22 maart 2014

Korte Berichten week 12 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Vliegdekschip George Bush blijft nog 'een paar dagen' in de Middellandse Zee

14 maart 2014 - Het Pentagon heeft vandaag aangekondigd dat het eskader rond het vliegdekschip USS George H.W. Bush nog een paar dagen langer dan gepland in de Middellandse Zee zal blijven. Naast extra training gaat het erom "onze bondgenoten gerust te stellen", aldus een kolonel.

Bron: Reuters (David Alexander, Phil Stewart)

Naar boven

Russische vliegtuigen oefenen boven de Middellandse Zee

14 maart 2014 - De Russische marine is vandaag begonnen gevechtsvliegtuigen te laten oefenen boven de Middellandse Zee. Vluchten zijn begonnen vanaf het vliegdekschip Admiral Kuznetsov, dat verleden maand had aangelegd op Cyprus. Het gaat om Sukhoi SU-33 luchtverdedigingsjagers en Kamov Ka-27 helikopters voor onderzeebootbestrijding.

Bron: Reuters (Katya Golubkova)

Naar boven

Artillerie naar de grens van de Krim

13 maart 2014 - Satellietbeelden van Airbus Defence and Space (vroeger EADS) laten volgens Jane's Defence Weekly zien dat er de laatste week een opmars van artillerie- en raketartilleriesystemen is geweest aan beide kanten van de oostkant van de konfrontatielijn bij de Krim (de straat van Kertsj tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Aan de Russische kant staat er nu in elk geval een batterij (zes) BM-21 raketlanceerders met meerdere vuurmonden en een batterij D-30 122 mm getrokken houwitsers. Deze zijn na het begin van de krisis (27 februari) vanuit bases op het Russische vasteland verplaatst naar het schiereiland dat grenst aan de Krim. Ze zijn volgens een update van Jane's op 15 maart ook samen met ander militair materieel het water overgestoken en hebben zich bij de vier 2S1 122 mm gemechaniseerde artillerie (op rupsbanden) gevoegd die permanent op de Krim zijn gestationeerd bij de 810e Mariniersbrigade van de Zwarte Zeevloot.

Intussen is een kontingent van zeker drie Oekraïense 2S3 152 mm gemechaniseerde artillerie volgens mediaberichten aangekomen aan de andere kant van deze nieuwe grens om daar Oekraïense luchtmobiele troepen te versterken die vanaf 7 maart een aantal blokkerende posities hebben ingenomen.

Bron: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley)

Naar boven

VS laten oefening in Oekraïne doorgaan

13 maart 2014 - De planning van de VS-landmacht voor de oefening Rapid Trident 2014 in de Oekraïne die in juli moet plaatsvinden gaat gewoon door, zo is in Vicenza bekend geworden. Die door USAREUR (US Army in Europa) geleide multinationale oefening zal plaatsvinden bij Lvov in het westen van het land. Aan Rapid Trident wordt verder deelgenomen door eenheden uit Armenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Canada, Georgië, Duitsland, Moldavië, Polen, Roemenië, Engeland en de Oekraïne. Geoefend wordt een vredesoperatie. Vorig jaar deden 1300 militairen mee en lag de nadruk op luchtmobiele operaties.

Atlas Vision 2014, een oefening met het Russische leger eveneens in vredesoperaties, wordt echter wel geschrapt. De oefening zou in juli plaatsvinden in Chelyabinsk in het noordoosten van Rusland.

Bron: Stars and Stripes (Nancy Montgomery)

Naar boven

Australië schaft dronevloot aan voor grensbewaking

13 maart 2014 - Australië gaat (vermoedelijk zeven) grote verkenningsdrones van het type Triton aanschaffen voor het bewaken van de grenzen, de energie-infrastruktuur en het bestrijden van illegale immigratie. De in de VS geproduceerde drones zouden in totaal 3 miljard Australische dollars (bijna 2 miljard euro) gaan kosten. De drones zullen tot ver in de Indische Oceaan gaan patrouilleren boven de strategische scheepsroutes en om illegale visserij en asielzoekers te weren.

Australië heeft onlangs ook aangekondigd acht nieuwe Poseidon maritime verkenningsvliegtuigen aan te schaffen.

Bron: AFP

Naar boven

Russische parabrigade houdt oefening

11 maart 2014 - De 98ste luchtmobiele gardebrigade van het Russische leger uit Ivanovo, ten oosten van Moskou, is vandaag begonnen met grootschalige oefeningen. De brigade is in hoge staat van paraatheid gebracht en verplaatst naar onbekende lokaties voor een gevechtssimulatie. 4000 troepen, 36 militaire transportvliegtuigen en een onbekend aantal gevechtsvoertuigen nemen deel aan de oefening die tot 14 maart zal duren. Er zal onder meer een luchtlanding van 3500 militairen plaatsvinden. Er wordt ontkend dat een en ander te maken heeft met de ontwikkelingen in de Oekraïne.

Bron: RIA Novosti


Naar boven
Naar beginpagina