10 augustus 2014

Korte Berichten week 32
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS voeren luchtaanvallen uit in Irak

8 augustus 2014 - De VS zijn begonnen met luchtaanvallen op de in het noorden van Irak oprukkende troepen van ISIS. De eerste aanval werd uitgevoerd door twee F/A-18 gevechtsvliegtuigen van het vliegdekschip George H.W. Bush. Twee bommen GBU-54 (GBU = Guided Bomb Unit) werden afgeworpen op een stuk artillerie van ISIS op weg naar Erbil en de truck waardoor het werd getrokken. De GBU-54 is een 500-pond lasergestuurde bom, een zogenaamde JDAM (Joint Defense Attack Munition). De bom kan worden aangestraald door de piloot van het vliegtuig zelf of door een ander vliegtuig dat in de buurt is.

Later die ochtend vielen vier F/A-18's, eveneens van Carrier Air Wing 8, een konvooi van zeven voertuigen en een naburige mortierstelling aan. Er werd in twee golven aangevallen waarbij elke F-18 telkens een bom afwierp (in totaal dus acht).

Even daarvoor had een MQ-1 Predator drone met twee Hellfire geleide wapens een mortierstelling van ISIS aangevallen. Er wordt wel vermoed dat deze drones vliegen vanuit Koeweit. Er wordt al wekenlang door de Amerikaanse luchtmacht boven Irak gevlogen met F-18's, B-1 bommenwerpers en Predators, tot nu toe alleen voor verkenning.

Eerder was meer naar het westen al humanitaire hulpverlening begonnen voor mensen van minderheidsreligies (Jezidi's) die de bergen in waren gevlucht voor ISIS. Een C-17 en twee C-130 militaire vrachtvliegtuigen wierpen voedsel en water af. Ze werden geëskorteerd door twee F/A-18's.

Bronnen: Air Force Times (Jeff Schogol); Washington Post (Dan Lamothe)

Naar boven

Russische strategische bommenwerpers vaker in luchtruim VS

7 augustus 2014 - De afgelopen tien dagen zijn er zeker 16 keer Russische militaire vliegtuigen gesignaleerd in het noordwestelijke luchtruim van de VS, vooral in de Alaskan air defense identification zone, die zich uitstrekt over de Aleoeten en Alaska. Het gaat om een kombinatie van Tu-95 Bear H zware bommenwerpers en Tu-142 Bear F maritieme verkenningsvliegtuigen. In één geval was er sprake van een IL-20 spionagevliegtuig.

Het luchtverdedigingscommando NORAD (VS en Canada) beschouwt de aktiviteiten wel als routine-oefeningen en training, maar de intensiteit is hoger dan gebruikelijk.

Bron: The Washington Free Beacon (Bill Gertz)

Naar boven

Veel incidenten bij Britse militaire nukleaire konvooien

Logo Nuclear Information Service3 augustus 2014 - Dokumenten van het Britse ministerie van Defensie, die zijn vrijgegeven na een WOB-verzoek van Nukewatch, geven aan dat er tussen juli 2007 en december 2012 zeventig veiligheidsincidenten zijn geweest rond de militaire nukleaire konvooien die rondrijden op het Britse wegennet. Het gaat onder meer om defekte remmen, voertuigen die niet verder kunnen rijden, vals alarm en kaartleesfouten. Er waren 56 ‘technische incidenten’ en 14 ‘operationele incidenten’.

De konvooien vervoeren vooral de kernkoppen van de Tridentraketten tussen het Atomic Weapons Establishment in Berkshire (produktie en onderhoud) en het Royal Naval Armaments Depot in Coulport, Schotland. Daarnaast wordt af en toe ook plutonium, tritium en verrijkt uranium over de weg getransporteerd.

Bron: Nuclear Information Service
Aldaar zijn ook de dokumenten in te zien.

Naar boven

VS gaan Afrikaanse snelle interventiemachten financieren

6 augustus 2014 - De VS gaan gedurende de komende drie tot vijf jaar 110 miljoen dollar per jaar uitgeven voor de opbouw van snelle interventiemachten van Afrikaanse legers. President Obama heeft dit bekend gemaakt op een bijeenkomst van Afrikaanse leiders in Washington. Er wordt gesproken in termen van vredesmachten die optreden met mandaat van de VN of de Afrikaanse Unie. Het gaat echter zeker ook om optreden tegen gewapende groepen als Boko Haram, al Shabaab en de filialen van al-Qaida.

De VS zeggen tot nu meer dan een kwart miljoen Afrikaanse troepen en politiemensen te hebben opgeleid. Het nieuwe programma koncentreert zich op de snelle interventiemachten en zal het komend fiskale jaar gaan draaien (vanaf oktober a.s.).

Een ander programma dat bekend is gemaakt heet het Security Governance Initiative. De VS gaan daar 65 miljoen dollar aan besteden. Het moet een reeks Afrikaanse veiligheidsinstellingen versterken waaronder grensbewaking.

Bron: Reuters (Phil Stewart)

Naar boven

Westen ziet Russische troepenopbouw in de buurt van de Oekraïne

4 augustus 2014 - De New York Times meldt uit "westerse officiële bronnen" dat Rusland het aantal bataljons bij de Oekraïense grens de afgelopen weken ruwweg heeft verdubbeld. Er is nu sprake van 17 bataljons, in totaal 19.000 tot 21.000 militairen, een gevechtsgroep met infanterie, pantservoertuigen, artillerie en luchtafweer op een paar kilometer van de grens. De vuurkracht is behoorlijk opgevoerd, van acht tot 14 raketeenheden en meer dan 30 batterijen artillerie.

Het komt er in de ogen van Wesley Clark, een vroegere NAVO-commandant tijdens de Kosovo-oorlog, op neer dat de stukken op het schaakbord staan, maar dat een politieke beslissing om te interveniëren nog niet is genomen.

Bron: The New York Times (Michael R. Gordon, Eric Schmitt)

Naar boven

Pentagon wil militaire trainers naar de Oekraïne sturen

1 augustus 2014 - Het Pentagon wil volgend jaar in Europa gestationeerde militairen of de Nationale Garde van Californië naar de Oekraïne sturen om daar vier compagnies en een taktisch hoofdkwartier van de Oekraïense nationale garde te trainen en van uitrusting te voorzien. Daarvoor wil het 19 miljoen dollar uit het Global Security (Contingency) Fund uittrekken. Het Congres moet dit nog goedkeuren. Het fonds wordt gezamenlijk beheerd door Defensie en het State Department en is bestemd voor training op het gebied van veiligheid en contra-terrorisme.

Bron: The Hill (Kristina Wong)

Update 5 augustus: Een klein team VS-militairen is in Kiev aangekomen om te helpen bij het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines, maar ook voor training van de Oekraïners. Het gaat om rond 10 militairen met als specialisme speciale operaties, logistiek, verbindingen en planning van luchtoperaties. Ze zullen opereren vanuit Kiev en niet vanuit Oost-Oekraïne. Het team heet officieel een survey and assessment team en zal de VS-ambassade adviseren over hulp bij het onderzoek.

De training zal vanaf begin volgend jaar plaatsvinden in het westen van het land.

Bron: Reuters (Peter Apps)

Naar boven

Amerikaanse divisies ook in 2015 in Afghanistan

1 augustus 2014 - De nieuwe Amerikaanse commandant van ISAF, generaal John F. Campbell, heeft gezegd dat hij verwacht dat troepen van de 101st en 82nd Airborne Division ook in 2015 in Afghanistan aktief zullen blijven. Afgelopen week maakte het Pentagon bekend dat 1000 militairen van het 1st Brigade Combat Team van de 101ste en 900 van het 3rd Brigade Combat Team van de 101ste in de herfst naar Afghanistan gaan, evenals 1725 militairen van de Combat Aviation Brigade van de 82ste. Deze twee divisies zijn de belangrijkste snelle interventie-eenheden van de Amerikaanse landmacht. Een normale inzetperiode voor dit soort onderdelen is negen maanden.

Bron: DoD Buzz (Richard Sisk)

Naar boven

Russische luchtmachtoefening in Astrakhan

31 juli 2014 - Rusland is begonnen met een oefening in de zuidelijke regio Astrakhan aan de Kaspische Zee met het S-300 luchtverdedigingssysteem, SU-24 gevechtsvliegtuigen en MiG-31 jagers. Doel van de oefening is het afslaan van een massale raketaanval. In augustus zal het Russische leger nog meer luchtverdedigingsoefeningen houden met S-300, de volgende generatie luchtdoelraketten S-400 en het Pantsir-S1 luchtverdedigingssysteem. De luchtverdediging rond Moskou zal hieraan deelnemen.

De Oekraïne meldt ook een driedaagse Russische oefening in de regio's Rostov en Stavropol in de buurt van de grens. Het heeft hiertegen een officieel protest ingediend volgens het zogenaamde Weense Document van 2011.

Bron: AFP

Update 4 augustus 2014: Aan de oefeningen in het westelijke en centrale distrikt doen meer dan 100 vliegtuigen en helikopters mee. Het gaat ook om SU-27 en SU-34 gevechtsvliegtuigen en Mi-8, Mi-24 en Mi-28N helikopters. De oefening duurt van 4 tot 8 augustus.

Bron: Reuters

Naar boven

VS bevoorraden Israël bij Gaza-oorlog

Photo taken during the 72hr ceasefire between Hamas and Israel on 6th of August 2014. Destroyed ambulance in the CIty of Shijaiyah in the Gaza Strip. Photo by Boris Niehaus (www.1just.de), licensed under  CC-BY-SA-4.0, source: Wikimedia Commons http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Destroyed_ambulance_in_the_CIty_of_Shijaiyah_in_the_Gaza_Strip.jpg

Photo taken during the 72hr ceasefire between Hamas and Israel on 6th of August 2014. Destroyed ambulance in the CIty of Shijaiyah in the Gaza Strip. Photo by Boris Niehaus (http://1just.de) CC-BY-SA-4.0

31 juli 2014 - De VS hebben Israël toegestaan om een Amerikaans wapendepot in Israël leeg te halen om de voorraden 40 mm munitie voor granaatwerpers en 120 mm mortiergranaten voor de Gaza-oorlog aan te vullen. Het depot is onderdeel van het War Reserves Stock Allies Israel-programma (WRSA-I) van het Pentagon. Daarbij worden voorraden wapens en munitie (raketten, pantservoertuigen en artilleriemunitie) ter waarde van 1 miljard dollar opgeslagen, die Israël in noodsituaties mag aanspreken. Israël diende op 20 juli een verzoek in, echter niet op grond van een noodsituatie, maar als gewone wapenleverantie. De VS zullen de voorraden weer aanvullen. Israël betaalt 90% van de onkosten voor transport, opslag en onderhoud.

European Command van het Pentagon onderhoudt dit depot sinds 1990, officieel voor het VS-leger, maar met de mogelijkheid het ter beschikking van Israël te stellen. In 2006 werd het depot ook gebruikt bij de oorlog tegen Hezbollah. In Zuid-Korea loopt ook zo'n programma.

Daarnaast heeft de Senaat 225 miljoen extra uitgetrokken voor het raketschild Iron Dome.

Bronnen: Reuters (Phil Stewart); ABC News (Luis Martinez)

Naar boven

Israëlische slagorde in Gaza-oorlog

29 juli 2014 - Matthew Aid probeert op zijn blog een rekonstruktie te maken van de eenheden van het Israëlische leger die zijn ingezet tegen Gaza:

Tussen haakjes staan hier en daar de normale standplaatsen van deze onderdelen. Aid merkt op dat alle drie gevechtsbrigades van de 36ste pantserdivisie zijn ingezet. Dit is de divisie die in normale tijden de Golan moet beschermen.

Special forces blijven hier buiten beschouwing. Daarnaast is natuurlijk genie en artillerie (M109 155 mm howitsers op rupsbanden) aktief.

Bron: Matthew Aid
Zie ook: Corporal Frisk, A rough estimate of the IDF order of battle in Gaza


Naar boven
Naar beginpagina