22 juni 2014

Korte Berichten week 25
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Obama stuurt vliegdekschip USS Bush naar Perzische Golf

14 juni 2014 - De VS sturen het vliegdekschip USS George HW Bush en de twee geleide-wapenschepen USS Philippine Sea en USS Truxton naar de Perzische Golf om de vuurkracht vanuit zee en lucht op te voeren in het kader van de opmars van de guerrillabeweging ISIS in Irak. De Bush heeft onder meer vier squadrons F/A-18 Super Hornets, een squadron EA-18 Growlers voor elektronische oorlogsvoering, helikopters en early-warning vliegtuigen aan boord. De geleide-wapenschepen (een destroyer en een kruiser) hebben kruisraketten bij zich. De schepen komen vanavond aan (de Bush was al in de Arabische Zee).

Eerder werd al bekend dat de VS na de val van Mosoel extra materieel naar het Iraakse leger gaan sturen, zoals Hellfire raketten en ScanEagle drones. Dit soort wapens was al eerder geleverd. Het vormt onderdeel van een wapendeal van 15 miljard tussen beide landen. Mogelijk wordt ook de leverantie van Apache-helikopters, die eerder door het Congres in de wacht was gezet vanwege militaire leveranties door Iran aan Irak, nu versneld.

Bronnen: The Independent (Kim Sengupta); The Guardian (Spencer Ackerman)

Update 16 juni: Vandaag zijn 275 VS-mariniers en militairen van de landmacht (50) ter versterking naar de VS-ambassade in Bagdad gestuurd. Er zijn vijftig mariniers van het Fleet Antiterorism Security Team (FAST) uit Bahrein bij. Ook is het mariniersschip Mesa Verde met 550 mariniers van de 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU) en vijf hybride MV-22 Osprey-helikopters (geschikt voor evakuaties) naar de Perzische Golf gestuurd.

In de buurt van Irak, in Koeweit, hebben de VS permanent 5000 militairen gelegerd. Daar zijn onder meer de 2e brigade van de 4e infanteriedivisie, een luchtgevechtsbrigade en ondersteunende troepen.

Bronnen: Defense News (Gina Harkins, Andrew Tilghman); Associated Press (Lolita C. Baldor)

Naar boven

Emiraten voeren dienstplicht in

8 juni 2014 - Nadat onlangs Oekraïne de dienstplicht, die vorig jaar was afgeschaft, opnieuw invoerde, hebben nu ook de Verenigde Arabische Emiraten de dienstplicht voor mannen ingevoerd. Mannen met een diploma middelbare school tussen 18 en 30 jaar zullen negen maanden dienen, lager opgeleiden twee jaar. Voor vrouwelijke Emirati is de militaire dienst vrijwillig.

Eerder dit jaar heeft Qatar een dergelijke dienstplichtwet ingevoerd voor mannen tussen 18 en 35 jaar (minstens drie maanden voor middelbare scholieren, voor de rest vier maanden). De eerste groep van 2000 dienstplichtigen is in april begonnen.

In Koeweit is een commissie van het parlement bezig met zo'n wet.

Bron: Al Jazeera

Naar boven

BND maakt zes afluisterposten bekend

7 juni 2014 - De Duitse buitenlandse inlichtingendienst Bundesnachrichtendienst (BND) heeft het bestaan van zes afluisterstations bevestigd. Het gaat om de volgende luisterposten:

Rheinhausen, Duitsland. Tamburin“ BND Satellitenaufklärung: Auch ab hier ist fotografieren verboten. Foto: Naturmensch, 2 november 2010. Bron: http://www.panoramio.com/photo/43124880

In Bad Aibling is nu een bord 'Bundesnachrichtendienst' geplaatst bij de 13 van veraf zichtbare afluisterantennes.

De installatie in Rheinhausen, in de buurt van de Franse grens, droeg vroeger de naam 'Ionosfeer-instituut'.

Bronnen: Augsburger Allgemeine; Blog Matthew Aid

Naar boven

F-22 naar Maleisië voor oefening

4 juni 2014 - Zes Amerikaanse F-22 gevechtsvliegtuigen van het nieuwe type F-22 zijn aangekomen op Butterworth AB in Maleisië om van 9 tot 20 juni voor het eerst deel te nemen aan een oefening in Zuidoost-Azië. Het betreft de bilaterale oefening Cope Taufan 2014. Van Maleisische kant doen onder meer Sukhoi Su-30MKMs mee. De F-22s komen van 19th en 199th Fighter Squadron in Joint Base Pearl-Harbour-Hockam, Hawaii via Guam. Ze zullen worden vergezeld door F-15Cs van 131st Fighter Squadron van de nationale garde van Massachusetts.

Bron: Jane's Defence Weekly (Dzirhan Mahadzir)


Naar boven
Naar beginpagina