15 maart 2014

Korte Berichten week 11 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Filippijnen moderniseren marinebasis in Zuid-Chinese Zee

6 maart 2014 - De Filippijnen gaan een marinebasis in de Zuid-Chinese Zee opwaarderen om er extra schepen te kunnen stationeren. De basis in Ulugan Bay op het eiland Palawan, waarin voor 11,2 miljoen dollar wordt geïnvesteerd, is het dichtst bij de omstreden Spratley-eilanden. De basis is nu al het hoofdkwartier van de marine in het westelijk gedeelte van de archipel.

De marine van de Filipijnen heeft de afgelopen twee jaar twee opgeknapte fregatten van de Amerikaanse kustwacht gekregen, die nu patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee. Het is de bedoeling er nog zes te verwerven. In 2012 was er een incident tussen een van de fregatten, de Gregorio del Pilar, en Chinese schepen bij Scarborough Shoal, een zandbank voor de kust van Luzon, het hoofdeiland van de Filipijnen.

Bron: AFP

Naar boven

Russische luchtverdedigingsoefening in het westelijke distrikt

6 maart 2014 - Het Russische Westelijke Militaire Distrikt is begonnen met grootschalige luchtverdedigingsoefeningen in het zuidelijke testgebied Kapustin Yar, 450 km ten oosten van de grens met de Oekraïne. De oefening gaat een maand duren en er nemen 3500 militairen en 1000 militaire voertuigen en wapensystemen aan deel. Het geheel loopt uit op schietoefeningen met S-300, Buk-M1 en andere luchtafweersystemen. De kustverdedingseenheden van de Noordelijke Vloot doen ook mee. Volgens een militaire woordvoerder gaat het om een reguliere, tevoren geplande oefening.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

VS sturen extra F-15's naar Baltisch gebied

6 maart 2014 - De VS hebben vandaag zes extra F-15 gevechtsvliegtuigen en twee KC-135 tankvliegtuigen gestuurd om de luchtpatrouilles van de NAVO aldaar te versterken. De vliegtuigen kwamen van de Britse basis Lakenheath en landden op de Litouwse vliegbasis Zokniai. Er waren sinds januari al vier Amerikaanse F-15's aktief boven de Baltische landen in het kader van de luchtverdediging van de NAVO in die regio (de Baltische staten zelf hebben geen voldoende luchtmacht daarvoor). Volgens een Litouwse woordvoerster waren de NAVO-vliegtuigen vorig jaar meer dan veertig keer in aktie gekomen, nadat Russische vliegtuigen waren opgedoken bij de grens van het Baltische luchtruim.

De USAF heeft daarnaast een trainingssquadron F-16 en C-130 Hercules transportvliegtuigen in Polen.

NB Latere berichten hebben het over een enkel tankvliegtuig.

Bron: AFP

Update 7 maart: De twaalf F-16's gaan samen met 300 Amerikaanse troepen op 10 en 11 maart naar Polen voor oefeningen. Ze worden gestationeerd op de basis in Lask, in het midden van het land.

Bron: Defense News

Naar boven

Minder Franse helikopters en pantservoertuigen in Mali

maart 2014 - Zeventien Franse pantserinfanterievoertuigen (een compagnie) zijn teruggetrokken uit Mali naar Ivoorkust (Abidjan). Er zijn er nu geen meer over in Mali. Het aantal Franse helikopters in Mali is verminderd van zeventien tot negen. Er zijn nu nog een Tigre, twee Gazelles en zes Puma over plus een vliegtuig Pilatus. De kapaciteit van Operatie Serval bestaat momenteel uit personeel van het 7e bataljon Alpenjagers met ondersteuning van genie, infanteristen en bergartillerie (120 mm mortieren). Verder vervangen zes liaison- en operationele bijstandsdetachementen de zeven detachementen die de VN-operatie MINUSMA ondersteunden en de drie voor het Malinese leger (FAMA). Ze bestaan telkens uit twee ploegen infanterie, een ploeg Forward Air Controllers voor luchtsteun, een EOD-ploeg, een geneeskundige ploeg en een close combat unit.

Vorige maand waren al drie Mirages 2000D en een strategisch tankvliegtuig teruggetrokken naar Tsjaad (N'Djamena). Drie Rafales waren teruggegaan naar Frankrijk. Ook de extra compagnie infanterie die in oktober naar Kidal was gestuurd vanwege de onlusten daar, is weer teruggegaan naar Tsjaad.

Bron: RAIDS (gedrukte uitgaven februari en maart)

Naar boven

Russische marine sluit doorgang voor Oekraïense vloot af

5 maart 2014 - De Russische marine heeft een van de eigen oude onderzeebootjagers, de Ochakov, afgezonken in een zeestraat die de Zwarte Zee verbindt met het Donuzlav meer. Op die manier wordt een obstakel gevormd voor de Oekraïense vloot om de zee te bereiken. De toegang tot de haven was vandaag al geblokkeerd door tien Russische schepen, waaronder de kruiser Moskva. Eerder had de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot, admiraal Alexander Vitko tevergeefs een bezoek gebracht aan de Oekraïense zuidelijke vlootbasis om de matrozen daar te bewegen zich aan te sluiten bij de Russische vloot.

Bron: Los Angeles Times (Sergei L. Loiko)

Naar boven

Amerikaanse destroyer op weg naar de Zwarte Zee

6 maart 2014 - De geleide-wapen-destroyer USS Truxtun (DDG 103) heeft vandaag de Baai van Souda op Kreta verlaten om samen met de Roemeense en Bulgaarse marine manoeuvres te gaan houden in de Zwarte Zee. Het gaat onder meer om tevoren geplande oefeningen. De Truxtun is onderdeel van het flottielje van het vliegdekschip Bush dat operaties uitvoert in het verantwoordelijkheidsgebied van de Amerikaanse Zesde Vloot (hoofdkwartier Napels).

Bron: Navy News

Update 11 maart: De Truxtun is op 8 maart de Bosporus overgestoken en de Zwarte Zee binnengevaren. Een schip van de Turkse kustwacht begeleidde de destroyer in de Bosporus. Volgens de Conventie van Montreux mogen oorlogsschepen van landen niet niet grenzen aan de Zwarte Zee niet langer dan 21 dagen daar blijven.

Bron: Russia Today


Naar boven
Naar beginpagina