10 mei 2014

Korte Berichten week 19 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


OVSE-waarnemers in de nesten

5 mei 2014 - De militaire OVSE-waarnemers in het oosten van de Oekraïne zijn weer vrij. Ze werden er door de lokale milities van beschuldigd NAVO-spionnen te zijn. De Süddeutsche Zeitung is in de zaak gedoken. Het was de krant opgevallen dat nog tijdens de gijzeling woordvoerders van de OVSE enige afstand hadden gekreëerd tot deze waarnemers. Het waren eigenlijk geen medewerkers van de OVSE, maar militairen "die daar op basis van een OVSE-dokument werkzaam zijn." Dit betreft het zogenaamde 'Weense dokument 2011'. Op basis daarvan kunnen OVSE-leden andere landen vragen militaire waarnemers te sturen om 'ongewone militaire voorvallen' te onderzoeken. Deze procedure is eigenlijk bedoeld als een vertrouwenwekkende maatregel, die in dit geval dus averechts heeft gewerkt. De Oekraïne had erom gevraagd. Vanaf eind maart zijn achtereenvolgens vijf multinationale teams met telkens acht militaire waarnemers uitgezonden. De eerste keer had Polen de leiding, daarna Nederland en bij de laatste Duitsland. Inmiddels is een nieuw team onder leiding van Canada aktief geworden.

De krant konkludeert dat de missie wel degelijk met de OVSE te maken had. Maar ze heeft nog iets anders ontdekt. Drie van de Duitse militairen van het team dat gevangen werd genomen zijn afkomstig van het Verifikatiecentrum van de Bundeswehr in Geilenkirchen (waar ook de AWACS-basis is). Het zijn zelf geen inlichtingenofficieren, maar in dat centrum (200 medewerkers) is ook een geheime buitenpost van de Bundesnachrichtendienst (BND) gevestigd, de Duitse buitenlandse inlichtingendienst, die veel samenwerkt met de verifikateurs. Het is dus achteraf niet zo verbazingwekkend dat wantrouwige militieleden deze mensen voor spionnen hebben aangezien. En het verklaart ook waarom de Duitse autoriteiten de zaak met fluwelen handschoenen hebben aangepakt.

Naast de militaire waarnemers is er ook nog een civiele missie van de OVSE aktief in de Oekraïne, die daarvan geheel losstaat.

Bron: Süddeutsche Zeitung (Michale König, Markus C. Schulte von Drach)

Naar boven

De haperende bewapenings-as Kiev-Moskou

7 mei 2014 - Deutsche Welle beschouwt een tot nu wat verwaarloosd aspekt van de krisis rond de Oekraïne, namelijk de militair-industriële betrekkingen tussen het land en Rusland. In vroeger tijden was een derde van de wapenindustrie van de Sovjet-Unie gevestigd in het zuidoosten van de Oekraïne. Momenteel hebben rond 130 bedrijven die zijn gelieerd aan het staatsbedrijf Ukroboronprom en een aantal partikuliere fabrieken hun bestaan uitsluitend te danken aan de export. Meer dan 45% van die export gaat naar het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de losse statenbond die door Rusland wordt geleid.

De Russische wapenindustrie werkt vooral met motoren die door het Oekraïense bedrijf Motor Sich worden gebouwd. Ook Oekraïense turbines zijn een belangrijk element in de Russische oorlogsvloot. En Russische interkontinentale raketten worden onderhouden door Oekraïense experts.

Na de overgang van de Krim naar Rusland heeft Ukroboronprom de leveranties van militaire goederen naar Rusland stopgezet. Er wordt wel verwacht dat Motor Sich wel door zal gaan met de order van 400 helikoptermotoren, die dit jaar moet worden uitgevoerd.

Beide kanten profiteren van de relatie, maar vooral de zware industrie in het zuidoosten van de Oekraïne. Europese producenten staan te trappelen om de Oekraïense markt op te gaan.

Bron: Deutsche Welle (Galina Petrowskaja)

Naar boven

VS hervatten training elitetroepen Irak

7 mei 2014 - De VS hervatten begin juni de opleiding in terreurbestrijding voor elitetroepen van het Iraakse leger. De training vindt plaats in Jordanië. Er zijn 50 soldaten van de VS, Irak en Jordanië bij betrokken. Het programma is behoorlijk bescheiden.

De VS verschaffen Irak ook geavanceerde wapens zoals Apache gevechtshelikopters.

Bron: Reuters (Missy Ryan)

Naar boven

Italië wil droneschool stichten

6 mei 2014 - De Italiaanse luchtmacht wil in de toekomst (vanaf 2015) een eigen school voor dronepiloten oprichten en die open stellen voor andere Europese luchtmachten. Tot nu toe werden de Italianen meest in de VS opgeleid op de school in Holloman Air Force Base, Nieuw Mexico. In 2011 werden 16 bemanningen opgeleid. Er worden al gewone buitenlandse piloten uit 13 landen (van Koeweit tot Singapore) opgeleid op de Italiaanse vliegschool in Lecce.

Het 28ste UAV Squadron is gevestigd in Amendola, Apulië in het zuiden van Italië. Italië heeft drones ingezet in Irak, Afghanistan, de Balkan en Libië. De laatste tijd patrouilleren ze boven de Middellandse Zee om migranten op te sporen. De Italiaanse marine kan die dan eventueel aan boord nemen, zogezegd als de brandstof op is of bij averij. Afgelopen maand vlogen de Predators vanaf Sigonella, Sicilië, 25 missies met totaal 350 vlieguren. Sigonella is dichter bij het inzetgebied dan Amendola. Ook de Amerikaanse Global Hawks vliegen vandaar boven Afrika.

Bron: Defense News (Tom Kington)

Naar boven

VS sturen F-15 jagers en tankvliegtuig naar Noorwegen voor oefening

5 mei 2014 - De VS sturen vier F-15E's en 40 militairen van de luchtmacht uit RAF Lakenheath en een KC-135 tankvliegtuig met 25 militairen uit RAF Mildenhall naar Noorwegen voor de Nordic Defense Cooperation, een regelmatig gehouden oefening. De oefening duurt vanaf morgen drie dagen. De plaats van de oefening is Bodo Main Air Station voor de F-15's en Orland Main Air Station voor het tankvliegtuig. De luchtmachten van Noorwegen, Finland en Zweden nemen deel.

Bron: Air Force Times (Jeff Schogol)

Naar boven

NAVO-oefening Spring Storm begonnen

5 mei 2014 - De NAVO is begonnen met editie 2014 van de drie weken durende oefening Spring Storm in Estland. Er wordt naast de Esten onder meer aan deelgenomen door een Britse compagnie infanteristen (Duke of Lancaster's Rgt), een Letse compagnie, soldaten van het 173ste Airborne Brigade Combat Team van de VS en een Litouws verkenningspeloton. Polen heeft drie Sukhoi SU-22 gevechtsvliegtuigen en een afdeling raketverdediging SA-8 gestuurd om de basis in Tallinn te beschermen. Ook België levert een raketverdedigingspeloton. Voor het eerst doet een Frans cyber security team mee.

Spring Storm is sinds 2003 gehouden. In totaal oefenen hierbij dit jaar 6000 militairen.

Bronnen: Russia Today; Atlantic Council (Postimees)

Naar boven

VS en Filipijnen beginnen maritieme oefening

5 mei 2014 - Bijna 5500 Filipijnse en Amerikaanse soldaten zijn vandaag begonnen met de jaarlijkse oefening Balikatan (schouder-aan-schouder). De oefeningen gaan twee weken duren op verschillende plaatsen van het hoofdeiland Luzon en dienen om de paraatheid te testen tegen maritieme dreigingen, waaronder ook piraterij, humanitaire hulp en rampenbestrijding. Er zijn in elk geval bombardementsoefeningen met Amerikaanse F-18's en schietoefeningen gepland.

Intussen heeft een Chinees marinevliegtuig water en voedsel gedropt voor troepen op een transportschip dat is vastgelopen op de omstreden Second Thomas Shoal (zandbank) in de Zuid-Chinese Zee. De Chinese kustwacht heeft een blokkade rond de bank gevormd.

Bron: Reuters (Manuel Mogato)

Naar boven

CIA bouwt af in Afghanistan

4 mei 2014 - De CIA is begonnen zijn Afghaanse milities aan de frontlijnen te ontmantelen. Een van de eerst ontbonden eenheden is het 900 man sterke Counterterrorist Pursuit Team in de stad Shkin, Paktika in het zuidoosten van het land. De mannen werden zonder vooraankondiging ontslagen en kregen elk een premie en twee geweren mee.

De achtergrond is dat het Amerikaanse leger in rap tempo bezig is de buitenposten op te heffen. Die boden bescherming en logistieke steun aan de paramilitaire CIA-aktiviteiten.

De volgende die nu aan de beurt komen voor ontslag zijn 750 leden van de Counterterrorist Pursuit Teams in de provincie Kunar in het noordoosten en alle 3500 van de Khost Protection Force in het oosten.

Bron: The Daily Beast (Kimberly Dosier)


Naar boven
Naar beginpagina