6 april 2014

Korte Berichten week 14
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Grote mariniersoefening in Zuid-Korea

2 april 2014 - In Pohang aan de zuidoostelijke kust van Zuid-Korea heeft deze week de grootste amfibische landingsoefening met mariniers van de VS en Zuid-Korea plaatsgevonden sinds meer dan 20 jaar. Ook Australische mariniers namen er aan deel. Aan oefening Ssang Yong (Tweeling Draken) namen meer dan 13.000 troepen deel waaronder bijna 10.000 Amerikanen. Daar waren 7500 mariniers bij van bases op Okinawa en in Californië. De landingsaanval werd met 11 schepen uitgevoerd op drie stranden. De VS leverden 55 vliegtuigen voor de oefening, waaronder bijna 25 Ospreys.

Tijdens de oorlogen met Irak en Afghanistan waren zulke grootschalige oefeningen nauwelijks mogelijk. Zo waren drie van de vier bataljons mariniers uit Okinawa elders aan het vechten.

Het Amerikaanse Korps Mariniers is bezig met een plan om de sterkte in Azië en de Stille Oceaan op te voeren tot een niveau dat sinds 2003 (het begin van de oorlog met Irak) niet meer gehaald is. Er zijn nu al 19.000 VS-mariniers in deze regio en in 2017 moeten dat er 22.000 zijn.

Bron: The Wall Street Journal (Yuka Hayashi)

Naar boven

Nieuwe VS-destroyer naar Zwarte Zee

2 april 2014 - De Amerikaanse marine stuurt een nieuw schip naar de Zwarte Zee. Het is de geleide-wapen- destroyer USS Donald Cook. Dit is één van de vier Amerikaanse schepen in Europa die zijn uitgerust met het Aegis anti-raketsysteem en die opereren vanuit de Spaanse basis Rota. De Donald Cook lost de destroyer USS Truxtun af die op 21 maart de Zwarte Zee heeft verlaten.

Bron: NBC News

Naar boven

VS sturen meer troepen naar Roemenië

2 april 2014 - De VS sturen 175 extra mariniers naar Roemenië voor regionale krisisinterventie. Er zijn al 300 mariniers op basis van roulatie in de Zwarte Zee aanwezig op vliegbasis Mihail Kogalniceanu. De nieuwe groep is onderdeel van de Special Purpose Marine Air-Ground Task Force met hoofdkwartier in Moron, Spanje. Die valt onder Africa Command, maar kan ook elders worden ingezet.

De VS hebben verder een verzoek ingediend om het totale bestand VS-militairen in Roemenië uit te mogen breiden van 1000 tot 1600 en het aantal vliegtuigen te vergroten. Deze uitbreiding heeft ook te maken met de komende aftocht uit Afghanistan na de verkiezingen aldaar (in afwachting van een nieuwe missie natuurlijk). De basis in Roemenië heeft daarin een belangrijke logistieke rol.

Bronnen: Reuters (Luiza Illie); Stars and Stripes (Chris Carroll)

Naar boven

Gaat NAVO oefenen in Oekraïne?

1 april 2014 - Het Oekraïense parlement heeft toestemming gegeven een serie NAVO-oefeningen op hun grondgebied te houden. Het gaat om twee series oefeningen met de VS deze zomer - Rapid Trident en Sea Breeze. Oekraïne plant ook oefeningen met Polen. Sea Breeze (vanaf 1997) is in het verleden af en toe op de Krim gehouden en de laatste jaren vanuit Odessa. Het marinedeel zal tussen juli en oktober worden gehouden en gaat tussen drie en vier weken duren.

Bron: AFP

Naar boven

Indonesië plaatst gevechtsvliegtuigen op eilanden Zuid-Chinese Zee

31 maart 2014 - De Indonesische luchtmacht gaat de vliegbasis in Ranai op het eiland Riau uitbreiden, zodat deze kan worden gebruikt door jachtvliegtuigen Sukhoi Su-27 en Su-30. Er zijn landingslichten en een geïntegreerde radar geïnstalleerd. Ook is het de bedoeling om de landingsbaan (nu 2500 meter) te verlengen.

De Sukhois worden samen met vier Apache AH-64E gevechtshelikopters gestationeerd.

De Natuna Archipel, waar de basis is gevestigd, ligt op een strategische plek in de Zuid-Chinese Zee. Ze ligt bij de zeegrenzen met Brunei, Maleisië en Vietnam en de Indonesische ekonomische zone overlapt hier met die van China. Er zijn grote gasvelden aanwezig. Het Indonesische leger wil zijn presentie in deze regio uitbreiden.

Bron: Jane's Navy International (Ridzwan Rahmat)

Naar boven

Europese tankeroefening op vliegbasis Eindhoven

31 maart 2014 - Vandaag is vanaf vliegbasis Eindhoven de eerste Europese air-to-air refuelling oefening begonnen die tot 11 april duurt. Er nemen meer dan tien tankvliegtuigen uit Nederland (KDC-10), Duitsland (A310) en Italië (KC-767) aan deel. Eindhoven is tijdens de oefening een Tanker Forward Operating Base. De technici oefenen samen logistieke procedures voor een uitzending. Tegelijkertijd vindt de oefening voor jachtvliegtuigen Frisian Flag 2014 plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daaraan nemen onder meer de luchtmachten van Nederland, Duitsland, Italië en Noorwegen deel.

Bron: Ministerie van Defensie

Naar boven

Amerikaanse mariniers in Marokko voor oefening

30 maart 2014 - Personeel van 2nd Marine Expeditionary Brigade uit Camp Lejeune in de VS en 25th Marines (een reserve-onderdeel) oefenen van 27 maart tot 5 april samen met Marokkaanse en Duitse troepen in Marokko in het kader van oefening African Lion 2014. Vorig jaar werd deze oefening voortijdig afgebroken, omdat Marokko boos was vanwege de steun van de VS voor het sturen van waarnemers op het gebied van de mensenrechten naar de Westelijke Sahara.

De oefening vindt dit jaar plaats op beperkte schaal, maar het is de bedoeling dat African Lion 2015 de grootste wordt die ooit op het kontinent is gehouden. Het plan is om het geheel te kombineren met een eveneens door Africa Command geleide luchtmachtoefening met F-16s in Marokko. Die oefening heette tot nu toe Majestic Eagle.

Bron: Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Russische troepenopbouw in grensgebied Oekraïne?

30 maart 2014 - De berichten over Russische troepenkoncentraties in het grensgebied met de Oekraïne blijven aanhouden, maar zijn onderling tegenstrijdig (schattingen lopen van 25.000 tot 100.000 militairen) en vaag. The Daily Beast meldt Russische troepenposities in en rond de steden Rostov, Koersk en Belgorod, maar aantallen en een vergelijking met de vredessterkte in deze steden ontbreekt, zodat geen duidelijke konklusie kan worden getrokken. De Voice of America heeft 'uit lokale bronnen' gehoord dat het Russische leger in de regio Bryansk op 20 km van de Oekraïense grens een veldhospitaal heeft ingericht. Dat is op zich een bekend signaal dat een grote operatie ophanden kan zijn. Het kan echter ook gaan om een oefening van medische troepen om een ziekenhuis van een hoog echelon snel in te richten. Bovendien kon het bericht 'niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd'. Dat geldt ook voor de melding dat rond 60 treinwagons met voorraden zijn aangekomen in het grensgebied en dat langs de grens wordt gepatrouilleerd door meer dan tien Russische drones.

De VS-inlichtingendiensten klagen dat de Russen gebruik maken van uitstekende camouflagetechnieken en een vrijwel perfekte radiodiscipline in acht nemen. Een speurtocht van NBC-verslaggevers langs 800 km grens leverde nauwelijks tekenen van militaire bewegingen op.

Een forse Russische troepenkoncentratie, al dan niet in de vorm van oefeningen, zou overigens vrij normaal zijn in dit soort krisissituaties. Denk aan de manier waarop de VS in de jaren tachtig opereerden in Midden-Amerika. Het probleem van de westerse inlichtingendiensten is dat ze kennelijk geen enkele informatie hebben over de Russische intenties: voorbereidingen voor een invasie of 'crisismanagement'? En misschien is dat precies de bedoeling.

Bronnen: Voice of America; The Daily Beast (Josh Rogin); NBC News (Jim Maceda)

Update: Volgens Jane's is de 4e Gardetankdivisie Kantermirovskaya, een elite-eenheid van het Westelijke Militaire Distrikt, in het operatiegebied aanwezig. Ook zijn er squadrons Sukhoi Su-25 in de regio Krasnodar, die grenst aan de Oekraïne, steeds aan het oefenen (ook nachtvliegen) en zouden grote voorraden lucht-grond-munitie voorwaarts zijn opgeslagen.

Bron: Jane's Defence Weekly (Reuben F. Johnson in Kiev)

Update 2: 31 maart 2014 - Tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel heeft president Poetin bekendgemaakt dat het 15e Zelfstandige Gemotoriseerde Infanteriebataljon uit Samara veldoefeningen op het Kadamovsky-schietterrein in de regio Rostov heeft beëindigd en aan het terugkeren is naar zijn permanente lokatie. Een dergelijk bataljon telt meestal rond 500 man. Vermoedelijk een zet in het onderhandelingsspel.

Bron: BBC News


Naar boven
Naar beginpagina