25 mei 2014

Korte Berichten week 21
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Frankrijk houdt troepen langer in Mali

20 mei 2014 - Frankrijk heeft plannen om 3000 soldaten in te zetten in een groot gebied in de Sahel uitgesteld vanwege de in Mali uitgebroken vijandelijkheden. Het Franse leger had de troepen uit Mali willen halen en gebruiken tegen fundamentalistische verzetsgroepen in het zuiden van Libië, het noorden van Tsjaad en het noorden van Niger. Dit plan is voorlopig verijdeld nadat gevechten uitbraken tussen het Malinese leger en Toeareg-milities van de MNLA. Er is geen nieuwe datum vastgesteld voor de troepenverplaatsing die eind mei voltooid had moeten zijn. In het nieuwe konflikt blijven de Fransen voorlopig neutraal.

Bron: Reuters (John Irish, Marine Pennetier)

Naar boven

6000 VS-troepen op weg naar Jordanië voor oefening

20 mei 2014 - Rond 6000 Amerikaanse troepen gaan deelnemen aan de jaarlijkse oefening Eager Lion die wordt gehouden in Jordanië. In totaal doen van 25 mei tot 8 juni meer dan 12.500 militairen uit meer dan 20 landen mee. De belangrijkste Amerikaanse onderdelen die troepen leveren zijn 17th Field Artillery Brigade, 1st Armored Division, 22nd Marine Expeditionary Unit, 1st Marine Expeditionary Brigade en delen van Task Force 51/59 van de marine en 407th Air Expeditionary Group.

Central Command heeft bekend gemaakt dat er dit jaar geen troepen zullen achterblijven na het einde van de oefeningen.

Bron: Army Times (Jeff Schogol)

Naar boven

Poolse manpads duiken op in de Oekraïne

20 mei 2014 - Grom-2 draagbare luchtdoelraketten (zogenaamde manpads) zijn opgedoken op beelden van Oost-Oekraïense separatisten/federalisten. Dit wapensysteem is in gebruik bij het Poolse leger, maar is ook geëxporteerd naar Georgië, Indonesië en Peru. Litouwen heeft ze dit jaar besteld.

Jane's Defence Weekly denkt dat de wapens afkomstig zijn van de Georgische partij. Volgens het internationale wapenregister van de VN zijn 30 lanceerinrichtingen en 100 raketten in juli 2008 aan dit land geleverd. Jane's weet ook dat Russische troepen tijdens de korte oorlog met Georgië in augustus 2008 een aantal containers, waarin de Grom-raketten waren vervoerd, hebben bemachtigd. Het is echter onduidelijk of er nog raketten in die containers zaten en of de bijbehorende lanceerinrichtingen toen ook zijn aangetroffen.

Rusland zegt dat ze ook Grom hebben aangetroffen in handen van het Tsjetsjeense verzet, vermoedelijk ook van de Georgische partij.

Jane's is dan weer opgevallen dat de raket in de Oekraïne die is afgebeeld, lijkt te zijn voorzien van een afwijkende handgreep die hetzelfde is als van de Russische Strela-raket.

Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)

Naar boven

Japan gaat buitenposten in Zuid-Chinese Zee vestigen

19 mei 2014 - Japan gaat op drie afgelegen eilanden telkens 350 militairen posteren. De eilanden liggen in het zuidwesten, dicht bij de Senkaku/Diaoyu archipel waarop ook China aanspraak maakt. Tot nu toe was de dichtstbijzijnde basis in deze buurt op Okinawa. Kandidaten voor de nieuwe buitenposten zijn Amamioshima (150 km ten noorden van de Senkakus), Miyako (210 km ten zuidwesten) en Ishigaki (170 kom ten zuiden). Op Yonaguni is inmiddels de eerste steen gelegd voor een radarinstallatie.

Bron: AFP

Naar boven

Nieuwe VS-kruiser naar de Zwarte Zee

19 mei 2014 - De Amerikaanse Aegis geleide-wapen-kruiser Vella Gulf wordt op 23 mei in de Zwarte Zee verwacht, zo meldt Russia Today. Het schip is op tijd voor de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei. Het heeft twee helikopters, Tomahawk kruisraketten, anti-onderzeeboot raketten en Standard-2 en -3 luchtdoelraketten aan boord. De Vella Gulf mag volgens de Conventie van Montreux tot 13 juni blijven, als opvolger van de USS Donald Cook die volgens de Russen eind april is vertrokken.

Rond 28 of 29 mei wordt ook een Frans stealth fregat, de Surcouf, in de Zwarte Zee verwacht. Het Franse spionageschip Dupuy de Lome, dat op 14 mei binnenkwam is nog in de wateren van de Bulgaarse haven Varna. De Dupuy de Lome was eerder in de Zwarte Zee aktief tussen 11 en 30 april.

Bron: Russia Today

Naar boven

VS bouwen voor 317 miljoen dollar inlichtingencentrum in Engeland

RAF Croughton. Copyright David Luther Thomas and licensed for reuse under this Creative Commons Licence18 mei 2014 - De Independent on Sunday brengt aan de hand van een briefing document van de Amerikaanse luchtmacht het nieuws dat Washington voor zo'n 317 miljoen dollar een inlichtingencentrum gaat bouwen op de vliegbasis RAF Croughton bij Milton Keynes. Croughton heeft een direkte kabelverbinding met de Britse afluisterdienst Government Communications Headquarters (GCHQ) in Cheltenham.

Nu komt er een inlichtingencentrale met 1250 Amerikaanse personeelsleden die ook gaan werken voor de de operaties van Africa Command.

Er komt tevens een installatie voor personeel van de Defense Intelligence Agency, de militaire inlichtingendienst van de VS. Als het geheel klaar is in 2017, is het qua omvang te vergelijken met RAF Menwith Hill, het luisterstation van de NSA in het noorden van Yorkshire.

De Independent onthulde vorig jaar al dat Croughton werd gebruikt om data van het afluisternetwerk in de VS-ambassades door te sluizen naar Washington. De basis wordt momenteel ook gebruikt als schakel voor de verbindingen van CIA-agenten. En er wordt vermoed dat het een ondersteunend station is voor drone-operaties, waarbij gevlogen wordt vanuit Camp Lemonnier in Djibouti. Vorig jaar bleek dat er een kabel van British Telecom loopt van Croughton naar Lemonnier.

Het nieuwe Croughton moet zes bestaande Amerikaanse inlichtingenstations in Engeland gaan vervangen, waaronder RAF Molesworth en RAF Alconbury.

Bron: The Independent on Sunday (Cahal Milmo)

Naar boven

Russische landingsoefening bij Kaliningrad

16 mei 2014 - Terwijl de NAVO elders in het Baltisch gebied aan het oefenen is, hebben 300 Russische mariniers van de Baltische Vloot een oefenlanding uitgevoerd bij de enklave Kaliningrad. De oefening had ten doel het verzet van een hypothetische agressor in deze regio die zich had gefortificeerd te breken. De gevechtsoefening zal worden afgerond met een operatie op bataljonsniveau. Er doen momenteel ook een twintigtal voertuigen en landingsschepen mee, waaronder hovercrafts van de Zubr-klasse, die materieel kunnen vervoeren en mijnen kunnen leggen.

Intussen gaat de NAVO verder met de grootschalige voorjaarsoefening Spring Storm. Daar komt nog deze maand de oefening Steadfast Javelin in Estland bij. De oefeningen worden geleid door Allied Joint Force Command in Brunssum. Officieren van dit hoofdkwartier zijn gisteren in Estland aangekomen.

Bron: RIA Novosti in Kaliningrad en Tallinn

Update 19 mei: Stars and Stripes merkt op dat op de lijst van deelnemers aan Steadfast Javelin (begonnen op 16 mei) Duitsland niet voorkomt. Als deelnemers worden genoemd: België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Polen, Engeland en de VS. Het oefenscenario gaat uit van een aanval op Estland, die moet worden beantwoord door de bondgenoten. Aktief zijn de infanterie, verkenningstroepen, genie, gevechtsvliegtuigen, luchtafweer en cybersecurity. Totaal 6000 militairen.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)


Naar boven
Naar beginpagina