2 augustus 2014

Korte Berichten week 31
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Luchtlandingsoefening met VS, Canada in Polen

29 juli 2014 - Parachutisten van het Poolse 18e Luchtmobiele bataljon, de in Italië gestationeerde 173ste Luchtmobiele Brigade van de VS en het Royal Canadian Regiment hebben op 17 juli een luchtlandingsoefening gehouden op het vliegveld Ziemsko in Polen. Poolse parachutisten traden op als oefenvijand, terwijl de Canadezen en VS-militairen het vliegveld moesten verdedigen. Rond 600 militairen van 173rd Airborne zijn momenteel in Polen en de Baltische staten in het kader van Operation Atlantic Resolve van de NAVO.

Bron: Ottawa Citizen (David Pugliese)

Naar boven

Evakuatie van ambassade VS in Tripoli

26 juli 2014 - De Amerikaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli is geëvakueerd vanwege het aanhoudend geweld in dit land en de verslechterende veiligheidssituatie. Ambassadeleden, waaronder 80 zwaarbewapende mariniers, gingen in konvooi via de weg naar Tunesië. Drie F-16s en twee MV-22 Ospreys begeleidden de stoet vanuit de lucht. De F-16s waren gekomen vanaf de basis Aviano in Italië en werden vergezeld door een KC-130 tankvliegtuig van RAF Mildenhall in Engeland. In de Ospreys zaten een 24 man tellende snelle interventie-eenheid en een medisch team van SPMAGTF-Crisis Response uit Sigonella in Italië.

Bron: Military Times (Andrew deGrandpre, Jeff Schogol)

Naar boven

NAVO overweegt voorwaartse materieeldepots tegen Rusland

25 juli 2014 - De bevelhebber van de NAVO in Europa, generaal Breedlove, heeft gezegd dat de NAVO overweegt materieel, munitie en voorraden voorwaarts te stationeren in Oost-Europa om snel versterkingen aan te kunnen voeren. Te denken valt natuurlijk aan een konflikt met Rusland. Het plan zal worden besproken op de NAVO-top in Newport, Wales, in september.

Er worden nog verschillende lokaties overwogen voor de depots in kombinatie met een hoofdkwartier, maar het meest genoemd is een basis in Szczecin bij de Pools-Duitse grens in kombinatie met Multinatonal Corps Northeast van de NAVO.

In juni hebben vier gezamenlijke gevechtsoefeningen van de VS met het Poolse leger plaatsgevonden, BALTOPS 2014, Eagle Talon, Av-Det Rotation 14-3 en Saber Strike 2014.

Bronnen: Air Force Times (Oriana Pawlyk); Russia Today

Naar boven

China bouwt luisterpost in Hong kong

24 juli 2014 - Het bestaan van een ‘verbindingsinstallatie’ van het Chinese Volksleger (PLA) op de hoogste berg van Hongkong, de Tai Mo Shan (957 m) is onlangs opgevallen aan Jane's Defence Weekly. De bouw van de installatie is begonnen in 2010 en de grote radarbol is nu drie jaar operationeel. Het doel van de installatie is niet officieel bekend gemaakt, maar volgens Jane's kan het niet anders, dan dat het gaat om een afluisterpost voor elektronische en verbindingssignalen (ELINT/SIGINT). Op dezelfde berg was ooit een Brits afluisterstation gevestigd, totdat Hongkong in 1997 werd teruggegeven aan China.

Het Volksleger beheert officieel 18 militaire terreinen in Hongkong die zijn overgenomen van het Britse leger. Daarnaast is er een ankerplaats voor Chinese oorlogsschepen.

Bron: Jane's Defence Weekly (Ian Cameron)

Naar boven

Geleid wapen heeft mogelijk vliegtuig MH17 niet herkend

21 juli 2014 - Als het passagiersvliegtuig MH17 in de Oekraïne is neergehaald door een geleid wapen van het type SA-11 ‘Buk’, dan is het mogelijk dat het wapensysteem is gebruikt in een configuratie die het Maleisische vliegtuig niet als civiel kon herkennen, zo melden diverse experts.

Dat het vliegtuig is neergeschoten door een SA-11 van Russische makelij is - in elk geval hier in het Westen - tot nu toe de favoriete hypothese. Dit wapensysteem wordt standaard opgesteld in de vorm van een aantal mobiele afvuurinstallaties in combinatie met een centrale radar en een commandopost. Het is enigszins te vergelijken met onze Patriotraket. De radar heeft - mits goed bediend - een beeld van het te beschermen luchtruim en is liefst geïntegreerd in een groter luchtverdedigingssysteem. Met behulp van het radarbeeld wijst het commandovoertuig doelen aan en deelt deze uit aan de afvuurinstallaties. Het systeem is oorspronkelijk ontworpen als luchtverdediging voor een oprukkende tankcolonne, maar kan net als de Patriot ook territoriaal worden opgesteld.

In geval van nood kan de Buk-afvuurinstallatie echter ook stand-alone worden ingezet. Het voertuig beschikt ook zelf over een radar, alleen is die veel beperkter en vrijwel zeker onvoldoende om de signalen die de transponder van een passagiersvliegtuig dat in de buurt vliegt op te vangen. De luchtdoelartillerist ziet dan alleen een stip op zijn radarscherm, zonder voldoende informatie te hebben waar hij op schiet.

De SA-11 is zowel in gebruik bij het Russische als het Oekraïense leger en er zijn ook aanwijzingen dat de Oost-Oekraïense rebellen er sinds eind juni over konden beschikken (hetzij veroverd op het Oekraïense leger hetzij afkomstig uit Rusland). Overigens vechten ook aan de kant van de Oekraïense regering milities mee.

Volgens de New York Times komt het soort beschadigingen op wrakstukken van de MH-17 overeen met die welke je zou verwachten als het vliegtuig geraakt werd door een supersonisch geleid wapen zoals de SA-11. Dit wapen is niet bedoeld om een vliegtuig zelf te raken, maar de explosieve landing ontploft vlak in de buurt van het vliegtuig, waarbij de fragmenten het doel fataal raken (proximity fuse). De effekten van zo'n wapen zijn te onderscheiden van bijvoorbeeld een ontploffende vliegtuigmotor.

Uit het artikel in de New York Times wordt niet duidelijk of de beschadigingen ook kunnen zijn veroorzaakt door een raket die door een vliegtuig wordt afgeschoten, zoals de R-60. Dit is een hypothese van de Russische kant. Het Russische ministerie van Defensie zegt een Oekraïens gevechtsvliegtuig SU-25 te hebben waargenomen op 3 tot 5 km van de Maleisische Boeing.

Het is van groot belang dat alle beschikbare inlichtingen (civiele en militaire radarbeelden, satellietbeelden en andere satellietdata) van verschillende kanten beschikbaar komen voor een onafhankelijke onderzoekskommissie.

Bronnen: The New York Times (C.J. Chivers); Russia Today; Associated Press) (Danica Kirka, John-Thor Dahlburg; Defense News (Paul McLeary); MIT Technology Review (Dave Majumdar)

Naar boven

Frankrijk reorganiseert zijn interventiemacht rond de Sahara

18 juli 2014 - Frankrijk gaat met behulp van vijf Afrikaanse regeringen (Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger) zijn inlichtingen- en militaire operaties in en rond de Sahara (de Sahel) opnieuw op poten zetten. De nieuwe operatie heet Barkhane (genoemd naar een sikkelvormig zandduin) en gaat 3000 Franse militairen omvatten. Ze komt in de plaats van operatie Serval in Mali en operatie Epervier in Tsjaad (sinds 1986).

De 3000 Fransen worden ondersteund door 20 helikopters, 200 trucks, 200 pantserwagens, zes gevechtsvliegtuigen, tien transportvliegtuigen en drie drones (waaronder twee Reapers).

De inlichtingenoperaties en de drones worden gestationeerd in Niamey (Niger), het hoofdkwartier en de jachtvliegtuigen in N'Djamena (Tsjaad) en de special forces in Ouagadougou (Burkina Faso).

Frankrijk heeft nu nog 1700 militairen in Mali. Aanvankelijk was het de bedoeling om Serval in mei te beëindigen en de troepen te verplaatsen binnen de Sahel. Gevechten tussen Toeareg-rebellen en het Malinese leger gooiden roet in het eten. Er is nu besloten om in elk geval 1000 Franse militairen in Noord-Mali te laten (vooral in Gao), er zijn vrijwel geen Malinese troepen meer daar.

Bronnen: Defense News (Pierre Tran); Le Point (Jean Guisnel)

Naar boven

Israël beschuldigd van gebruik experimentele wapens in Gaza

15 juli 2014 - Artsen in Gaza hebben de inzet van experimentele wapens door het Israëlische leger tegen burgers gemeld. Het gaat om verwondingen die overeenstemmen met het gebruik van munitie van het type DIME (Dense Inert Metal Explosives). DIME is in 2006 ontwikkeld door de Amerikaanse luchtmacht (USAF) en bevat wolfram (tungsten), een enorm hard en kankerverwekkend metaal dat zware verwondingen oplevert die vaak leiden tot het verlies van ledematen. Volgens de Noorse arts Mads Gilbert in Gaza is deze munitie ook al in de Gaza-oorlog in begin 2009 gebruikt. Het Israëlische leger ontkende het bezit en gebruik van degelijke wapens. Het enige bekende wapen met een dergelijke uitwerking is de GBU-40 Small Diameter Bomb. Israël had dit wapen besteld bij Boeing, maar in een andere versie en bovendien zou het spul toen nog niet zijn geleverd. De website Wired achtte het destijds echter mogelijk dat het wapen rechtstreeks door de USAF aan Israël was geleverd of dat het Israëlische leger zijn eigen versie had ontwikkeld.

DIME bestaat uit een lading van een mengsel van explosief en hele kleine, maar zeer energierijke en keiharde deeltjes die zich binnen een veel beperktere ruimte dan normale springstof verspreiden. Het is dus ontwikkeld als een precisiewapen, maar binnen het effektieve bereik heeft het katastrofale uitwerking op het menselijk lichaam.

Bronnen: The Electronic Intifada (Rania Khalek); Wired (David Hambling); Wikipedia

Naar boven

Pentagon breidt training van het Mexicaanse leger uit

15 juli 2014 - Het Pentagon geeft meer geld uit aan training voor het Mexicaanse leger, vorig jaar meer dan 15 miljoen dollar in vergelijking met 3 miljoen in 2009. Northern Command koördineert de akties, vorig jaar deden VS-militairen mee aan 150 gezamenlijke ‘aktiviteiten’ met Mexicaanse troepen, meest training, variërend van taktiek voor kleine onderdelen tot onderhoud van helikopters. Er wordt vooral samengewerkt met de Mexicaanse mariniers en de marine. die zijn meer geneigd tot samenwerking dan de landmacht en zouden ook minder korrupt zijn.

Bron: USA Today (Jim Michaels)

Naar boven

India en Rusland oefenen in de Zee van Japan

15 juli 2014 - De Russische en de Indiase marine houden van 14 tot 19 juli de oefening Indra 2014 in de Baai van Peter de Grote in de Zee van Japan. Gisteren is een Indiaas eskader bestaande uit de destroyer Ranvijay, het fregat Shivalik en de tanker Shakti aangekomen in Vladivostok. Van de kant van de Russische Pacifische Vloot nemen de geleide-wapen-kruiser Varyag, de destroyer Admiral Vinogradov, de Persevet en enkele bevoorradingsschepen deel.

Sinds 2003 hebben India en Rusland zeven oefeningen gehouden in de Indra-serie. In 2011 liet Rusland de oefening in de Stille Oceaan niet doorgaan vanwege de tsunami en de kernramp in Japan. Na deze oefening zullen de Indiase schepen naar de Stille Oceaan gaan om daar samen met Japan en de VS de oefening Malabar te houden.

Bron: RIA Novosti


Naar boven
Naar beginpagina