4 mei 2014

Korte Berichten week 18
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Driedubbele Baltische patrouille NAVO begint

29 april 2014 - Op 1 mei begint de uitgebreide patrouille van de NAVO-luchtmacht boven de Baltische regio. Dit keer worden 12 vliegtuigen aktief in plaats van normaal vier. Er zijn vier Typhoons van de Britse luchtmacht van RAF Coningsby en vier Poolse MiG-29 Fulcrums (vliegende vanaf de basis Siauliai) en vier Deense F-16s uit Skrydskrup (nu vanaf de Estische basis Amari). Polen leidt de operatie.

Daarnaast zijn er op 28 april vier Franse Rafales gestationeerd op de Poolse luchtmachtbasis Malbork. Zij hebben een trainingsmissie voor Poolse piloten en kunnen eventueel bijstand verlenen in het Baltische gebied.

Canada heeft op 29 april zes CF-18s verplaatst naar Roemenië voor training.

De Baltische patrouille (bij gebrek aan een eigen luchtmacht van de landen daar) werd door de NAVO op tijdelijke basis begonnen in 2004 en permanent gemaakt in 2012. Amari werd tot nu toe niet gebruikt en ligt in Estland op 220 km van de Russische grens, de NAVO-basis die het dichtst bij Rusland ligt.

Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)

Naar boven

Taiwan houdt grootste oefening rond Spratly's in 15 jaar

29 april 2014 - Taiwan heeft op 10 april tijdens een oefening een amfibische landing uitgevoerd op het eiland Taiping (Ilu Aba). Het was de grootste oefening van het Taiwanese leger bij de omstreden Spratly-eilanden sinds 15 jaar. Twee compagnies mariniers met 20 voertuigen landden op het eiland dat volgens het oefenscenario eerder was bezet door een vijandelijke invasiemacht. De Taiwanese marine had zeven fregatten van de Lafayette- en Cheng-Kung klasse en landingsschepen geschikt voor tanks (LST) ingezet.

Taiwan trok in 1999 een detachement mariniers terug van dit eiland en heeft sindsdien volstaan met een 130 sterk garnizoen van de kustwacht. Die beschikken wel over luchtafweer, mortieren en anti-tankwapens. Het eiland wordt verder gefortificeerd en heeft een landingsbaan van 1150 m.

Bron: Jane's Defence Weekly (Gavin Phipps, James Hardy)

Naar boven

Taliban zeggen VS-gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald

29 april 2014 - De Afghaanse Taliban zeggen een AC-130 gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, dat is gespecialiseerd in luchtsteun (een zogenaamd gunship) te hebben neergehaald in de oostelijke provincie Logar en hebben een video vrijgegeven om hun claim te ondersteunen. ISAF zegt van niets te weten.

Een dag eerder zeiden de Taliban in de provincie Kandahar een Lynx helikopter van de Britten te hebben neergeschoten, waarbij vijf ISAF-soldaten werden gedood. De Lynx wordt gebruikt door de Joint Special Forces Aviation Wing om speciale troepen zoals SAS en SBS te transporteren. Het Britse ministerie van Defensie zei dat de helikopter waarschijnlijk was neergestort door een technisch probleem.

Het Long War Journal heeft een voorbeeld waarbij ISAF een bewering van de Taliban dat ze een helikopter hadden neergeschoten ontkende, maar dit bericht later moest intrekken. In december 2013 zeiden de Taliban een Blackhawk van de landmacht te hebben neergehaald in de zuidelijke provincie Zabul en zes soldaten te hebben gedood. ISAF sprak het bericht tegen, maar moest een maand later toegeven dat de Taliban verantwoordelijk waren voor het neerstorten van de helikopter.

Bron: The Long War Journal (Bill Roggio)

Naar boven

VS-troepen komen aan in Baltische staten

29 april 2014 - Een compagnie van het 1ste bataljon, 173ste brigade van het VS-leger uit Vicenza, Italië, is in het weekend aangekomen in Litouwen om te oefenen met de lokale militairen. Een andere compagnie kwam gisteren in Estland aan en vorige week nog twee in Letland op de basis Adazi bij Riga en in Polen. In Polen zal de C-Compagnie een maand oefenen met de 6e Poolse luchtmobiele brigade.

Twee jaarlijkse multinationale oefeningen in de Baltische regio - BALTOPS en Saber Strike - zullen dit jaar juni waarschijnlijk worden opgetuigd met extra schepen en vliegtuigen van het Amerikaanse leger. Er kunnen bijvoorbeeld gevechtshelikopters van de 12de Combat Aviation Brigade uit Ansbach, Beieren, worden toegevoegd.

Bron: Stars and Stripes (Matt Millham)

Naar boven

Chinese leger houdt oefening bij Noord-Koreaanse grens

28 april 2014 - Het 39ste Chinese leger, een belangrijk onderdeel dat tijdens een oorlog rond Korea zeker zou worden ingezet, heeft een onverwachte mobilisatie-oefening gehouden in de buurt van de Noord-Koreaanse grens, zo maakte het Chinese televisiestation CCTV bekend. Er werden tanks en gevechtshelikopters gemobiliseerd. De oefening vond plaats terwijl er aanwijzingen waren dat Noord-Korea een vierde kernproef aan het voorbereiden was. Afgelopen december, tijdens een regime-krisis in Noord-Korea, zette het 39ste, dat valt onder de militaire regio Shenyang, 3000 soldaten in tijdens koudweeroefeningen in de buurt van de berg Baekdu die de grens met Noord-Korea afbakent.

Intussen maakte de Chinese marine bekend dat ze tot 4 mei een militaire operatie in de Golf van Bohai tegenover Noord-Korea en het noordelijk deel van de Oost-Chinese Zee gaat uitvoeren.

Bron: Chosun Ilbo (Zuid-Korea)

Naar boven

BSB oefent op de Waal

24 april 2014 - De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de marechaussee heeft op 18 april een grootschalige oefening gehouden op de Waal en rond Nijmegen. Het oefenscenario betrof de beveiliging van een VIP. Er namen 35 BSB-ers deel aan de oefening, waarbij de afdeling Beveiliging, Arrestatie en Ondersteuning en de afdeling Observatie en Techniek samenwerkten. Ook Rijkswaterstaat en de luchtmacht (Cougar transporthelikopter naar vliegveld Malden) waren betrokken. Er vond onder meer een terroristische aanval op een pannekoekenboot plaats.

Bron: KMarMagazine 03 (Lnt Rosalien van Damme)

Naar boven

VS hervatten leverantie Apaches aan Egypte

23 april 2014 - De VS gaan nu toch tien Apache-helikopters van Boeing leveren aan Egypte. De levering was opgeschort na het afzetten van president Morsi door het leger vorig jaar. De helikopters zullen inzetbaar zijn voor de strijd tegen guerrillagroepen in de Sinaï. Andere orders, zoals voor F-16s, blijven opgeschort.

Bron: Reuters (Phil Stewart, Arshad Mohammed)

Naar boven

Rusland houdt onverwachte oefening in de Kaspische Zee

23 april 2014 - De Russische marine is met een snelle onaangekondigde oefening begonnen in de Kaspische Zee. De oefening duurt zeven dagen en omvat een tiental marineschepen en 400 matrozen. Rusland heeft het aantal van dit soort oefeningen enorm opgevoerd sinds de krisis in de Oekraïne.

Bron: Reuters (Thomas Grove)

Naar boven

Rusland gaat netwerk van marinebases bouwen in het Noordpoolgebied

22 april 2014 - Rusland gaat een keten van marinefaciliteiten voor oorlogsschepen en onderzeeërs aanleggen in het Noordpoolgebied, zo heeft president Poetin aangekondigd. Het ministerie van Defensie heeft al plannen bekend gemaakt om vliegvelden en havens te heropenen op de Novosibirsk-eilanden en het Franz Jozefland, een archipel ten oosten van Spitsbergen. Verder worden zeven landingsbanen op het continentale deel van het poolgebied, die in 1993 voorlopig waren gesloten, opnieuw in gebruik genomen.

Een en ander gebeurt om "de produktiefaciliteiten voor olie en gas, laadstations en pijpleidingen, goed te beschermen tegen terroristen en andere potentiële bedreigingen," aldus Poetin.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

VS sturen troepen naar Oost-Europa

22 april 2014 - De VS sturen rond 600 grondtroepen naar Oost-Europa ter geruststelling van de bondgenoten. Telkens 150 soldaten (een compagnie) van het 173rd Infantry Brigade Combat Team (luchtmobiel) in Italië (Vicenza) gaan naar respektievelijk Polen, Litouwen, Letland en Estland. Op basis van maandelijkse roulatie wordt deze aanwezigheid voorlopig gehandhaafd. Ze komen eind van de week aan en gaan ter plaatse oefenen met de legers van de gastlanden Het aantal in Europa aanwezige Amerikaanse troepen zal niet worden aangevuld.

Bron: Politico (Philip Ewing)

Naar boven

Vier routes om terug te trekken uit Afghanistan

21 april 2014 - NBC News geeft een overzicht van de exit uit Afghanistan. Afgelopen jaar hadden de VS nog voor 35 miljard dollar aan materieel in dat land en werd geschat dat de totale kosten om deze wapenberg 'af te handelen' rond 6 miljard dollar zou belopen. In maart van dit jaar is er nog voor 15 miljard dollar over, waarvan men in elk geval voor 10 miljard (zoals helikopters, voertuigen) wil houden. De rest moet worden verkocht aan bondgenoten of verschroot.

Er zijn verschillende wegen uit Afghanistan. De route via Pakistan (PAKGLOC - Pakistan Ground Lines of Communication) loopt naar de haven van Karachi en vandaar via zeetransport. Die route is nu na lange tijd weer open en 42% van de lading wordt hierlangs getransporteerd. Het is de goedkoopste, maar ook de onzekerste weg. Verder is er het Northern Distribution Network (NDN) een 5000 km lang netwerk van wegen, spoorwegen en zeeroutes door Kirgizië, Kazachstan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkmenistan en Rusland. 3% van het materieel gaat hierlangs en alles moet met containers. Gevoelig materieel gaat niet via deze route, maar wordt uitgevlogen, de meest kostbare manier. Het gaat nu via Diego Garcia in de Indische Oceaan en dan direkt naar Fort Blair in de VS of andere legerplaatsen.

Bron: NBC News (Sarah Dougherty)


Naar boven
Naar beginpagina