17 mei 2014

Korte Berichten week 20
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS-mariniers verplaatst naar Italië

14 mei 2014 - Rond 180 mariniers van de Amerikaanse krisisinterventie-eenheid SPMAGTF-CR zijn met hun vier MV-22B Opsprey en twee KC-130J Super Hercules tankvliegtuigen verplaatst van Morón, Spanje naar Naval Air Station Sigonella, Sicilië, dichter bij Afrika. De verplaatsing vind plaats op verzoek van het State Department met het oog op "mogelijke diplomatieke krises in Noord-Afrika". Later werd duidelijk dat het gaat om de ambassade in Libië.

In januari evakueerde een peloton van deze eenheid 20 mensen uit de Amerikaanse ambassade in Zuid-Soedan. In oktober waren 200 leden van de eenheid verplaatst naar Italië vanwege de gespannen situatie in Libië. De eenheid is onlangs versterkt, waarbij de mariniers gespreid werden tussen Morón en Roemenië (in totaal nu 1000 sterk).

Bron: Military Times (Gina Harkins)

Naar boven

Olympiade van de special forces

logo SOFEX JordaniŽ 2014, beurs voor special forces en binnenlandse veiligheid

13 mei 2014 - In het King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC), een half uur rijden van Amman, is van 30 april tot 5 mei de zesde jaarlijkse Warrior Competition gehouden, ook wel genoemd de 'olympiade van het contraterrorisme'. Er namen 38 politionele en militaire formaties uit 19 landen aan deel. De wedstrijden (vooral bestaand uit schieten en het nemen van stormbanen) vallen samen met SOFEX, een tweejaarlijkse beurs voor special forces en binnenlandse veiligheid met meer dan 370 exposanten op het gebied van wapenhandel en militaire dienstverlening.

De lijst van deelnemers is uniek. Naast de gebruikelijke NATO and friends doen bijvoorbeeld ook Chinese, Russische en Palestijnse special forces mee.

Hier de deelnemende teams:

 1. Palestine, National Security Forces - Palestine 101
 2. Palestine, National Security Forces - Palestine 77
 3. Jordan, Gendarmerie - Unit 14
 4. Palestine, Presidential Guards / PGIG
 5. Slovakia, ISHct LEST, MOS SLOVAKIA
 6. Jordan, Special Police Command ( PSD 1)
 7. Canada, Canadian Special Operations Regiment (CSOR)
 8. KAZAKHSTAN, KAZAKHASTAN SFG UNIT 32356
 9. KAZAKHSTAN, KAZAKHASTAN SFG UNIT 22750
 10. Afghanistan, GDPCU
 11. Brunei, Special Forces Regiment
 12. Lebanon, Internal Security Forces
 13. Netherland, NLMARSOF, Maritime Special Operations Force
 14. USA, San Mateo County Terrorism Counter Assault Team (TCAT)
 15. Lebanon, I.D.S.F (Information Department Special Forces)
 16. Lebanon, Black Panthers
 17. USA, 22d MEU - Team 1
 18. USA, 22d MEU - Team 2
 19. China, Snow Leopard Unit of The Chinese People's Armed Police Force
 20. China, Special Operation Unit of the PAPF Xinjiang Corps
 21. China, Special Operation Unit of the PAPF Sichuan Corps
 22. UAE, Abu Dhabi Police - Department F 7
 23. Russia, Force Police Unit «LYNX» of the Ministry of Internal Aairs of Russia
 24. Kazakhstan, Kazakhstan NSCSF
 25. Palestine, Palestine Police Forces (SPF) , «SPF 194» Team
 26. Iraq, Iraq Special Operation Forces
 27. Malaysia, Malaysian Armed Forces Special Forces
 28. Pakistan, Northern Light Infantry Light Commando Battalion (NLI LCB)
 29. KSA, Brigade 64 - Special Forces - Team 1
 30. KSA, Brigade 64 - Special Forces - Team 2
 31. Jordan, Royal Guards
 32. Lebanon, Lebanese Armed Forces - Team 1
 33. Lebanon, Lebanese Armed Forces - Team 2
 34. Bahrain, Royal Special Forces
 35. Jordan, CT UNIT 71st Special Battalion
 36. Jordan, GID
 37. KSA, Royal Guards
 38. Iraq, Iraqi Counter Terrorism Forces

Bronnen: The Atlantic (Alice Su); warriorcompetition.com

Naar boven

NAVO-eskader in Middellandse Zee versterkt met drie fregatten

12 mei 2014 - De Standing NATO Maritime Group One (SNMG1) in de Middellandse Zee wordt versterkt met drie fregatten. Vandaag voegt de USS Taylor zich bij het eskader, dat verder bestaat uit het Noorse fregat Thor Heyerdahl (vlaggeschip) en het Duitse korvet FGS Magdeburg. Daarbij komen dan nog het Turkse fregat Gemlik en de Canadese Regina.

De versterking van SNMG1 is onderdeel van het pakket maatregelen van de NAVO in verband met de krisis in de Oekraïne. De permanente operatie van SNMG1 sinds oktober 2001 is Active Endeavour (terreurbestrijding). De aktiviteiten vinden plaats op basis van Artikel V van het NAVO-verdrag. In dat kader zijn tot nu toe meer dan 150 verdachte schepen geënterd in de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar.

Bron: Allied Maritime Command - HQ MARCOM

Naar boven

VS houden nukleaire paraatheidsoefening

12 mei 2014 - US Strategic Command houdt deze week een massale kernwapenoefening om "strategische aanvallen af te schrikken en te ontdekken". De oefening Global Lightning van 12 tot 16 mei houdt uiteraard geen enkel verband met de echte wereld. Afgelopen week heeft Rusland echter zijn eigen grootschalige nukleaire paraatheidsoefening gehouden. Een alerte commentator merkte op dat Rusland zijn nukleaire oefeningen gewoonlijk in de herfst houdt.

De planning voor Global Lighting 2014 neemt een jaar in beslag. Er doen 10 zware B-52 bommenwerpers en zes B-2 bommenwerpers aan mee.

Bron: Global Security Newswire

Naar boven

Oefening snelle interventiemacht NAVO

9 mei 2014 - Van 6 tot 16 mei wordt op Menorca (Balearen) een oefening gehouden van het Rapid Deployable Corps - Spain van de NAVO en de Naval Striking and Support Forces (STRIKFOR NATO). De oefening Jaguar 2014 moet de paraatheid voor wereldwijde snelle interventie testen. De oefenlokatie is de Baltische Zee, waar een fiktieve mogendheid Bothnië de belangen van de NAVO in de wielen aan het rijden is. De samenloop met de krisis in de Oekraïne is uiteraard volkomen toevallig.

STRIKFOR opereert met 120 matrozen vanaf het Amerikaanse commandoschip USS Mount Whitney. 1200 militairen van het snelle interventiekorps (in feite een los hoofdkwartier dat bij een echte operatie wordt voorzien van troepen om te commanderen) zitten op de basis San Isidro.

Bron: Defense News (Julian Hale)

Naar boven

Grote Israëlische paraatheidsoefening gaat niet door

9 mei 2014 - Minister van Defensie Ya'alon en legercommandant Gantz hebben besloten dat Turning Point 8, de grote Israëlische paraatheidsoefening voor de nationale sektor, niet doorgaat. Als reden worden begrotingsproblemen aangevoerd. De oefening simuleert een grootschalige raketaanval op Israël en omvat ook tal van civiele organisaties (brandweer, politie, onderwijs, lokale autoriteiten). Volgens Ya'alon verkeert de defensiebegroting in krisis. Er is grote onenigheid tussen de ministeries van Financiën en Defensie over de bedragen die moeten worden meegeteld bij bezuinigingen. Defensie wil bovendien vrijstelling van belastingheffing. De militaire begroting voor 2014 bedraagt 14,5 miljard dollar.

Bron: Times of Israel

Naar boven

Enkele Russische vlootbewegingen

8 mei 2014 - Een eskader van de Russische Noordelijke Vloot, geleid door de kruiser Admiral Kuznetsov, is vandaag op weg naar huis door het Kanaal gevaren. Ook de nukleaire geleide-wapen-kruiser Petr Velikiy was erbij. De groep gaat verder naar de Noordzee en zal nog oefenen in het noorden van de Atlantische Oceaan. Eind mei moeten ze hun thuishavens bereiken. De schepen kwamen uit de Middellandse Zee. De Russische marine vaart meestal om de Britse eilanden heen.

Eerder had de destroyer Vice-Admiral Kulakov, ook van de Noordelijke Vloot, zich gevoegd bij het Russische permanente eskader in de Middellandse Zee. Het schip heeft daar het commando van het eskader overgenomen. De Kulakov was op 15 april van de basis in Severomorsk vertrokken.

Bron: RIA Novosti

Update 11 mei: Twee Russische marineschepen, de Novocherkassk en de Georgiy Pobedonosets,zijn door de Dardanellen naar de Egeïsche Zee gevaren.

Bron: World Bulletin

Naar boven

VS special forces gaan ook oefenen in Baltische staten

8 mei 2014 - Er doen ook 40 special forces van de VS mee aan de oefening Spring Storm in Estlands gebied. De komende maanden gaan in totaal 200 Amerikaanse commando's in het Baltisch gebied oefenen. Na Spring Storm zullen er 140 deelnemen aan oefening Flaming Sword (acht landen in Letland en Litouwen deze maand). Daarna volgt nog oefening Namejs in Letland.

Kleinere aantallen Amerikaanse special forces zullen ook nog aktief worden in Joint Combined Exchange Training (JCET) in vijf Baltische en Oost-Europese landen.

Bron: Associated Press (Lolita C. Baldor)


Naar boven
Naar beginpagina