20 juli 2014

Korte Berichten week 29
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Iron Dome - een wapen voor voor public relations

10 juli 2014 - Het Bulletin of the Atomic Scientists relativeert enigszins het succes van het Israëlische raketverdedigingsysteem Iron Dome.

Iron Dome system intercepts Gaza rockets in central Israel, 8 July 2014.  Source:  Israel Defense Forces from Israel

Iron Dome system intercepts Gaza rockets in central Israel, 8 July 2014. Source: Israel Defense Forces from Israel

Uit de verstrekte gegevens en het beeldmateriaal is het voor de experts onmogelijk om vast te stellen hoeveel van de door Iron Dome werkelijk op de korrel genomen zeer onnauwkeurige Palestijnse raketten worden geraakt. Bovendien is het belangrijk om vast te stellen dat de Palestijnen schieten met raketten, die na verschoten te zijn een onveranderlijke vaste baan volgen, en niet met geleide wapens. In geen geval kunnen dus uit het verloop van deze Gaza-oorlog (Operation Solid Rock of zo men wil de internationaal gebruikte naam Operation Protective Edge) konklusies worden getrokken over de effektiviteit van raketverdediging tegen geleide wapens.

Overigens is het public relations karakter van Iron Dome zo succesvol, dat ook een min of meer omgekeerde kritiek valt te horen: dat de Israëlische politiek en media zich achter het schild zo veilig voelen dat ze menen geen koncessies te hoeven doen.

Bron: Bulletin of the Atomic Scientists (John Mecklin)

Naar boven

Uiitbreiding van CIA-installatie in Irbil

11 juli 2014 - Een alleen pro forma geheime CIA-intallatie even buiten het vliegveld van Irbil in Iraaks Koerdistan wordt in het kader van de opmars van ISIS snel uitgebreid. Het projekt waar Westerse aannemers volkontinu aan het werk zijn, is duidelijk zichtbaar vanaf de hoofdweg van Irbil naar Mosoel. Volgens buurtbewoners is het opstijgen en landen van de drones dagelijks hoorbaar. De Koerdische peshmerga werken hier al jaren samen met de CIA en het Amerikaanse Joint Special Operations Command. Dat ging ook door na de terugtrekking van VS-troepen in 2011. De peshmerga's bewaken de buitenring met roadblocks en bunkers.

Bron: McClatchy (Mitchell Prothero)

Naar boven

Israëlische leger mag 40.000 reservisten mobiliseren

8 juli 2014 - Enkele uren nadat Israël is begonnen met een luchtoffensief tegen Gaza heeft de regering het leger toestemming gegeven om 40.000 reservisten op te roepen. Gisteren was al bekend geworden dat het Israëlische leger 1500 reservisten van twee infanteriebrigades rond Gaza ging oproepen. Het ging ook om leden van de grenspolitie die eenheden aan de andere fronten moeten gaan vervangen.

Bronnen: Associated Press; Haaretz (Barak Ravid, Gili Cohen)

Update 10 juli: Volgens Bloomberg mobiliseert Israël 20.000 militairen voor een mogelijk grondoffensief tegen Gaza.

Bron: Bloomberg

Naar boven

NAVO heeft nu negen schepen in de Zwarte Zee

8 juli 2014 - Het aantal schepen van de NAVO in de Zwarte Zee bedraagt nu negen, een record in de recente geschiedenis volgens een Russische militaire bron.

Vandaag is de Amerikaanse kruiser Vella Gulf in Burga, Bulgarije, aangekomen. Het Franse fregat Surcouf is op 4 juli teruggekeerd in de Zwarte Zee en heeft aangelegd in de haven van Batoemi, Georgië. De spionageschepen Dupuy de Lome (Frankrijk) en Elettra (Italië) zijn ook nog ter plaatse. Bovendien is voor de Bulgaarse kust de Breeze 2014 oefening van de Standing NATO Mine Counter-Measures Group Two (SNMCMG2) aan de gang die wordt geleid door het Italiaanse fregat Aviere. De mijnenvegers Rimini (Italië), Accay (Turkije) en Chiddingfold (Engeland) en het Griekse korvet Macitis horen bij dit eskader. Bulgarije treedt als gastland op.

De Russische Zwarte Zeevloot is op 4 juli oefeningen begonnen met rond 20 oorlogsschepen en ondersteunende vaartuigen plus SU-24 gevechtsvliegtuigen. Er werden vijf kruisraketten getest.

Bronnen: RIA Novosti; Xinhua; Navy Times (David Larter)

Update: Tijdens de Russische marine-oefening is de verdediging tegen een amfibische landing op de Krim beoefend. Kustverdedigingstroepen, artillerie en rakettroepen nemen deel.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

Saoedi-Arabië stuurt 30.000 soldaten naar de Iraakse grens

3 juli 2014 - Volgens de Saoedi-Arabische zender al-Arabiya heeft Saoedi-Arabië 30.000 militairen naar de 800 km lange grens met Irak gestuurd, nadat deze verlaten was door het Iraakse leger. De zender liet een video zien waarop zou zijn te zien hoe 2500 Irakezen het woestijngebied ten oosten van de heilige stad Kerbala ontruimden. Dit bericht is overigens door Irak ontkend. Aan de Saoedische kant is de grens versterkt met een systeem van hekken. Volgens diplomatieke bronnen zou het gemakkelijker zijn voor fundamentalistische strijders om Saoedi-Arabië te bereiken via de grens met Jordanië.

Bron: Reuters (Sami Aboudi)

Naar boven

Verkenningsdrones ondersteunen VN-missie in Afrika

2 juli 2014 - De New York Times heeft een verslag uit Goma (Demokratische Republiek Congo), waarin beschreven staat hoe onbewapende drones vanaf het vliegveld verkenningsvluchten uitvoeren voor de VN-operatie. Ze zijn beter geschikt voor dit doel dan helikopters, omdat ze minder opvallen en langer boven een doelgebied kunnen blijven. Het zijn vijf drones met een bereik van 200 km, die worden geleased van de Italiaanse maatschappij Selex, een onderdeel van Finmeccanica. Het kost 15 miljoen dollar per jaar op een totale begroting van 1,46 miljard voor de vredesmissie. Het personeel bestaat voor een deel uit Irak- en Afghanistanveteranen.

Andere dronevluchten worden door VN-troepen uitgevoerd in Mali (Nederlandse troepen, Zweedse troepen in Timboektoe later dit jaar) en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Zuid-Soedan, waar een burgeroorlog woedt, wilde de VN dit ook, maar hier gaf de regering geen toestemming.

Bron: New York Times (Somini Sengupta)


Naar boven
Naar beginpagina