16 maart 2014

Korte Berichten week 11 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


MANPADS worden uitgevoerd vanuit Libië

11 maart 2014 - Vanaf de schouder te lanceren luchtdoelraketten (MANPADS) zijn vanuit Libië uitgevoerd naar Tsjaad, Mali, Tunesië, Libanon en naar alle waarschijnlijkheid naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er zijn ook pogingen aangetoond om ze te leveren aan de Syrische oppositie. Dat staat in een VN-rapport dat vandaag is gepubliceerd. Volgens het rapport zijn MANPADS uit Libië, bestemd voor Syrië, gevonden op het schip Letfallah II dat in 2012 in beslag is genomen door de Libanese autoriteiten.

Bron: Reuters (Michelle Nichols)

Eindrapport van de expertgroep over Libische wapenhandel

Naar boven

Groot VS-kontingent bij oefeningen Zuid-Korea

11 maart 2014 - Als onderdeel van oefening Foal Eagle met Zuid-Korea zijn vier Amerikaanse geleide-wapen-destroyers op 8 maart aangekomen. De USS Curtis Wilbur en de USS Lassen in Pyeongtaek, de USS Lake Erie in Mokpo en de USS Howard in Donghae. Rond 12.700 Amerikaanse troepen en 200.00 Zuid-Koreanen nemen deel aan Foal Eagle en Key Resolve, een commandopostoefening die afgelopen week is beëindigd.

Later deze maand van 27 maart tot 7 april wordt de amfibische landingsoefening Ssang Yong (Dubbele Draak) gehouden met 9500 VS-militairen, 3500 Zuid-Koreaanse mariniers en 1000 matrozen.

Bron: Stars and Stripes (Ashley Rowland)

Naar boven

GCHQ tapt kabels naar België af

10 maart 2014 - GCHQ, de Britse afluisterdienst krijgt via de telecombedrijven toegang tot de zeekabels van glasvezel die aanlanden op de Belgische kust. Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard. De krant heeft inzage gekregen in een onderzoeksrapport van het Comité I, de toezichthouder op de Belgische inlichtingendiensten. De zeven bedrijven worden met een bevelschrift gedwongen aan deze praktijk mee te werken als 'intercept partner'.

GCHQ heeft een bijzonder breed mandaat voor onderzoek van zijn minister, onder meer om "het ekonomische welzijn van het Verenigd Koninkrijk veilig te stellen". De gegevens worden gedeeld met het NSA.

Bron: De Standaard (ook papieren editie)

Naar boven

Britse Reapers gaan mogelijk naar Afrika of Midden-Oosten

10 maart 2014 - Het Britse squadron drones gaat waarschijnlijk na december van Afghanistan naar een lokatie in Afrika of het Midden-Oosten. Dat denkt Ben Emmerson, de VN-rapporteur die onderzoek doet naar terreurbestrijding door middel van onbemande vliegtuigen. Hij zal morgen een rapport over gewapende drone-operaties overal ter wereld publiceren.

De tien Britse Reapers worden bestuurd vanuit een grondstation in RAF Waddington in Lincolnshire. De regels van de Britse burgerluchtvaart verbieden dat de drones in Engeland worden gevlogen buiten direkt zicht van een piloot op de grond, behalve in enkele beperkte testgebieden.

Emmerson denkt dat de drones vanaf volgend jaar worden gestationeerd in landen als Nigeria of Djibouti.

Bron: The Guardian (Owen Bowcott)

Naar boven

Israël toont op zee in beslag genomen wapens

10 maart 2014 - Israël heeft in Eilat een lading raketten voor de lange afstand en andere projektielen getoond, die het vorige week in beslag genomen had op een schip dat in De Rode Zee voer. Het gaat om 40 M-302 grond-grond-raketten met een bereik van 80 tot 160 km, 181 mortiergranaten kaliber 122 mm en 400.000 stuks munitie 7.62 mm. Israëlische mariniers hebben deze in beslag genomen op het vrachtschip de Klos-C (Iraans schip onder Panamese vlag) dat voer ter hoogte van Eritrea, 1600 km van Eilat. Het schip zou oorspronkelijk uit Damascus gekomen zijn en lading hebben ingenomen in Bandar Abbas (Iran) en Irak. De wapens waren van Syrisch fabrikaat. Het schip was op weg naar Soedan. De Israëlische theorie is dat de wapens vandaar over land zouden worden vervoerd naar Gaza.

Bron: The Washington Post (Ruth Eglash)

Naar boven

NAVO stuurt AWACS naar Polen en Roemenië

10 maart 2014 - De NAVO stuurt AWACS-vliegtuigen voor verkenning naar het luchtruim van Polen en Roemenië in verband met de krisis rond de Oekraïne. De toestellen vliegen vanaf de gebruikelijke bases in Geilenkrichen, Duitsland (even over de grens) en Waddington, Verenigd Koninkrijk. Ze zullen alleen boven het NAVO-territorium vliegen. The Aviationist merkt op dat deze vliegtuigen vaak vanuit Turkije opereren vanwaar ze de Krim ook heel goed kunnen bekijken. De aktie heeft dus ook symbolische waarde. De laagvliegende helikopters waarvan Rusland tot nu toe vooral gebruik maakt zijn voor de AWACS lastig te detekteren. Daar zouden andere types vliegtuigen voor nodig zijn.

Bronnen: Military Times (Jeff Schogol); The Aviationist (David Cenciotti)

Naar boven

Japanse luchtmacht gealarmeerd door Chinese vliegtuigen

9 maart 2014 - Een Y-8 spionagevliegtuig en twee H-6 bommenwerpers van de Chinese luchtmacht vlogen vandaag in de buurt van het Japanse luchtruim in de Oost-Chinese Zee. Ze vlogen via het internationale luchtruim tussen twee Japanse eilanden door naar de Stille Oceaan en keerden via dezelfde route terug. De Japanse luchtmacht liet na een alarm gevechtsvliegtuigen opstijgen om een kijkje te gaan nemen (scrambling). Dit soort incidenten heeft zich dit jaar al vaker voorgedaan.

Bron: AFP

Naar boven

MARSOC naar Guam om te trainen met SEALs

8 maart 2014 - Een compagnie van de special forces van de Amerikaanse mariniers (MARSOC) is sinds februari in Apra Harbor in Guam om daar vermoedelijk een half jaar te trainen met Naval Special Warfare Unit 1, de permanent in Guam gestationeerde special forces van de marine (SEALs). Het gaat om een roulatie van de mariniers. Ze waren op tijd om deel te nemen aan de oefening Cobra Gold in Thailand. Een andere oefening, RIMPAC 2014, waaraan deze mariniers gaan deelnemen, vindt in de zomer in Hawaï plaats.

Het 1e Special Operations Battalion van MARSOC in Camp Pendleton is toegewezen aan het Pacifische commando van de VS. Vergelijkbare MARSOC-eenheden horen bij AFRICOM en CENTCOM.

De mariniers zullen in het kader van de roulatie binnenkort ook een bataljonslandingsteam van 1100 sterk naar Darwin, Australië sturen. Rond 5000 mariniers zullen de komende jaren verder worden verplaatst van Okinawa, Japan naar Guam, maar dit plan heeft vertraging opgelopen in het Congres.

Bron: Marine Corps Times (Hope Hodge Sack)

Naar boven

Amerikaanse special forces gaan Iraakse kollega's trainen in Jordanië

7 maart 2014 - Een klein aantal Amerikaanse special forces zijn naar Jordanië gestuurd om daar hun Iraakse en Jordaanse kollega's te trainen in terreurbestrijding en speciale operaties. In totaal gaat het om minder dan 300 elitesoldaten van de drie landen. De training vindt plaats in een door partikulieren geleid opleidingscentrum voor speciale operaties bij Amman. Omdat er geen Status of Forces overeenkomst is tussen de VS en Irak kan de training niet in Irak plaatsvinden.

Bron: Reuters (Missy Ryan)


Naar boven
Naar beginpagina