13 april 2014

Korte Berichten week 15
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Syrische rebellen krijgen TOW anti-tankwapens

7 april 2014 - Jane's Defence Weekly konstateert dat de Syrische opstandelingen tussen 1 en 5 april videomateriaal hebben vrijgegeven waarop is te zien hoe ze voor het eerst zware anti-tankraketten van het type TOW inzetten. De M220 TOW is een zwaardere raket (80 kg zonder de richtmiddelen) met een groter bereik en effektiever dan de tot nu toe gebruikt systemen. Het is door het gewicht geen typisch guerrillawapen. De TOW, die van Amerikaanse makelij is, is in het verleden op grote schaal geëxporteerd naar Saoedi-Arabië en Turkije en in de jaren tachtig ook illegaal (in het kader van de Irancontra-affaire) naar Iran. Jane's merkt op dat Qatar en de Emiraten - andere leveranciers van de Syrische rebellen - Europese anti-tankwapens gebruiken (HOT en MILAN). De nu getoonde TOWs lijken in puike konditie en dateren vrij zeker niet uit de jaren tachtig. Evenmin betreft het een door Iran zelf vervaardigde versie van het wapen dat een afwijkend vizier heeft.

De groep die de wapens toont, is een kleine splintergroep van de Syrian Military Council, het kanaal dat is opgezet voor steun aan 'gematigde' rebellen. De VS zouden in elk geval formeel op de hoogte moeten zijn gesteld van de levering.

Het bericht van Jane's volgt op een reeks verslagen in de internationale pers die melding maken van grotere militaire steun van de VS en bondgenoten (Saoedi-Arabië, Jordanië, de Emiraten en Frankrijk) aan de rebellen in de vorm van training en wapens, zoals anti-tankwapens, maar geen luchtdoelraketten. Er zou de laatste hand worden gelegd aan een plan hiervoor. Hierbij betrokken bronnen van Reuters vertellen "dat de regering Obama accepteert dat het plan geen beslissende ommekeer in het konflikt kan vormen in het nadeel van Assad, maar dat de hulp van de VS de kans kan vergroten dat, als Assad wordt afgezet, de VS bondgenoten zullen hebben bij de suksesvolle revolutionaire krachten."

Het lijkt er al een tijdje op dat de VS geduldig een eigen 'derde macht' aan het opbouwen zijn die op de langere termijn een rol kan spelen bij de uiteindelijke oplossing voor de Syrische burgeroorlog.

Bronnen: Jane's Defence Weekly (Charles Lister); Reuters (Mark Hosenball, Missy Ryan)

Naar boven

VS-basis Kirgizië definitief dicht

4 april 2014 - De VS zullen niet verder proberen het gebruik van de luchtmachtbasis Manas in Kirgizië te verlengen, zo heeft de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken voor Zuid- en Centraal-Azië, Nisha Biswal, bekend gemaakt in Bishkek. De VS-troepen ontruimen de basis in juli 2014. De meeste troepen en het grootste deel van het materieel zijn al weg, nadat de Kirgizische regering bekend gemaakt had het kontrakt voor het Transit Centre, dat een belangrijke logistieke rol speelde bij de operatie in Afghanistan, te beëindigen.

Bron: Voice of Russia

Naar boven

Geheime drone-oorlog ook ondersteund vanuit Duitsland

3 april 2014 - Vanuit de Amerikaanse basis Ramstein in Rijnland-Palts worden niet alleen zoals tot nu toe aangenomen drone-aanvallen ondersteund in Afrika, maar vindt ook planning plaats van aanvallen in Jemen en Pakistan. Dat melden NDR Panorama en de Süddeutsche Zeitung op basis van dokumenten en het verhaal van een Amerikaanse dronepiloot die klokkenluider is geworden (Brandon Bryant).

Data van drones worden via (ook kommerciële) satellietverbindingen doorgegeven naar Ramstein en vandaar via een transatlantische kabel naar de basis in de VS waar de dronepiloten zijn gestationeerd.

De data kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op gegevens van mobiele telefoons. Via een techniek met de naam Gilgamesh kan de drone de signalen opvangen die zijn bestemd voor de telefoonmasten van een mobiel netwerk. Daarmee kan de lokatie van het mobieltje exakt worden vastgesteld, essentieel voor de doelopsporing.

Distributed Ground System

Daarnaast is er in Ramstein sinds februari 2003 (kort voor de Irakoorlog) een onderdeel dat Distributed Ground System 4 (DGS-4) heet. Dit is een centrum waar live-beelden van drone-aanvallen worden geanalyseerd, gekombineerd met ander soort inlichtingen en verwerkt tot aanwijzingen voor de dronepiloten. Er zijn wereldwijd nog vier van dit soort centra: DGS-1 in Langley, Virginia (hoofdkwartier CIA), DGS-2 op luchtmachtbasis Beale, Californië, DGS-3 in Osan, Zuid-Korea en DGS-5 op Hawaii.

Bronnen: Tagesschau (Volkmar Kabisch); Panorama (R. Bongen, S. Buchen, J. Goetz, V. Kabisch, A. Kempmann)

Naar boven

Meer Russische oorlogsschepen naar Zwarte Zee

3 april 2014 - De Russische landingssschepen Kaliningrad (Baltische vloot) en Olenegoskiy Gorniak (Noordelijke vloot), die aktief waren in de oostelijke Middellandse Zee rond Syrië, zijn gisteren vanuit de Egeïsche Zee en de Bosporus gevaren op weg naar de Zwarte Zee. Volgens het hoofdkwartier van de Russische marine gaat het om een roulatie.

Bron: World Bulletin

Naar boven

Russische troepenopbouw rond Belgorod

2 april 2014 - Jane's Defence Weekly heeft aan de hand van satellietfoto's de aanwezigheid vastgesteld van Russische luchtmobiele troepen op een oefenterrein ten westen van Belgorod, een distriktshoofdstad rond 40 km ten noorden van de Oekraïense grens. Volgens Jane's zou het gaan om troepen van de 76th Air Assault Division uit Pskov (uit de buurt van Leningrad) en de 106th Guards Airborne Division in Tula (ten zuiden van Moskou). De beelden tonen een tentenkamp met voertuigen zoals in gebruik bij luchtlandingsdivisies. Er zijn ook enkele helikopters, landingsplaatsen daarvoor en mogelijk tankwagens (fuel tankers) zichtbaar.

De troepenkoncentraties lijken volgens Jane's te hebben plaatsgevonden tussen 21 en 31 maart. Het meest logisch is dat de troepen hebben geoefend en vervolgens in bivak zijn gebleven.

Een dag eerder had Jane's al gemeld dat een Russisch tankbataljon met meer dan 30 T-72 tanks was aangekomen op de Krim. In de ogen van Jane's is dit "onderdeel van een voortgaande troepenopbouw om elke mogelijke poging van de kant van de Oekraïne om het schiereiland terug te nemen te voorkomen". De Russische troepen die tot nu toe op de Krim aktief waren, hadden BTR-80 pantserinfanterievoertuigen ondersteund door 122mm en 152mm getrokken artillerie. Beelden via sociale media laten ook de inzet zien van een Russische batterij van het geavanceerde S-300 luchtverdedigingssysteem ter bescherming van de luchtmachtbasis Gvardeyskoe op de Krim.

Bronnen: Jane's Defence Weekly (Sean O'Connor, 2 april 2014); Jane's Defence Weekly (Tim Ripley, 1 april 2014)


Naar boven
Naar beginpagina