17 augustus 2014

Korte Berichten week 33
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Russische leger oefent humanitaire interventie

12 augustus 2014 - De Eurasia Daily Monitor van de Jamestown Foundation (gespecialiseerd op militaire inlichtingen en terrorisme) wijdt een op Russische bronnen gebaseerd gedetailleerd verhaal aan oefeningen van het Russische leger om de paraatheid op te voeren. Minister van Defensie Shoigu legt daarbij grote nadruk op de geoefendheid van de voor vredesoperaties inzetbare troepen. Deze onderdelen moeten een hoger percentage kontraktvrijwilligers krijgen en ook training in buitenlandse talen.

Tijdens een recente oefening van de vredestroepen in Samara in het Centrale Militaire Distrikt wordt onder meer het inrichten van vliegvelden, steun voor humanitaire militaire konvooien, evakuaties en forward air control beoefend. De oefening duurt tot 27 augustus. Jamestown ziet een duidelijke relatie met de krisis in de Oekraïne.

Bron: Eurasia Daily Monitor (Roger McDermott)

Naar boven

Britten sturen Tornado's, Chinooks naar Noord-Irak

12 augustus 2014 - De Britse luchtmacht gaat Tornado GR4 gevechtsvliegtuigen inzetten in Noord-Irak, voorlopig voor verkenning en ondersteuning van humanitaire operaties. De Tornado's zijn voorzien van Litening III verkenningspods (gondels die onder het vliegtuig hangen). Ze komen uit Norfolk en worden ingezet vanaf de Britse bases op Cyprus. Er zijn al drie C-130 vrachtvliegtuigen, die water en zonnelantaarns hebben afgeworpen op de berg Sinjar, waar vluchtelingen zonder water en voedsel zitten.

Tevens zijn vier Chinook transporthelikopters van de Britten naar Cyprus gestuurd voor inzet in Irak.

Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe); Daily Express (Allison Little)

Naar boven

VS-mariniers vullen voorwaartse depots in Noorwegen aan

12 augustus 2014 - Amerikaanse mariniers verversen in augustus de inhoud van voorwaarts gelegen depots in Noorwegen (zoals Frigaard Cave). Ze maken onderdeel uit van het Marine Corps global prepositioning program. Het nieuwe materieel wordt half augustus aangevoerd door een vrachtschip, de Dewayne T. Williams. Het gaat onder meer om M1A1 tanks, bergingstanks, pantsergenie- en amfibisch materieel en zware trucks. Het betekent een flinke uitbreiding van de in de Noorse depots opgeslagen spullen. Tanks en materieel zoals de Assault Breaker Vehicle (een soort ploeg om explosieven en mijnen te ruimen) waren er vroeger niet opgeslagen.

In het kader van dit programma zijn op meerdere plaatsen in de hele wereld zulke depots. Met Noorwegen werd hiertoe in 1981 een overeenkomst gesloten. Het materieel werd in 2003 gebruikt in de Irakoorlog.

De VS hebben in Noorwegen in totaal zes depots in grotten en twee vliegvelden.

Bronnen: Marine Corps Times (Hope Hodge Seck); The Washington Post (Dan Lamothe)

Naar boven

Rusland begint te oefenen op eilanden in de Stille Oceaan

12 augustus 2014 - Het Russische leger is begonnen met oefeningen op de Koerilen-eilanden in de Stille Oceaan. Het Oostelijke Militaire distrikt zette meer dan 1000 militairen, vijf MI-8AMTSh gevechtshelikopters en 100 stuks overig militair materieel in. De Russen hebben sinds de Tweede Wereldoorlog de vier eilanden van het zuidelijke deel van de archipel bezet, waarop ook door Japan aanspraak wordt gemaakt, dat het als deel van zijn territorium beschouwt.

Bron: Reuters (Polina Devitt)

Naar boven

Oekraïense troepen ontruimen deel van de grens

12 augustus 2014 - In een opmerkelijk gedetailleerd artikel meldt The Daily Beast dat het Oekraïense leger de laatste dagen troepen heeft teruggetrokken van een 100 km lang stuk van de Russische grens in de buurt van Sverdlovsk. Het betreft de Sektor D van ATO, de 'anti-terrorisme operatie' van het Oekraïense leger. Hier waren hun troepen drie weken lang omsingeld. Op 6 augustus is een deel van deze troepen uitgebroken en hebben zich gevoegd bij de hoofdmacht, waarbij Sektor D werd ontruimd. Hoe groot de verliezen waren voor de geslaagde uitbraakpoging is niet duidelijk.

De ingesloten militairen waren van de 72ste, 24ste en 51ste gemechaniseerde brigades, de 79ste luchtmobiele brigade, het derde regiment special forces en de staatsgrensbewaking. Tot de 72ste behoorden ook een aantal Oekraïense militairen die, toen ze in het nauw kwamen, de Russische grens overgingen vanwaar ze binnen een paar dagen werden geretourneerd.

Een en ander betekent dat een aantal grensovergangen nu weer beschikbaar komen voor bevoorrading van de Oost-Oekraïense rebellen vanuit Rusland. Voor een eventuele ontzetting van Donetsk kan het pas op termijn betekenis hebben. Een eventuele Russische invasie wordt er in de ogen van The Daily Beast gemakkelijker door.

Bron: The Daily Beast (Pierre Vous)

Naar boven

Shanghai Cooperation houdt grote oefening

11 augustus 2014 - Van 24 tot 29 augustus houdt de Shanghai Cooperation Organization (SCO) de grootste militaire oefening sinds 2004. De SCO is een organisatie voor militaire samenwerking waarvan, naast Rusland en China, een aantal Centraal-Aziatische landen lid zijn. Aan de jaarlijkse oefening Peace Mission op de trainingsbasis Zhunhe in Binnen-Mongolië zullen deze keer 7000 soldaten deelnemen. Het Russische kontingent bestaat uit 900 soldaten, vier SU-25 gevechtsvliegtuigen, acht Mi-8MT transporthelikopters en 100 stuks ander materieel, aldus het Oostelijke Militaire Distrikt.

Bron: Jane's Defence Weekly (Joshua Kucera)

Naar boven

Special Intervention Unit is onofficiële commando-eenheid van Costa Rica

10 augustus 2014 - Costa Rica heeft sinds 1948 geen leger. Maar dat betekent niet dat er geen zwaarbewapende commando's rondlopen. Afgelopen maand deed de Special Intervention Unit (Spaanse afkorting UEI) mee aan de Fuerzas Comando in Colombia, een internationale commando-oefening van Southern Command van het Pentagon die elke twee jaar wordt gehouden. Andere teams kwamen uit de VS (7th Special Forces Group), Paraguay, Chili, Belize, Trinidad en Tobago, Guatemala, de Dominicaanse Republiek en Suriname (Korps Speciale Troepen - KST).

De UEI heeft 70 leden en is op militaire wijze georganiseerd. Het is een politie-eenheid die valt onder het Department of Intelligence and Security (DIS), de veiligheidsdienst van Costa Rica. De eenheid werd opgericht in de jaren tachtig na een training met Israëlische commando's. De UEI wordt ingezet bij de strijd tegen drugsbendes en bij gijzelingsakties.

Bron: War is Boring (Robert Beckhusen)


Naar boven
Naar beginpagina