22 maart 2014

Korte Berichten week 12 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Weer Russische luchtmachtoefening

19 maart 2014 - In het noordwesten van Rusland is vandaag een grote luchtmachtoefening van het Westelijke Militaire Distrikt begonnen. De oefening omvat meer dan 40 Sukhoi en MiG gevechtsvliegtuigen en wordt onder meer gehouden in de regio's Leningrad (grenzend aan Estland en Finland) en Karelië (grenzend aan Finland). Regio's die aan de Oekraïne grenzen zijn niet betrokken.

De oefening zal tot eind maart duren. Hij zou al in december zijn gepland.

Jane's Defence Weekly (bericht van 13 maart, gedrukte uitgave 19 maart) meldde verder vorige week op basis van inlichtingenrapporten en (satelliet)beelden een koncentratie van zeker 36 Sukhoi Su-25 gevechtsvliegtuigen op de basis Primorsko-Akhtarsk (in Krasnodar bij de Zee van Azov), de thuisbasis van de 960e Luchtsteuneenheid (Ground Attack Aviation Unit). Ook zijn grote aantallen munitiekratten waargenomen. Voor elektronische oorlogsvoering zouden Su-34 vliegtuigen worden gereedgemaakt.

Het is uit het artikel niet duidelijk of het hier om oorlogsvoorbereiding ging of om een pure voorzorgsmaatregel. Volgens Jane's achtten NAVO-inlichtingenofficieren de kans op oorlog tussen Rusland en de Oekraïne 50-50. Voor wat het waard is...

Bronnen: Reuters (Steve Gutterman in Moskou); Jane's Defence Weekly (Reuben F. Johnson in Kiev)

Naar boven

Pentagon ziet af van herindeling regionale commando's

18 maart 2014 - Het Pentagon streeft momenteel niet naar het opnieuw indelen van de regionale commandostruktuur van de Amerikaanse strijdkrachten. Een grote reorganisatie van de regionale commando's, de zogeheten Combatant Commands (COCOMs), is meer dan een jaar bekeken. Uiteindelijk geeft men de voorkeur aan het enkel verplaatsen van troepen, zoals dat al een tijd plaatsvindt in de richting van de regio Azië/Stille Oceaan.

De grenzen van de commando's worden in principe elke twee jaar bepaald in een dokument dat het Unified Command Plan (UCP) wordt genoemd. De laatste keer is dat in april 2011 gebeurd. Vorig jaar was er bijvoorbeeld sprake van dat Africa Command zou opgaan in een ander regionaal commando en dat Pakistan zou verhuizen van Central Command naar Pacific Command. Dat gaat nu voorlopig niet door.

Bron: Defense News (Marcus Weisgerber)

Naar boven

Rusland stuurt gevechtsvliegtuigen naar Wit-Rusland

16 maart 2014 - Rusland heeft op 13 maart zes Sukhoi Su-27 Flanker gevechtsvliegtuigen en drie transportvliegtuigen naar Wit-Rusland gestuurd. Twee dagen later kwam daar nog een Beriev A-50 (een Russische pendant van de AWACS) bij op Baranovichi Air Base, ook in Wit-Rusland. Volgens Jane's is deze zet, net zoals de verplaatsingen van VS-vliegtuigen naar Polen en Litouwen, al een paar maanden gepland. Afgelopen december was de verplaatsing van een squadron Su-27 naar Baranovichi al aangekondigd in de staatsmedia. Ook de komst van het radarvliegtuig, dat ver in Europa en het Midden-Oosten kan kijken, is niet nieuw.

Bron: Jane's Defence Weekly (Gareth Jennings)

Naar boven

Frankrijk zegt dat de EU wegduikt voor zijn taak in de CAR

14 maart 2014 - De Franse regering heeft vandaag bij monde van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie de EU gekapitteld, omdat de lidstaten hun verantwoordelijkheid ontlopen om een EU-plan voor 1000 troepen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) uit te voeren. Het plan ondervindt problemen omdat de EU-regeringen de soldaten en het materieel dat ze beloofden niet hebben gestuurd. Frankrijk zelf heeft al 400 militairen extra gestuurd om de golf van sektarisch geweld in dat land te bezweren.

Bron: Reuters (John Irish)

Naar boven

Filipijnen bieden VS bases aan

14 maart 2014 - Na een zesde ronde van besprekingen lijkt het erop dat de VS het eens zullen worden met de Filipijnen over een nieuwe veiligheidsovereenkomst, die de VS toegang tot een aantal militaire bases zal geven. In 1991 raakten de VS daar twee grote bases kwijt, Clark Air Base en Subic Bay.

In het nu tot stand gekomen ontwerpakkoord krijgen ze toegang tot een aantal militaire bases zoals Manila, Clark, Palawan, Cebu, Nueva Ecija en La Union.

Een Amerikaans verzoek voor het gebruik van burgervliegvelden en havens werd geweigerd door Manila. Dat ging onder meer om Subic Freeport Bay, Laoag en Davao. De overeenkomst zou geen ratifikatie door de Filipijnse senaat behoeven. Mocht dat toch wel het geval zijn, dan kan gerekend worden op vertraging.

Bron: Reuters (Manuel Mogato)


Naar boven
Naar beginpagina