20 april 2014

Korte Berichten week 16
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Frans spionageschip naar de Zwarte Zee

11 april 2014 - De Dupuy de Lôme (A-759), die gewoonlijk gestationeerd is in Brest, is de Bosporus overgestoken. Het specialisme van dit spionageschip is elektronische interceptie van radio-, satelliet- en telefoonverkeer. Het schip wordt ingezet door de Direction du Renseignement Militaire (DRM), de Franse militaire inlichtingendienst. Ook het duikvaartuig Alizé (A-145) was eind maart gepasseerd. Dit schip wordt vaak gebruikt door de DGSE, de Franse buitenlandse inlichtingendienst. Op 7 april deed het bevoorradingsschip FS-Var (A-608) Mamara aan voor een bezoek van drie dagen. Op 14 april wordt de destroyer FS Dupleix (D-641) verwacht voor een tochtje op de Zwarte Zee.

Bron: Bruxelles2 (Nicolas Gros-Verheyde), op basis van Bosphorus Naval News

Naar boven

Extra bijstandseenheid VS-mariniers voor Midden-Oosten

10 april 2014 - Het Amerikaanse Korps Mariniers zal vanaf het fiskale jaar 2015 (begint a.s. oktober) een nieuwe op het land gestationeerde krisisinterventie-eenheid voor het Midden-Oosten vormen. Rond 1900 mariniers en matrozen gaan deel uitmaken van de Special Purpose Marine Air-Grond Task Force van Central Command (SPMAGTF-CENT). Het onderdeel is vergelijkbaar met de SPMAGTF in Spanje. De precieze lokatie moet nog worden bepaald. Zo'n eenheid bestaat uit een commandostaf, grondgevechtselement, luchtgevechtselement en logistiek gevechtselement. Ze kunnen als taak hebben de versterking van een ambassade, reserve voor beveiligingstroepen of humanitaire bijstand. In de praktijk is het een snelle interventie-eenheid, genoemd wordt ook beveiliging van strategische infrastruktuur en een rol als voorhoede van een grotere gevechtsgroep. De uitrusting kan bestaan uit AV-8B Harriers, F/A-18 Hornets plus MV-22 Ospreys en KC-130J Super Hercules voor transport.

De mariniers beschikten al over een commandostaf in Bahrein. De Amerikaanse luchtmacht is voorwaarts aanwezig op een vliegbasis in de Emiraten en de landmacht in Koeweit.

Bron: Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Troepen VS en Roemenië oefenen samen

10 april 2014 - 450 Amerikaanse en Roemeense troepen begonnen vandaag in het noordwesten van Roemenië de oefening Dacian Viper 2014, die een week duurt. Vier Amerikaanse F-16s en een Roemeense MiG-21 LanceR stegen op vanaf de basis Campia Tarzii 300 km ten noordwesten van Boekarest. Het is de vierde keer dat de oefening gehouden wordt. De oefening was al langer gepland. De Roemeense luchtmacht doet mee met 711 Fighter Squadron.

Bron: Associated Press (Nicolae Dumitrache)

Naar boven

Grootste luchtmachtoefening in Zuid-Korea

10 april 2014 - De twee-jaarlijkse oefening Max Thunder van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse luchtmacht zal de grootste ooit gehouden worden. De oefening vindt plaats vanaf morgen tot 25 april. Er nemen 103 vliegtuigen en 1400 militairen aan deel. Het gaat daarbij om F-15Ks van Zuid-Korea, F-15s en F-16s van de Amerikaanse luchtmacht en FA-18s en EA-18s van de Amerikaanse mariniers. Beoefend worden onder meer precisiebombardementen en droppings ter ondersteuning van troepen die zijn geïnfiltreerd in vijandelijk gebied.

Bron: AFP

Naar boven

NAVO gaat Baltische patrouilles opvoeren

8 april 2014 - De NAVO zal vanaf volgende maand het aantal routinepatrouilles boven de Baltische staten gaan opvoeren. Tot nu toe waren er (sinds 2004) vier jachtvliegtuigen van de NAVO in de regio gestationeerd. De VS, die de patrouille momenteel uitvoeren, hebben het aantal al verhoogd tot tien F-15s. De volgende periode van vier maanden, die begint in mei, zullen het er twaalf worden. Polen, dat dan het commando voert, zal vier Mig 29s leveren. Engeland zal vier Typhoons bijdragen en Denemarken heeft vier F-16s aangeboden plus nog eens twee die in Denemarken zelf stand-by blijven. Naast de huidige vliegbasis in Litouwen heeft Estland nu ook vliegbasis Ämari beschikbaar gesteld. De Denen zouden van daaruit kunnen vliegen.

Verder heeft ook Frankrijk voor deze periode van mei tot augustus vier gevechtsvliegtuigen aangeboden (Rafale of Mirage). Die zullen vermoedelijk in Polen worden gestationeerd. Aan Duitsland zal mogelijk gevraagd worden om de zes Eurofighters die het bereid is bij te dragen in de volgende periode van september tot december te leveren. Portugal heeft dan de leiding.

Frankrijk heeft ook nog een AWACS aangeboden om de AWACS-vloot van de NAVO met een vliegtuig uit te breiden. Tot nu toe voeren deze twee vluchten per dag uit boven Polen en Roemenië om de situatie in de Oekraïne te monitoren. De VS en Nederland leveren hier tankvliegtuigen voor en ook Turkije heeft er nu één aangeboden.

Bron: Reuters (Adrian Croft)


Naar boven
Naar beginpagina