31 augustus 2014

Korte Berichten week 35
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


VS beginnen inlichtingenvluchten boven Syrië

26 augustus 2014 - Het Pentagon begint met het sturen van verkenningsvliegtuigen, waaronder drones, naar het Syrische luchtruim om gegevens over doelen van fundamentalistische strijders te verzamelen. Central Command heeft hiervoor meer vliegtuigen gevraagd, die zullen worden verplaatst vanuit Europa of Afrika. De drones zullen vliegen zonder Syrische autorisatie. Er zijn eerder wel geheime vluchten door de VS in Syrië uitgevoerd, bijvoorbeeld in juli tijdens een (mislukte) poging met Black Hawk helikopters om een groep Amerikanen die gevangen wordt gehouden door ISIS te bevrijden.

AFP heeft een bron aangeboord die zegt dat de informatie uit de verkenningen indirekt met Syrië wordt gedeeld, via Bagdad en Moskou. Bronnen van het Syrisch verzet zeggen dat gisteren niet-Syrische verkenningsvliegtuigen stellingen van ISIS in de olierijke provincie Deir Ezzor in het oosten van Syrië hebben bekeken. Vandaag heeft de Syrische luchtmacht stellingen in de provincie gebombardeerd. Deir Ezzor is een belangrijke verbindingslijn van ISIS voor de opmars in Irak.

Als de VS ook luchtaanvallen in Syrië zou willen uitvoeren zonder coördinatie met Damascus, is er een risico vanuit de Syrische luchtverdediging. Predator, Reaper en Global Hawk zijn niet gewend te werken in gebied dat beschikt over een aktieve luchtverdediging in hun bereik. Een MiG 23 gevechtsvliegtuig of een SA-22 Greyhound luchtdoelraket zou ze kunnen neerschieten. De RQ-180 van de VS is een stealth drone die radargeleide luchtverdediging kan vermijden. En er is natuurlijk het U-2 bemande spionagevliegtuig dat hoger vliegt. Maar die zijn alleen geschikt voor grotere objekten en niet om groepen strijders te volgen.

Bronnen: The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes, Dion Nissenbaum); AFP; The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)

Naar boven

VS voeren luchtaanvallen uit vanaf Golfbases

26 augustus 2014 - De VS maskeren de bases op het land vanwaaruit ze luchtaanvallen in Irak uitvoeren, maar de Washington Post stelt vast dat het vooral gaat om drie grote steunpunten: al Udeid Air Base in Qatar (379ste Air Expeditionary Wing, B-1 bommenwerpers), Ali al Salem Air Base in Koeweit (46ste Expeditionary Reconnaissance Squadron) en al Dhafra Air Base in de Emiraten. Daarnaast vliegen onder andere Predator drones vanuit Incirlik Air Base in Turkije. Deze bases nemen twee derde van de luchtaanvallen in Irak sinds 8 augustus voor hun rekening en eenzelfde deel van de duizenden verkenningsvluchten sinds juni. De rest komt van het vliegdekschip Bush in de Perzische Golf.

Het totaal aantal sorties (vluchten) sinds 8 augustus bedraagt 1500. Daarvan werden er 600 uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen, drones en bommenwerpers, resulterend in 96 aanvallen op grondstrijdkrachten van ISIS. De overige 900 zijn verkennings- en inlichtingenvluchten, bijtanken, humanitair transport en AWACS-commandovluchten.

Het Pentagon heeft inmiddels bevestigd dat de totale kosten van de operatie tegen ISIS sinds half juni tot nu toe meer dan 500 miljoen dollar bedragen (7,5 miljoen dollar per dag).

Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio); The Washington Post (Craig Whitlock); Reuters (David Alexander)

Spreadsheet van de Washington Post met de doelen van de luchtaanvallen

Naar boven

ISIS actief langs de Turkse grens

23 augustus 2014 - Dit weekend bewegen kolonnes gepantserde trucks van ISIS zich in de richting van het Turkse grensgebied, rond 100 km ten noorden van Aleppo. ISIS zou het 200 km lange stuk grens weer willen openen als aanvoerroute voor strijders, olie en wapens. Ankara heeft tot nu toe niet veel gedaan om die grens af te sluiten, maar afgelopen januari hadden de Syrische rivalen van ISIS hier een succesvol offensief gevoerd. Er is over het afsluiten van de grens ook een machtsstrijd gaande tussen de Turkse Nationale Politie en de inlichtingendienst MIT, die meer onder kontrole staat van de zojuist gekozen president Erdogan.

ISIS in Syrisch-Turks grensgebied

Het stuk grens ligt ter hoogte van Gaziantep, waar een Amerikaanse eenheid met Patriot-raketten is gestationeerd. De vliegbasis Incirlik, waar de Nederlandse eenheid ligt, is meer westelijk.

Bron: The Guardian (Martin Chulow)

Update 25 augustus: Toeval of geen toeval, vandaag heeft de Nederlandse regering bekend gemaakt de inzet van Patriot luchtdoelraketten langs de Turkse grens ter bescherming van het Turkse territorium tegen raketten vanuit Syrië met ingang van eind januari 2015 te beëindigen. Als redenen worden aangegeven tekort aan materieel (men is al begonnen de nog in Nederland achtergebleven wapensystemen te kannibaliseren voor reserveonderdelen en niet al het groot onderhoud kan in Turkije plaatsvinden) en personeel. Het is onduidelijk in hoeverre de NAVO van te voren hierover is gekonsulteerd, het besluit wordt echter nu in een voortijdig stadium meegedeeld, zodat de NAVO zich kan bezinnen op een voorziening nu de Nederlandse bijdrage wegvalt.

Bronnen: Reuters (Thomas Escritt); Kamerbrief Inzet Patriot

Naar boven

Afrika mobiliseert snelle-interventiemachten

22 augustus 2014 - De Oost-Afrikaanse snelle-reaktiemacht moet in december van start gaan. Deze Eastern Africa Standby Force (EASF) met 5000 soldaten uit Rwanda, Burundi, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië, de Seychellen, de Comoren, Djibouti en Soedan zal in november een gezamenlijke oefening houden in Ethiopië. De strijdmacht wordt gemandateerd door de Afrikaanse Unie (AU). De VS, de EU en andere niet-Afrikaanse instanties betalen meer dan 90% van de militaire activiteiten van de AU.

Het is de bedoeling dat in september de rol van vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt overgenomen door de VN. Tot nu toe wordt deze missie uitgevoerd door 2000 Franse en 6000 Afrikaanse militairen. Rond 15 september zal de VN-macht 7600 soldaten en politiemensen gaan tellen, 65% van de 12.000 die in april door de Veiligheidsraad waren gemandateerd. 5800 Afrikaanse soldaten worden 'omgekat' tot blauwhelmen en 1800 verse troepen voegen zich daarbij.

Zuid-Afrika heeft inmiddels bekend gemaakt dat het vanaf oktober voor de tijd van drie maanden een gevechtsgroep beschikbaar zal stellen voor de African Capacity for Immediate Response to Crises (ACIRC). Dit is een tussenoplossing voor de Africa Standby Force (ASF). De gevechtsgroep zal bestaan uit een gemotoriseerd infanteriebataljon, versterkt met pantservoertuigen, artillerie, luchtdoelartillerie, genie en een medische groep. De gevechtsgroep zal vermoedelijk samenwerken met een detachement Rooivalk gevechtshelikopters voor luchtsteun en Oryx transporthelikopters.

Bronnen: Jane's Defence Weekly (Helmoed-Römer Heitman); The Guardian; Reuters (Clement Uwiringiyimana)


Naar boven
Naar beginpagina