29 juni 2014

Korte Berichten week 26
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


NAVO wil Patriots terughalen uit Turkije

22 juni 2014 - De VS, Duitsland en Nederland hebben binnen de NAVO het signaal afgegeven om de Patriot luchtafweerraketten terug te trekken uit Turkije, zo meldt Der Spiegel. Binnen de NAVO wordt dit voornemen momenteel gesondeerd. Het sinds eind 2012 in verband met de Syrische burgeroorlog aktieve raketschild Active Fence zou al eind van het jaar kunnen worden teruggetrokken.

Het intern genoemd motief voor de terugtocht is de succesvolle ontmanteling van de Syrische chemische wapens. Maar volgens Der Spiegel is de werkelijke reden het tekortschietende voortzettingsvermogen van vooral de Duitse en Nederlandse kontingenten. In beide landen zijn er maar weinig specialisten die het wapensysteem kunnen bedienen.

Een beslissing over de Patriots zou in september op de NAVO-top in Wales kunnen vallen. Turkije zou mogelijk dwars kunnen liggen. De Patriots zijn naar Turkije gestuurd nadat tijdens de gevechten in Syrië konventionele munitie vanuit Syrië op Turks grondgebied was beland en daar slachtoffers waren gevallen.

Bron: Spiegel Online

Naar boven

Poetin houdt alarmoefening in Centraal-Rusland

21 juni 2014 - President Poetin heeft een onverwachte alarmoefening bevolen voor alle troepen in het Centrale Militaire Distrikt. De oefeningen houden verplaatsing van personeel en materieel naar oorlogslokaties in, schietoefeningen en inspektie van infrastruktuur. De oefeningen duren van 21 tot 28 juni. Er zijn 5500 voertuigen, 180 vliegtuigen en 60 helikopters bij betrokken. De 98ste luchtlandingsdivisie zal worden verplaatst van de regio Ivanova (distrikt Wolga) naar de Oeral voor een para-oefening op het schietterrein Chebarkul. De 28ste en 35ste gemotoriseerde brigades zijn de oefeningen al eerder op 20 juni begonnen.

Bron: Russia Today

Naar boven

Grotere militaire aanwezigheid VS in Australië

20 juni 2014 - Een uitgebreidere Force Posture Agreement tussen de VS en Australië zal naar verwachting de Amerikaanse militaire aktiviteiten in Australië doen toenemen. De regelmatig roulerende aanwezigheid van Amerikaanse mariniers in Darwin (toename tot 2500 in de komende jaren) was al bekend. Maar de VS-luchtmacht zal nu ook vliegbases in het noorden van het land gaan gebruiken voor zware bommenwerpers B-52 en B-2.

Gedacht wordt aan de bases van de Australische luchtmacht RAAF Tindall (Noordelijk Territorium rond Darwin) en RAAF Learmonth (in het noordwesten). Learmonth is een zogenaamd bare base, een basis waar niet permanent een squadron of ondersteunende eenheid aanwezig is.

Bron: Stars and Stripes (Wyatt Olson)

Naar boven

Obama stuurt 300 adviseurs naar Irak

20 juni 2014 - President Obama heeft 300 extra special forces (vooral van Central Command) naar Irak gestuurd om een betere beoordeling van de toestand ter plekke uit te kunnen voeren. Het gaat dus in eerste instantie om een inlichtingenoperatie. De militairen zullen op grond van hun bevindingen tevens het Iraakse leger gaan adviseren over de strijd tegen de fundamentalistische guerrillabeweging ISIS die veel terrein heeft gewonnen. Ze zullen twee joint operations centers voor inlichtingen en planning inrichten in Bagdad en Noord-Irak. Mogelijk zullen ook teams van telkens rond 10 militairen worden toegevoegd aan brigades van het Iraakse leger. In de toekomst kan ook een derde (logistiek) centrum worden opgezet op de luchtmachtbasis Balad bij Bagdad.

De samenstelling van het kontingent special forces is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het vooral gaat om Green Berets. Dit onderdeel heeft veel ervaring met het samenwerken met militairen van bondgenoten en milities.

Daarnaast worden ook 275 extra troepen gestuurd om de beveiliging van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en andere VS-installaties te versterken. Er werken nu 600 Amerikaanse militairen op de ambassade, vooral om wapenleveranties en andere vormen van samenwerking af te handelen. Het betekent dus vrijwel een verdubbeling.

Ten slotte worden er nog 100 (meest) luchtmachtmilitairen van de VS buiten Irak stand-by gehouden om zo nodig logistieke ondersteuning op vliegvelden te organiseren. Dat zijn mensen van de 621st Contingency Response Wing uit New Jersey. Ze zijn in staat om snel een vliegveld te openen en luchttransporten te regelen. Luchtmachtbewakers hiervoor van de 824th Base Defense Group waren al in verband met oefening Eager Lion in Jordanië en zullen nu langer blijven. Het kan er ook op duiden dat de mogelijkheid van luchtsteun wordt overwogen.

Verkenningsvluchten worden met F-18 vliegtuigen vanaf het vliegdekschip Bush in de Perzische Golf, door P-3 maritieme patrouillevliegtuigen vanuit bases in de regio en ook door drones uitgevoerd (vandaag totaal 34).

Bronnen: Marine Corps Times (Brian Everstine); Washington Post (Karen Deyoung, Anne Gearan); The Independent (Kim Sengupta)

Naar boven

Japan plaatst anti-scheepsraketten dichter bij omstreden eilanden

18 juni 2014 - Het Japanse leger gaat antischeepsraketten dichter bij de omstreden Senkaku-eilanden plaatsen. De geleide wapens Type 12 worden neergezet op de Kyushu- en Miyako-eilanden om de Japanse claims tegen China op de kleine eilanden kracht bij te zetten. Japan zelf zegt overigens dat de verplaatsing binnen het kader valt van het Mid-Term Defence Programme (MTDP) van december 2013 en niet gericht is tegen een bepaald land. De Type 12 antischeepsraket heeft een bereik van rond de 100 km en is een verbetering ten opzichte van de eerdere Type 88 van Mitsubishi. Het zijn geleide wapens die vanaf trucks of mobiele installaties worden afgeschoten op schepen.

Bron: USNI News (Sam LaGrone)


Naar boven
Naar beginpagina