26 april 2014

Korte Berichten week 17
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Het Russische leger heeft een kleine nieuwe vriend

20 april 2014 - War is Boring brengt de militaire relaties tussen Rusland en Cyprus in beeld. Het valt nog wel mee in vergelijking met de twee vliegbases die de Britten in hun oude kolonie hebben, de 1000 Griekse militairen in de zuidelijke Republiek Cyprus en de volgens sommige schattingen 30.000 op het noordelijke met Turkije verbonden deel. Het is een van de meest gemilitariseerde landen ter wereld.

In elk geval heeft het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov, nu op weg voor de thuisreis naar het noorden, tijdens het verblijf in de Middellandse Zee van de laatste drie maanden twee keer de haven van Limassol aangedaan. Limassol is ook - ondanks het EU-embargo - een transithaven geworden voor Russische wapenleveranties naar Syrië. Van belang is ook dat Cyprus in de jaren negentig tientallen Russische T-80 tanks heeft gekocht en in 2010 nog eens 41 van deze tanks.

De Russische marine zou best een marinebasis op Cyprus willen hebben. Maar tot nu toe heeft de Cypriotische regering alleen ingestemd met gebruik van de vliegbasis Andreas Papandreou voor Russische militaire vliegtuigen en de haven van Limassol voor oorlogsschepen.

Bron: War is Boring (Robert Beckhusen)

Naar boven

Ook Amerikaanse landmacht aktief in Afrika

19 april 2014 - Defense News brengt een artikel over de landmachtpoot van het Amerikaanse leger, die - net als de mariniers - aktief is in Afrika op het gebied van snelle interventie. Het betreft de East Africa Response Force (EARF), gestationeerd in Djibouti. Het koncept van zulke eenheden bestaat erin dat steeds een brigade van de Amerikaanse landmacht wordt gekoppeld aan een regionaal commando van het Pentagon, in dit geval AFRICOM, om zo nodig snel te kunnen versterken. De mogelijkheden hiertoe zijn verruimd nu er meer troepen vrijkomen uit Afghanistan.

EARF is net zoals de speciale eenheid van de mariniers voor Afrika (SPMAGTF-Crisis Response) in het leven geroepen na de aanval op de Amerikaanse diplomatieke post in Benghazi in 2012.

Tot de taken behoren de laatste tijd onder meer het trainen van troepen uit Niger voor de operatie in Mali en sluipschutters en infanterie uit Burundi voor Somalië. Er wordt een voorbeeld gegeven van een tien weken durende oefening met de troepen uit Niger, die overging in een gevechtsoperatie toen er in de regio een reeks aanvallen door 'terroristen' plaatsvond. Terwijl de andere deelnemers aan de oefening teruggingen naar de hoofdstad, bleven de VS-militairen om samen met die van Niger loopgraven aan te leggen.

Bron: Defense News (Paul McLeary)

Naar boven

Japan versterkt buitenpost op ver westelijk eiland

18 april 2014 - Japan stuurt 100 soldaten en een radarinstallatie naar een westelijk gelegen eiland in de buurt van Taiwan. Het bewoonde eiland Yonaguni (1500 inwoners) ligt op 150 km afstand van de tussen China en Japan betwiste Senkaku/Diaoyu eilanden. De radar kan een waarschuwingssysteem zijn voor gelanceerde raketten en kan Chinese troepenbewegingen volgen. De versterking van het eiland - na de Tweede Wereldoorlog enige tijd een smokkelhaven voor voedsel en textiel vanuit Hongkong - lijkt niet echt supersnel, binnen twee jaar, zo wordt gezegd.

Bron: Reuters (Nobuhiro Kubo)

Naar boven

Amerikaans raketschild in Europa stuit op operationele problemen

15 april 2014 - Een rapport van het Government Accountability Office (GAO - de Amerikaanse Rekenkamer) geeft aan dat er een aantal problemen zijn geweest rond het plaatsen van elementen van het Amerikaanse raketschild in Europa. Dit heeft onder meer betrekking op de Amerikaanse Patriots die in Turkije staan. De Patriots van de VS hebben een aantal weken werkloos op een Turks vliegveld verbleven omdat de nodige overeenkomsten met het gastland (de zogenaamde host nation - Turkije dus) niet op tijd waren afgerond. Het was ook onduidelijk welke inlichtingen rond de Patriotsystemen konden worden gedeeld met niet-Amerikaanse strijdkrachten. En de Amerikaanse soldaten waren niet getraind in de gebruikelijke NAVO-procedures en -taktieken.

Een ander probleem dat het rapport aansnijdt is dat de door de VS in de Turkse provincie Kurecik geïnstalleerde X-band-radar voor het raketschild nog steeds niet samen kan werken met de gelijksoortige radarinstallatie die in Qatar staat. De eerste valt onder het Europese commando (EUCOM) en de tweede onder Central Command (CENTCOM). De data worden niet uitgewisseld tussen deze regionale commando's.

Bron: Global Security Newswire (Rachel Oswald)

GAO - Ballistic Missile Defense - Actions Needed to Address Implementation Issues and Estimate Long-Term Costs for European Capabilities (pdf), april 2014

Naar boven

Uitbreiding militaire operaties in Oekraïne riskant voor Rusland

14 april 2014 - Het Swedish Defence Research Agency heeft een analyse gemaakt van de militaire mogelijkheden van een voortgezette Russische operatie in de Oekraïne aan de hand van beschikbare militaire onderdelen (legers en brigades). Het resultaat is dat een beperkte uitbreiding van de operatie in de Krim, bijvoorbeeld om logistieke aanvoerwegen veilig te stellen, zonder meer tot de militaire mogelijkheden behoort (dus afgezien van politieke komplikaties). Maar elke uitbreiding naar het hele oosten van de Oekraïne of om een verbinding te leggen met het ten westen van de Oekraïne gelegen Transnistrië wordt een uiterst riskante affaire. De kans op vastlopen in een taai guerrillaverzet is erg groot en dat kan Rusland zich nauwelijks permitteren gezien de militaire verplichtingen in het Zuidelijke Militaire Distrikt (de Kaukasus) en de risiko's in Centraal-Azië. De troepen in het Oostelijke Militaire Distrikt (Siberië) zijn sowieso te ver om een rol te kunnen spelen en moeten bovendien daar blijven om zich de Chinezen van het lijf te houden.

Bron: War is Boring (Robert Beckhusen)

Johan Norberg, Fredrik Westerlund - Russia and Ukraine: Miltary-strategic options, and possible risks, for Moscow (pdf), Swedish Defence Research Agency, RUFS Briefing No. 22, april 2014.

Naar boven

Amerikaanse luchtmacht in Europa

18 april 2014 - De Military Times geeft een overzicht van de eenheden van de Amerikaanse luchtmacht die beschikbaar zijn voor operaties in Europa. Het gaat om zogenaamde wings, grotere eenheden die een aantal squadrons omvatten.

Bron: Military Times (Oriana Pawlyk)

Naar boven

NAVO stuurt groep schepen naar Baltische Zee

17 april 2014 - De NAVO stuurt een deel van zijn maritieme snelle interventiemacht naar de Baltische Zee. Het gaat om een multinationale groep kleinere schepen, vier mijnenjagers en een ondersteunend schip. Samen vormen ze de groep voor mines counter measures (MCM). De schepen komen uit Noorwegen, Nederland, België en Estland. De groep was sinds januari inaktief, maar is nu door NAVO-opperbevelhebber generaal Breedlove eropuit gestuurd. Ze verzamelen zich in Kiel en gaan volgende maand oefenen, waarbij ze zich nuttig maken door oude mijnen en torpedo's uit de wereldoorlogen op te sporen.

Canada heeft daarnaast zes CF-18 gevechtsvliegtuigen beschikbaar gesteld voor taken in Oost-Europa en 20 stafofficieren naar Brussel gestuurd om deel te nemen aan de planning.

Bron: Reuters (Adrian Croft)

Naar boven

Drone-aanvallen van CIA in Pakistan uitgevoerd door luchtmacht

14 april 2014 - Het blijkt dat een reguliere eenheid van de Amerikaanse luchtmacht, het 17th Reconnaissance Squadron, verantwoordelijk is voor het vliegen van de drone-aanvallen met Predators door de CIA in Pakistan. Dit valt op te maken uit interviews met dronepiloten in de documentaire Drone (Tonje Hessen Schei, Noorwegen, 2014). Een van de piloten zegt: "De CIA treedt op als klant, maar de luchtmacht heeft de operaties altijd gevlogen. Het CIA-etiket dient alleen als excuus om geen informatie te hoeven geven."

MQ-1 Predator unmanned aircraft. U.S. Air Force photo/Lt Col Leslie PrattOp de luchtmachtbasis Creech in de Mojavewoestijn in de buurt van Las Vegas is de 432ste Wing van de Amerikaanse luchtmacht gevestigd, die met vier Predator en Reaper squadrons verkennings- en bombardementsmissies vliegt in Afghanistan. Maar daarnaast is er de meer geheime 732ste Operations Group met eveneens vier drone-squadrons, die allemaal met de CIA te maken hebben. Het 30ste Reconnaissance Squadron vliegt een testprogramma met de RQ-170 Sentinel van de CIA (december 2011 werd er een buitgemaakt door Iran). Het 22ste en 867ste Squadron vliegen met Reaper en het 17e dus met 35 Predators. Al deze squadrons treden wereldwijd op.

Bron: The Guardian (Chris Woods)

Naar boven

De onopvallende presentie van AFRICOM

13 april 2014 - Nick Turse onderzoekt bij TomDispatch de opgevoerde aktiviteiten van AFRICOM, die voor de publiciteit zo onopvallend mogelijk worden gehouden. Het gaat dan onder meer over de ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) die met behulp van drones wordt uitgevoerd vanuit Base Aérienne 101 in Diori Hamani International Airport in Niamey, hoofdstad van Niger. Daarnaast zijn er in dat land ook nog twee contra-narco-terrorisme-projekten in Arlit en Tahloua. Deze laatste worden gebouwd door het Pentagon voor gebruik door de veiligheidstroepen van Niger, maar een nog te bouwen steunpunt voor de VS wordt ook overwogen. De Amerikaanse luchtmacht is al op zoek naar een leverancier voor grote hoeveelheden vliegtuigbrandstof voor het vliegveld Mano Dayak International Airport, eveneens in Niger.

De mogelijkheid bestaat dat een grotere VS-basis voor West-Afrika wordt overwogen, vergelijkbaar met Djibouti in het oosten.

Onderhoudsgarage op voormalige Amerikaanse militaire compound in Gao, Mali. Foto: U.S. Army Corps of Engineers.

Onderhoudsgarage op voormalige Amerikaanse militaire compound in Gao, Mali. Foto: U.S. Army Corps of Engineers.

Verder dient een vliegbasis in Ouagadougou, Burkina Faso, als thuishonk voor een Joint Special Operations Air Detachment en voor het Trans-Sahara Short Take-Off and Landing Airlift Support initiatief. In Tsjaad zit een ISR liaison team.

Ten slotte zijn er aanwijzingen uit dokumenten dat in Mali voor de opstand van 2012 een Amerikaanse militaire compound werd gebouwd in Gao. Het ging onder meer om een onderhoudsgarage (zie foto). Dit is de plaats waar de Nederlandse militairen heengaan. Het terrein is vermoedelijk door de Amerikanen verlaten na de coup destijds.

Bron: TomDispatch (Nick Turse)


Naar boven
Naar beginpagina