8 juni 2014

Korte Berichten week 23
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Rusland oefent met Iskander in het westelijke distrikt

2 juni 2014 - Rusland heeft vandaag bekend gemaakt dat het in het Westelijke Militaire Distrikt oefeningen aan het houden is met taktische kernraketten van het type Iskander. De oefeningen duren van 27 mei tot 5 juni. Het is onduidelijk of de Iskanders ook aktief worden in de enklave Kaliningrad, die grenst aan Polen en Litouwen. Er zijn ook plannen bekend gemaakt om dit jaar nog twaalf tests met intercontinentale raketten te houden. In totaal is er een oefenprogramma van 120 oefeningen in de tweede helft van 2014.

Bron: Global Security Newswire

Naar boven

Global Hawks ingezet in Engeland en Japan

2 juni 2014 - RQ-4B Global Hawk verkenningsdrones van de VS zijn de laatste dagen ingezet in Japan en boven Engeland. Een detachement Global Hawk is op 24 mei aangekomen op Misawa Air Base in Japan. De eenheid zal tot oktober opereren vanuit deze noordelijke Japanse basis. De verplaatsing zou officieel voor een deel het gevolg zijn van de de slechte meteorologische kondities in Guam, vanwaaruit de drones tot nu toe vlogen.

 U.S. Air Force RQ-4 Global Hawk unmanned aerial vehicle at Beale Air Force Base, Calif., Jan. 25, 2013. (U.S. Air Force Photo by Mr. John Schwab/ Released)

Op 25 mei hebben Global Hawks voor het eerst boven Engeland gevlogen tijdens de NAVO-oefening United Vision 2014. Dit is een grote oefening op het gebied van gevechtsinlichtingen (JISR - joint intelligence surveillance and reconnaissance) waarbij tal van inlichtingensystemen getest worden. De Global Hawks moeten de kern gaan vormen van het gezamenlijke Alliance Ground Surveillance-systeem (AGS) van de NAVO. Hiermee kunnen troepenbewegingen op de grond worden waargenomen. Ze zullen worden gestationeerd in Sigonella.

United Vision 2014 vond van 18 tot 28 mei plaats in Oerland Main Air Station in Noorwegen en er namen 2000 NAVO-militairen aan deel, waaronder uit Nederland. De Global Hawks vlogen vanuit het Middellandse Zeegebied over diverse Europese landen heen en weer naar Noorwegen.

Bronnen: USNI News (Dave Majumdar); Jane's IDR (Daniel Wasserbly)

Naar boven

China stuurt gevechtstroepen naar Afrika

1 juni 2014 - Al eind vorig jaar heeft China een infanteriedetachement naar Mali gestuurd in het kader van de VN-vredesmissie daar. De Chinese troepen patrouilleren en voeren veiligheidsoperaties uit in Gao, de stad waar ook de Nederlandse commando's zijn gelegerd. Een probleem is wel dat de troepen van het volksbevrijdingsleger (PLA) een gebrek hebben aan Engelse sprekers en niemand hebben die het Frans machtig is. Er is dus weinig kontakt met de lokale bevolking en andere VN-detachementen.

China levert ongeveer 2200 soldaten voor vredesoperaties overal ter wereld, meer dan de andere vier permanente leden van de Veiligheidsraad bij elkaar.

Het meest omstreden is de Chinese aanwezigheid in de VN-missie in Darfour, UNAMID. China heeft namelijk ook sterke militaire en ekonomische banden met het Soedanese regime. Er is daar wel gebleken dat de Chinese genie uitstekende prestaties levert bij het inrichten en versterken van VN-bases. Ze blijken effektiever dan Lockheed Martin bij dit werk.

Bron: War is Boring (Kevin Knodell)

Naar boven

Afghaanse special forces cruciaal voor exit VS

28 mei 2014 - The Daily Beast brengt een verhaal over de rol van de Amerikaanse special forces in het slinkende VS-kontingent in Afghanistan. Volgens Amerikaanse militaire bronnen zal rond een derde van het Amerikaanse troepenbestand vanaf 2015 bestaan uit special forces. Ze hebben zich toegelegd op het trainen van een Afghaans bestand elitetroepen van 13.000 man sterk, dat bestaat uit drie onderdelen. De Qeta-Khas-e-Mushtarak (Joint Operations Forces) worden ingezet voor contraterrorisme-akties tegen belangrijke doelen en hebben sinds 2005 ongeveer 6000 operaties uitgevoerd. De Afghaanse commando's bezetten snel een dorp of vangen een eerste aanval van de Taliban op. En de Tan Berets werken in kleine groepen in dorpen, ongeveer zoals de Amerikaanse groene baretten (contraguerrilla).

De Afghaanse special forces werken graag samen met Amerikaanse helikopters, maar die worden steeds meer teruggetrokken. Vandaar dat er in de afgelegen provincies zoals Kunar en Nuristan steeds meer wordt gewerkt met aanvallen door VS-drones.

De Afghaanse special forces worden opgeleid in Camp Commando buiten Kaboel. De Amerikanen staan onder bevel van Combined Joint Special Operations Task Force-Afghanistan (CJSOTF-A). Tot nu toe was de opbouw van de Afghan Local Police (ALP) ook een taak van de Amerikaanse special forces, maar dit is nu grotendeels beëindigd.

Bron: The Daily Beast (Kimberly Dozier)

Naar boven

VS sturen 1000 mariniers naar de Libische kust

29 mei 2014 - De VS hebben het amfibische aanvalsschip USS Bataan met 1000 mariniers van de 22ste Marine Expeditionary Unit (MEU) uit Campa Lejeune, North Carolina, opdracht gegeven op te stomen naar de Libische kust. Dit is een reaktie op de eskalerende gevechten na de machtsgreep van de Libische generaal Hifter. Gisteren had het ministerie van Buitenlandse Zaken al een waarschuwing gegeven dat VS-burgers uit Libië moeten vertrekken. De Bataan kan volgens het Pentagon binnen enkele dagen ter plekke zijn "om de onrust in de regio het hoofd te bieden" en zou de ambassade kunnen evakueren. Volgens Associated Press van eergisteren was de Bataan overigens toen al de Middellandse Zee binnengevaren.

Bronnen: McClatchy (Nancy A. Youssef); Associated Press (Lolita C. Baldor)

Naar boven

VS en NAVO gaan volgende week operationeel concept voor Afghanistan uitwerken

28 mei 2014 - De NAVO-ministers van Defensie komen volgende week bijeen in Brussel om het 'operationele basisconcept' voor de NAVO-operaties in Afghanistan vanaf volgende jaar vast te stellen. Deze bijeenkomst zal half juni worden gevolgd door een 'troepenopbouwkonferentie' (force generation conference) van de NAVO waarbij de afzonderlijke landen troepen beschikbaar kunnen stellen.

President Obama heeft aangekondigd dat in 2016, het laatste jaar van zijn presidentschap, alle grote VS-operaties in Afghanistan worden beëindigd. In 2015 zal een VS-troepenmacht van 9800 militairen worden gehandhaafd (er zijn er nu nog 32.000) voor contraterrorisme-operaties en training en advies voor het Afghaanse leger. In de loop van dat jaar zal deze militaire aanwezigheid worden gehalveerd en gekonsolideerd in Kaboel en de luchtmachtbasis Bagram. Eind 2016 zouden er dan minder dan 1000 overblijven op de ambassade in Kaboel om daar een veiligheids- en adviesbureau te runnen.

De 9800 soldaten in 2015 zullen door de NAVO-landen naar verwachting worden aangevuld tot een totaal van rond de 12.000. De Amerikaanse belastingbetaler wordt voor het plan rond 20 miljard dollar in rekening gebracht.

Alles is afhankelijk van instemming door Afghanistan met de bilaterale VS-Afghaanse veiligheidsovereenkomst. De beide overgebleven presidentskandidaten in de tweede ronde hebben aangegeven dat zij zullen tekenen.

Bronnen: USNI News (Carlo Muñoz); Associated Press (Rahim Faiez, Amir Shah)

Update 2 juni: De NAVO-ministers vergaderen op 3 en 4 juni. Vooraf benadrukte de Amerikaanse NAVO-ambassadeur nog eens dat het plan van de VS betekent dat de NAVO-operatie in Afghanistan - Resolute Support geheten - alleen is gegarandeerd tot het eind van volgend jaar. Volgens de plannen van de NAVO zou deze operatie een as hebben in Kaboel met Turkije als leidende natie en vier spaken in het noordelijke Mazar-e-Sharif (Duitsland), het westelijke Herat (Italië) en het zuiden en oosten (VS). De vraag is nu of Italië en Duitsland hiermee na 2015 nog wel willen doorgaan. Dit draait om de zogenaamde enablers, ondersteunende militaire kapaciteit zoals bommenwerpers, transport- en tankvliegtuigen, die tot nu toe vooral door de VS werden verzorgd. Als deze verdwijnt, zal de NAVO-aktiviteit wellicht beperkt worden tot advies aan Afghaanse funktionarissen in Kaboel.

Bron: Reuters (David Brunnstrom, Adrian Croft)

Update 4 juni: Een nieuw bericht van Reuters verduidelijkt de plannen verder. De trainingsmissie van de NAVO zal volgend jaar 12.000 soldaten omvatten, waarvan 8000 Amerikanen en 4000 van NAVO-partners. Daarnaast zullen 1800 VS-troepen buiten NAVO-verband contraterrorisme-operaties uitvoeren. In totaal dus 9800 Amerikanen. Bij de contraterrorisme-operaties kunnen eventueel nog extra Britse en Australische special forces worden ingeschakeld. Tijdens de ministersbijeenkomst zijn nog geen toezeggingen voor troepen gedaan, behalve dat Georgië (niet-NAVO) een bataljon heeft aangeboden.

Bron: Reuters (David Brunnstrom, Adrian Croft)


Naar boven
Naar beginpagina