14 juni 2014

Korte Berichten week 24
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS sturen B-52s naar Europa

4 juni 2014 - De VS gaan tijdelijk zware nukleaire B-52 bommenwerpers naar Europa verplaatsen voor training in het kader van oefening Saber Strike in de Baltische regio. De inzet zal ongeveer twee weken duren. Vandaag zijn twee B-52s van Barksdale AFB, Louisiana en een B-52 van Minot AFB in North Dakota aangekomen op RAF Fairford in Engeland. Fairford ontvangt vaker B-52s, laatstelijk tijdens de Irakoorlog (2003). De basis wordt door de VS en Engeland samen onderhouden.

Bron: Air Force Times (Oriana Pawlyk)

Naar boven

Britse spionagebasis in Oman

3 juni 2014 - Duncan Campbell onthult in The Register het bestaan van een geheim afluisterstation van het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) bij Seeb in het noorden van Oman. De basis wordt ook wel aangeduid met de naam Overseas Processing Centre 1 (OPC-1) en tapt in het kader van het programma CIRCUIT diverse zeekabels die door de straat van Hormoez naar de Golf lopen af. Er zijn drie afluisterbases in Oman met de kodenamen TIMPANI, GUITAR, en CLARINET. TIMPANI kan bij de Straat van Hormoez Iraaks berichtenverkeer opvangen. CLARINET in het zuiden zit dichter bij Jemen. Over GUITAR wordt niets gezegd (nog in aanbouw?).

De installatie van CIRCUIT in Seeb heeft direkte toegang tot negen onderzeese kabels. De basis was al aktief in het netwerk van ECHELON in de jaren negentig dat vooral was bedoeld om satellietverkeer af te luisteren. Er staan ook zes grote satellietschotels.

Het artikel stelt ook dat GCHQ een aantal telekommunikatiebedrijven jaarlijks tientallen miljoenen ponden betaalt om geheime verbindingen te installeren die data en berichten van klanten kopiëren voor de verwerkingcentra van de geheime dienst. Deze installeren ook fiberkabeltaps als 'testmateriaal' in apparatuur van andere bedrijven zonder dat die dat weten. Binnen GCHQ heeft elk bedrijf een speciale sektie met de naam Sensitive Relationship Team (SRT)

In het artikel worden BT en Vodafone met name genoemd als ontvangers van geld van GCHQ.

In Engeland bedienen volgens het artikel BT en Vodafone ook uitgebreide lange-afstand-netwerken van fiberglas voor GCHQ, NSA en een derde (weinig bekende) Britse steunorganisatie voor de inlichtingendiensten met de naam National Technical Assistance Centre (NTAC).

Bron: The Register (Duncan Campbell)


Naar boven
Naar beginpagina