24 augustus 2014

Korte Berichten week 34
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Geen groot permanent NAVO-detachement in Oost-Europa

18 augustus 2014 - De NAVO gaat geen "substantiële gevechtstroepen" in Oost-Europa plaatsen om een komplete breuk met Rusland te voorkomen, aldus bondskanselier Merkel. In plaats daarvan zal het blijven bij meer oefeningen, een "robuustere commandostruktuur" (wat dat dan ook moge zijn) en voorwaartse materieeldepots.

In 1997 kwam de NAVO overeen zich te onthouden van het "permanent stationeren van substantiële gevechtstroepen" in Oost-Europa. Substantieel wordt daarbij meestal gedefinieerd als de omvang van een brigade (vanaf 3000 militairen). In april bleven de VS daaronder toen ze in totaal 600 parachutisten (een bataljon) van de 173ste Airborne Brigade uit Italië tijdelijk naar de Baltische Staten en Polen stuurden in het kader van oefeningen.

In september zijn twee NAVO-oefeningen gepland met de Oekraïne: de veldoefening Rapid Trident 14 en Sea Breeze 14, de jaarlijkse marine-oefening in de Zwarte Zee.

Bron: Bloomberg (James G. Neuger, Patrick Donahue)

Naar boven

Twaalf F-15's van Lakenheath naar Bulgarije voor oefening

18 augustus 2014 - Twaalf F-15 gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht, afkomstig van de Britse basis RAF Lakenheath, zijn vanaf 18 augustus tot 1 september aan het oefenen in Bulgarije in het kader van oefening Thracian Eagle 2014. Er gaan 180 militairen van het 493ste Fighter Squadron mee naar de basis Graf Ignatievo.

De aktiviteit vindt plaats in het kader van Operation Atlantic Resolve, de missie van het Amerikaanse leger ter ondersteuning van NAVO-bondgenoten en partners "in het kader van de voortgaande Russische interventie in de Oekraïne", zoals US European Command het uitdrukt.

Andere aktiviteiten in dit kader: oefening Saber Guardian op de Bulgaarse basis Novo Selo (afgelopen maart) en de komst van 75 VS-luchtmachtmilitairen en twee C-130J Super Hercules transportvliegtuigen uit Ramstein in Powidz Air Base, Polen op 14 augustus.

Bron: Air Force Times (Oriana Pawlyk)

U.S. European Command, Operation Atlantic Resolve, FactSheet 15 August 2014 (pdf)

Naar boven

Laatste twee patrouilleboten VS aangekomen in Bahrein

14 augustus 2014 - De laatste twee Amerikaanse patrouilleboten van de Cyclone klasse zijn deze week aangekomen in Bahrein. De Vijfde vloot heeft er daar nu tien ter beschikking. De USS Hurricane (PC-3) en de USS Monsoon (PC-4) zijn met hun zusterschepen bedoeld om de grotere destroyers in de Perzische Golf te ontlasten. Het operatiegebied reikt tot de Golf van Oman.

Bron: USNI (Sam Lagrone)

Naar boven

The remains of a AGM-114 Hellfire anti-tank missile. Gaza, January 22, 2009. Al Jazeera English https://www.flickr.com/photos/aljazeeraenglish/3309665516/

The remains of a AGM-114 Hellfire anti-tank missile. Gaza, January 22, 2009. Al Jazeera English

VS schorten levering Hellfire aan Israël op

14 augustus 2014 - Het Witte Huis heeft de leverantie van een groot aantal Hellfire geleide wapens aan Israël voorlopig opgeschort. De maatregel is genomen toen men erachter kwam dat Israël vorige maand voor 3 miljoen dollar aan munitie (onder meer 120 mm mortiergranaten en 40 mm lichtgranaten) had verkregen via direkte kontakten met het Pentagon. Alle defensie-instanties moeten voortaan eerst het Witte Huis en het State Department consulteren alvorens aan Israël te leveren.

Het Witte Huis was kwaad omdat Israël tijdens de inval in Gaza in dicht bewoonde gebieden artillerie gebruikt had in plaats van precisiemunitie.

Bronnen: The Wall Street Journal (Adam Entous); Ynetnews (Yitzak Benhorin)

Naar boven

VS hebben nu bijna 1000 militairen in Irak

14 augustus 2014 - Deze week zijn weer extra VS-troepen naar Irak gegaan, 129 deze keer. Het totaal aantal VS-militairen in Irak komt nu op 964. Het laatste kontingent omvat 80 mariniers, die de mogelijkheid moesten onderzoeken van een hulpoperatie voor de Jezidi's, verder special forces, alles vanuit de regio van Central Command. In Erbil zijn nu rond 200 VS-militairen. Op een beveiligd vliegveld in Erbil zijn vier V-22 Osprey's (hybride tussen vliegtuig en helikopter) gestationeerd, samen met gewone helikopters.

Na een verkenning van een kleine ploeg van 20 mariniers en special forces per Osprey op de berg Sinjar werd besloten dat een evakuatie van de Jezidi's op dat moment niet meer nodig was. De Guardian meldde dat op de berg een verlaten vliegveld is dat door de VS tijdens de Irakoorlog werd gebruikt als militaire en inlichtingenbasis. Een klein aantal special forces is ook al langere tijd op de berg aanwezig.

Het aantal gevlogen missies van de Amerikanen bedraagt nu 100 per dag. Ongeveer 30 daarvan betreft bijtanken in de lucht, de rest verkennings- en bombardementsvluchten. De tankvliegtuigen zijn gestationeerd in Incirlik, Turkije. De bombardementen worden uitgevoerd met Predators, F-16's en F-15's (allemaal luchtmacht) en F/A-18's (marine). De gevechtsvliegtuigen komen van Carrrier Air Wing 8 van het vliegdekschip Bush. Luchtmachtbases zijn er in Qatar (379th Expeditionary Operations Group - Al Udeid Air Base) en Koeweit (387th Air Expeditionary Group - Ali Al Salem). De luchtmacht kan ook B-1B bommenwerpers inzetten die in de regio zijn gestationeerd. Deze hebben een veel grotere bommenkapaciteit.

Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio, David Lerman); Defense One (Ben Watson); The Hill (Kristina Wong); The Guardian (Martin Chulov, Julian Borger, Richard Norton-Taylor, Dan Roberts)


Naar boven
Naar beginpagina