1 juni 2014

Korte Berichten week 22
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS schrappen oefeningen met Thailand

25 mei 2014 - De VS hebben als reaktie op de militaire coup in Thailand een gezamenlijke militaire oefening geschrapt. Het is de jaarlijkse oefening Cooperation Afloat Readiness and Training (CARAT), een onderdeel van een reeks gezamenlijke optredens tussen de Amerikaanse marine en acht andere marines in de regio. Een bezoek van commandant van de Amerikaanse Pacifische vloot in juni is ook afgezegd evenals een Amerikaanse vuurwapentraining voor de Thaise politie, die morgen zou beginnen.

Het Pentagon heeft bekend gemaakt dat toekomstige verplichtingen in het licht van de verdere ontwikkelingen zullen worden bekeken. Aangenomen wordt dat dit kan slaan op de jaarlijkse multinationale oefening Cobra Gold, die meestal in januari of februari wordt gehouden.

Bron: Al Jazeera

Naar boven

Russisch marine-eskader in de Seychellen

23 mei 2014 - De Russische destroyer (onderzeebootjager) Marshal Shaposhnikov is na een jaar weer terug in de haven Port Victoria op de Seychellen. Met twee andere Russische marineschepen zal het schip vier dagen blijven voor een vlootbezoek. Het schip van de Pacifische Vloot was eerder in 2009, 2011 en 2013 op de Seychellen. Het eskader patrouilleert in de Indische Oceaan in het kader van piratenbestrijding.

Bron: Matthew Aid (Seychelles Times)

Naar boven

VS trainen het repressieve leger van Cambodja

logo Human Right Watch

20 mei 2014 - De training die VS-militairen geven aan het Cambodjaanse leger kan worden misbruikt tegen de politieke oppositie en vakbonden en is mogelijk in strijd met de Amerikaanse wet. Dat zegt Human Right Watch over de oefening Angkor Sentinel die van 21 tot 30 april is gehouden. Onder toezicht van Amerikaanse militairen wordt de militaire koördinatie met de politieke autoriteiten en de politie beoefend. Het gaat daarbij onder meer om 'veiligheidstechnieken in een stedelijke omgeving' (troepen met automatische wapens trappen deuren in) en 'technieken voor het doorzoeken van voertuigen in een stedelijke omgeving' (voertuigen worden staande gehouden, waarbij de wapens op de chauffeur gericht worden).

De oefeningen Angkor Sentinel worden sinds 2010 jaarlijks gehouden. Dit jaar namen 470 Amerikaanse en Cambodjaanse militairen deel. Van de kant van de VS ging het om het 116e Cavalry Brigade Combat Team van de nationale garde van Idaho. Op beelden van sociale media is te zien dat van Cambodjaanse kant de gendarmerie en de 911e Brigade Special Forces (een para-eenheid) meedoen. Beide onderdelen zijn de laatste tijd ingezet tegen stakingen en bijeenkomsten van de oppositie.

Bron: Human Rights Watch

Naar boven

VS stellen oefening in Oekraïne uit

22 mei 2014 - De jaarlijkse internationale oefening Rapid Trident 14 in de Oekraïne, die gepland was in juli, is uitgesteld tot later dit jaar. De oefening zou plaatsvinden in de buurt van L'viv met troepen uit de VS, de Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Canada, Georgië, Duitsland, Moldavië, Polen, Roemenië en Engeland. Een gezamenlijk Amerikaans-Oekraïense bataljonsstaf zou worden getraind. Als reden voor het uitstel werd opgegeven, dat de aandacht van het Oekraïense leger nu op andere plaatsen is gekoncentreerd.

Bron: Army Times (Jeff Schogol)

Naar boven

VS sturen troepen naar Tsjaad om te helpen bij zoektocht naar schoolmeisjes

21 mei 2014 - In de zaak van de door Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes hebben de VS 80 militairen (meest luchtmacht) naar Tsjaad gestuurd om te helpen bij de zoektocht. Het gaat om bemanningen, onderhoudspersoneel en veiligheidsofficieren voor de onbewapende Predator drones die gaan vliegen boven het beboste noorden van Nigeria en de aangrenzende regio. Tot nu toe kwamen bemande en onbemande verkenningsvliegtuigen hiervoor uit Italië of elders uit Afrika. Vanuit Tsjaad kunnen de drones meer tijd doorbrengen boven het doelgebied. Ze vliegen vanaf een luchtmachtbasis bij de hoofdstad N'Djamena, waar ook Frankrijk vliegtuigen heeft gestationeerd. Er is begin deze week een overeenkomst bekend geworden waarbij de VS een aantal inlichtingen, waaronder luchtfoto's, mogen delen met Nigeria, maar geen ruwe inlichtingendata.

Bron: New York Times (Eric Schmitt)

Naar boven

Raketverdedigingsoefening van VS en Israël

18 mei 2014 - Er is een gezamenlijke oefening in raketverdediging van Israël en de VS aan de gang. Rond 1000 Amerikaanse troepen van European Command nemen er aan deel. Het gaat om de tweejaarlijkse oefening Juniper Cobra. De Amerikanen en Israëli's waren al eerder bezig met andere oefeningen. Vorig jaar juli hielden de twee landen een gezamenlijke oefening van de luchtmacht met F-15's en F-16's onder de naam Juniper Stallion 13.

Bron: International Business Times (Vasudevan Sridharan)


Naar boven
Naar beginpagina