troepen in West- en Centraal-Rusland. Daarvan maken ook oefeningen aan de Russische grens deel uit. De oefeningen zullen plaatsvinden van 26 februari tot 3 maart in twee fases. De tweede fase omvat een scenario met een oefenvijand onder deelname van de Noordelijke en de Baltische vloot en bombardementsoefeningen.

Er zullen 150.000 troepen, 90 vliegtuigen, meer dan 120 helikopters, 880 tanks en 1200 wapensystemen (military hardware) deelnemen.

Een verband met de krisis in de Oekraïne wordt ontkend. Een grote oefening was al in september vorig jaar aangekondigd en ook in 2013 zijn er grote oefeningen gehouden. In februari was er een paraatheidsoefening in Centraal-Rusland (voor het eerst in 20 jaar) En in maart volgde een oefening in de Zwarte Zee. In mei was er een luchtmacht- en luchtafweeroefening met duizenden militairen en honderden vliegtuigen. In juli was er grote oefening van het oostelijk commando met 160.000 troepen, 1000 tanks en pantservoertuigen.

Bron: Russia Today

Update 27 februari: Eenheden (wings) van de luchtmacht het Russische Westelijke Militaire Distrikt zijn begonnen met de verplaatsing naar noodvliegvelden in het kader van inspekties van het opperbevel van het leger. Specialisten vlogen eerst met militaire transportvliegtuigen voor een blikseminspektie van de landingsbanen. Ook uitrusting voor de ondersteuning van gevechtsvliegtuigen is ingevlogen. De verplaatsing van de gevechtsvliegtuigen is vandaag begonnen.

Bron: Interfax

Naar boven

Israëlische aanval op raketkonvooi bij Libanees-Syrische grens

25 februari 2014 - De Israëlische luchtmacht heeft volgens een hoge Israëlische veiligheidsfunktionaris gisteravond een konvooi met grond-grondraketten gebombardeerd dat op weg was naar Libanon. De luchtaanval was de zevende tot nu toe bekende Israëlische operatie sinds de Syrische burgeroorlog begon in 2011. Het zou zijn gegaan om een nachtelijk transport van Hezbollah.

Volgens Time zijn tot nu toe vier kategoriën wapens aangevallen die Israëlische funktionarissen hadden aangekondigd te vernietigen als ze vervoerd zouden worden naar Libanon:

  1. Geavanceerde luchtverdedigingssystemen zoals batterijen SA-17, die werden gebombardeerd buiten Damascus op 30 januari 2013;
  2. Grond-grondraketten zoals de Iraanse Fateh-110 die het doelwit was van aanvallen op 2 en 5 mei 2013 rond Damascus;
  3. Anti-scheepsraketten voor de lange afstand zoals de Russische Yakhont die in 2013 zeker drie keer werden aangevallen in mei, juli en oktober;
  4. Chemische wapens, de aanval van 30 januari 2013 was ook gericht tegen een onderzoeksinstallatie voor biologische wapens.

Bron: Time (Karl Vick, Aaron J. Klein)


Naar boven
Naar beginpagina