13 juli 2014

Korte Berichten week 28
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS, Rusland en Iran leveren met spoed wapens aan Irak

2 juli 2014 - De VS gaan 4000 extra Hellfire lucht-grond-raketten voor luchtsteun leveren aan Irak. Van de vorige order van 500 zijn er inmiddels 400 geleverd. Ze zijn bestemd voor de strijd van de Iraakse regering tegen ISIS en soennitische milities. Er waren berichten dat de Hellfires eind van de maand op waren geraakt. De 100 van de oude order kunnen half juli worden geleverd, Lockheed in Bethseda, Maryland werkt eraan in 2-ploegendienst om de kapaciteit van de fabriek volledig te benutten.

Eind vorige week kwam de eerste bestelling Sukhoi SU-25, eveneens bestemd voor luchtsteun, uit Rusland aan in Irak. Ze werden aangeleverd in onderdelen met een An-124 transportvliegtuig. Volgens de Iraanse Press TV zullen de Sukhois op een basis in het zuiden van het land worden gestationeerd. Het is nog onduidelijk wie ze gaat vliegen. Ook zouden MI-35 en MI-28 gevechtshelikopters worden geleverd.

Een tweede partij Russische Sukhoi is gisteren aangekomen. Volgens een expert van het Londense IISS zouden deze echter afkomstig zijn van de Iraanse revolutionaire garde (IRGC). De expert maakt dit op uit de serienummers, het soort camouflagetekening en het feit dat de vliegtuigen niet gedemonteerd waren. Bovendien leken ze in veel betere konditie dan die uit Rusland, die afkomstig waren uit magazijnen.

Volgens Amerikaanse militaire bron had Iran afgelopen december een squadron van deze vliegtuigen naar het strategische eiland Abu Musa in de Golf verplaatst en zouden deze onlangs weer naar het vasteland gegaan zijn.

Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio); Russia Today; Defense News (Awad Mustafa)

Naar boven

VS en Filipijnen oefenen in Zuid-Chinese Zee

2 juli 2014 - De marine van de VS en de Filipijnen hebben gisteren een vijfdaagse CARAT-oefening met manoeuvres in de Zuid-Chinese Zee afgesloten. CARAT staat voor Cooperation Afloat Readiness and Training. De bilaterale oefeningen in samenwerking tussen de VS en negen Aziatische landen worden al twintig jaar gehouden.

Aan deze CARAT namen de geleide-wapen-destroyer USS McCain, het reddings- en bergingsschip USS Safeguard, het amfibische landingsschip USS Ashland en twee Filipijnse fregatten deel, 500 Filipijnse militairen en 1000 van de VS.

Dit jaar zijn ook CARAT-oefeningen gehouden met Maleisië en Indonesië. Er volgen er nog in Bangladesh, Cambodja, Singapore en Oost-Timor.

Bron: Stars and Stripes (Seth Robson)

Naar boven

VS onthullen militaire aanwezigheid in Somalië

2 juli 2014 - VS-woordvoerders hebben tegenover Reuters bevestigd dat Amerikaanse militaire adviseurs sinds "rond 2007" aktief zijn in Somalië tegen de guerrillabeweging al Shabaab. In januari had het Pentagon al toegegeven dat er afgelopen oktober een handvol adviseurs (special forces) waren gestuurd. Maar het blijkt te gaan om 120 militairen ter plaatse die tot vorig jaar als trainers en adviseurs werkten met de VN-operatie in Somalië, AMISOM, maar nu ook met het Somali National Army (SNA). In AMISOM zijn troepen opgenomen uit Oeganda, Kenya, Sierra Leone, Burundi, Djibouti en Ethiopië.

Er zijn ook militaire trainers van de EU aktief. Eind vorig jaar zijn ze verplaatst van Oeganda naar Mogadishu.

Bron: Reuters (Phil Stewart)

Naar boven

VS sturen nog 300 militairen naar Irak

30 juni 2014 - Vandaag is bekend geworden dat de VS nog 300 extra militairen naar Irak sturen met helikopters en drones. Ze gaan Baghdad International Airport en de ambassade beveiligen.

Het tweede Joint Operations Center van de VS in Irak komt mogelijk in de provincie Dohoek, in Koerdistan.

Balad Air Base bij Bagdad (Camp Anaconda tijdens de Amerikaanse bezetting), zou inmiddels worden bedreigd door de oppositiebeweging ISIS. Dit is de basis voor de transporthelikopters die zijn geleverd door Rusland. Ook Amerikaanse F-16s die de komende maanden moeten instromen bij het Iraakse leger zouden hier worden gestationeerd.

Ten slotte heeft het amfibische aanvalsschip Bataan, dat eind mei nog met 1000 mariniers naar de Libische krisis werd gestuurd, opdracht gekregen op te stomen vanuit de Middellandse Zee naar de Perzische Golf. Andere daar aanwezige VS-marineschepen: vliegdekschip Bush, destroyers Arleigh Burke, Truxtun en O'Kane, kruiser Philippine Sea, landingsschip Gunston Hall en amfibisch transportschip Mesa Verde.

Bronnen: Reuters (Phil Stewart, Missy Ryan); Iraqi News (Amir Abdallah); Military.com (Richard Sisk)

Update 1 juli: In totaal zijn er nu 650 Amerikaanse militairen aktief in Irak, 120 adviseurs moeten nog aankomen. Ook de nieuwe troepen komen weer deels uit Koeweit. Het troepenplafond is momenteel dus 770. Er zijn twee officiële missies, beveiliging van de ambassade en het vliegveld en evaluatie van de veiligheidssituatie en de kapaciteit van het Iraakse leger. De meegenomen helikopters zijn Apaches en de drones zijn onbewapende Shadows, een kleiner type dat met een katapult wordt gelanceerd.

Bronnen: McClatchy (James Rosen); AFP

Naar boven

VS-mariniers trainen bondgenoten in Midden-Amerika

30 juni 2014 - De Marine Corps Times publiceert een artikel over de trainingsmissie van VS-mariniers in drie Midden-Amerikaanse landen. Kleine teams meest Spaanstalige militairen van Southern Command worden sinds januari voor een half jaar ingezet in plaatsen in Honduras (La Ceiba), Belize (Ladyville) en Guatemala (Puerto Barrrios). Ze helpen lokale troepen in het kader van drugsbestrijding bij rivierpatrouilles, het vernietigen van clandestiene vliegvelden, het innemen van dorpen en stedelijke operaties. Ook worden Joint Information Operations Centers opgezet voor het delen van inlichtingen (ook onder de lokale troepen onderling).

Bron: Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Einde missie special forces VS op Filipijnen

30 juni 2014 - Pacific Command (PACOM) heeft aangekondigd dat Joint Special Operations Task Force - Philippines (JSTOF-P) wordt beëindigd en vervangen door een tiental VS-adviseurs die een PACOM Augmentation Team gaan vormen. JSOTF en zijn voorgangers (onder meer JTF 510) waren aktief sinds 2001, als adviseurs zelfs voor 9-11. Hun hoofdkwartier is in Zamboanga City en op het hoogtepunt waren er 600 special forces en ondersteuners (nu nog 320) ingezet in het operatiegebied op Mindanao en de Sulu-eilanden tegen de guerrillabewegingen Abu Sayyaf en de in Indonesië gevestigde Jemaah Islamiyah.

Bronnen: War on the Rocks (Mark Munson); Associated Press (Jim Gomez)


Naar boven
Naar beginpagina