5 juli 2014

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Bewapende Amerikaanse drones boven Bagdad

26 juni 2014 - Met Hellfire geleide wapens uitgeruste Predator drones van de VS vliegen sinds gisteren boven Bagdad om bescherming te bieden aan de VS-adviseurs die uitwaaieren in en buiten de hoofdstad om de militaire situatie in kaart te brengen. Ze komen bij de rond veertig bemande en onbemande verkenningsvluchten die de VS elke dag boven Irak uitvoeren. De Predators vliegen vanuit Koeweit.

Ababil UAV, 17 March  2009 by Bachcell. Source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AbibilUAV.png

Ook Iran laat Ababil verkenningsdrones boven Irak vliegen vanuit de basis Rasheed Air Base in Bagdad (in de Amerikaanse bezettingstijd ook wel bekend als Camp Redcatcher). Op het vliegveld is tevens een Iraans kommandocentrum en een verbindingsinlichtingenonderdeel ingezet. Daarnaast vliegen Iraanse militaire transportvliegtuigen twee keer per dag op Bagdad met militair materieel en voorraden voor het Iraakse leger (70 ton per vlucht).

De Amerikaanse luchtmacht heeft momenteel rond 90-100 bemande en onbemande vliegtuigen gestationeerd in de regio Midden-Oosten. Het gaat om F-15E, F-16, F-22, A-10 en B-1B plus C-17 en C-130 transportvliegtuigen, KC-135 tankers en diverse types drones.

Bronnen: New York Times (Michael Gordon, Eric Schmitt); New York Times (Rod Nordland, Eric Schmitt, Suadad al-Salhy); Jane's Defence Weekly - gedrukte uitgave 25 juni 2014 (Grace Jean)

Naar boven

VN breiden militaire operatie in Mali uit

25 juni 2014 - De Veiligheidsraad heeft de vredesmissie in Mali (MINUSMA) mandaat gegeven om de aktiviteiten uit te breiden met het oog op de voortdurende onrust in het land. De bescherming van burgers in het onstabiele noorden en de militaire VN-aanwezigheid wordt uitgebreid van de steden naar het platteland, ook door middel van lange-afstandspatrouilles.

Daarnaast zijn het opnieuw beginnen van politieke onderhandelingen en het stimuleren van nationale verzoening prioriteiten.

Het mandaat wordt verlengd tot 30 juni 2015, waarbij het plafond van 11.200 militairen en 1440 politie blijft gehandhaafd. De reële sterkte is aanzienlijk minder - 8280 militairen en 980 politiemensen.

De passage over de patrouilles over lange afstand kan van belang zijn voor de Nederlandse commando's (KCT), omdat zij hierin zijn gespecialiseerd.

Bron: Associated Press

Naar boven

Witte Huis vraagt 60 miljard dollar voor Afghaanse operatie in 2015

25 juni 2014 - Het Witte Huis zal aan het Congres vragen om 60 miljard dollar om de militaire operaties in Afghanistan en andere Overseas Contingency Operations (OCO) in 2015 te financieren. Er gaat ook een miljard naar de versterking van de Amerikaanse aanwezigheid in Europa, voor oefeningen en infrastruktuur. De 60 miljard, grotendeels voor Afghanistan, is 25 miljard minder dan in 2014. Het gaat hier om de kosten van de oorlog, niet om de reguliere begroting van het Pentagon.

Bron: Defense News (Marcus Weisgerber)

Naar boven

Multnationale marine-oefening RIMPAC begint

25 juni 2014 - De grootste marine-oefening ter wereld, RIMPAC, begint morgen in de Stille Oceaan. Van Amerikaanse kant nemen 24 schepen deel aan RIMPAC 2014, waaronder het vliegdekschip Ronald Reagan, het amfibische aanvalsschip Peleliu, het landingsschip Rushmore, het kustslagschip Independence, vier kruisers, vier destroyers en drie aanvalsonderzeeërs.

Naast 22 andere landen (Australië, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Engeland, Filipijnen, Frankrijk, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Mexico, Nederland - overigens alleen met duikers en staf -, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Peru, Singapore, Thailand, Tonga en Zuid-Korea, maar niet Taiwan) doet dit jaar voor het eerst ook de Chinese marine mee met vier schepen, een destroyer, een fregat, een bevoorradingsschip en een hospitaalschip. Het is de 24ste RIMPAC sinds 1971 en deze zal duren tot 1 augustus.

Bron: Navy Times (Lance M. Bacon)


Naar boven
Naar beginpagina