6 september 2014

Korte Berichten week 36
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


NAVO frist snelle interventiemacht op

2 september 2014 - Op de NAVO-top in Wales komen zeker twee pogingen aan de orde om de snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF), een nieuwe lik verf te geven.

De eerste is de High Readiness Joint Task Force (HRJTF), ook wel 'speerpuntmacht' genoemd. Deze eenheid van rond 4000 militairen kan in een zeer vroeg stadium van een krisis (zoals nu in de Oekraïne) worden ingezet "als een zichtbare demonstratie van de kollektieve kracht van het bondgenootschap", aldus een NAVO-woordvoerder. Een signaal dus, vooral gericht aan verontruste NAVO-leden, zoals de Baltische staten.

Deze superparate troepenmacht zou binnen 48 uur moeten kunnen optreden in het geval van 'hybride oorlogsvoering'. Hybride oorlogsvoering (in de tijd van de Koude Oorlog ook wel paramilitaire oorlogsvoering, ongeregelde oorlogsvoering, covert action of active measures genoemd) wordt erg breed omschreven als "subversie, gebruik van sociale media voor propaganda, intimidatie door troepenkoncentraties aan de buitengrenzen, desinformatie."

De tweede poging heet Joint Expeditionary Forces (JEF). Dit is een interventiemacht van rond 10.000 militairen gekoncentreerd rond het Britse leger, waarvoor Denemarken, de Baltische staten, Noorwegen en Nederland zich zouden hebben opgegeven met Canada op het vinkentouw. Deze zou vooral ook bedoeld zijn om het Britse leger van de straat te houden na de terugkeer uit Afghanistan en Duitsland, zo suggereert de Financial Times enigszins omfloerst.

Hoe HRJTF en JEF zich tot elkaar moeten verhouden is enigszins onduidelijk. Er wordt wel gesuggereerd dat JEF als latere versterking voor de snel in te zetten speerpunt HRJTF zou kunnen dienen.

De HRJTF is onderdeel van een bredere reeks van 18 maatregelen, het Readiness Action Plan (RAP). Hierin zitten in elk geval ook in het aanleggen van vooruitgeschoven materieel- en munitiedepots, versterken van infrastruktuur en aanleg van bases voor roterende detachementen NAVO-militairen, versterkte oefenaktiviteiten en aanwezigheid van vlootelementen aan de grenzen van het NAVO-gebied en multinationale hoofdkwartieren om een en ander aan te sturen. Het RAP is besloten op de vergadering van ministers van Defensie van de NAVO begin juni van dit jaar.

De snelle reaktiemachten zijn niet echt nieuw. Al in november 2002 besloot de NAVO in Praag om NATO Response Force op te richten met als kern een Immediate Response Force (13.000), in te zetten binnen vijf dagen. Deze werd in 2004 operationeel en Nederland heeft daar ook troepen voor geleverd, wat de landmacht betreft bijvoorbeeld ter sterkte van een bataljon. De NRF is echter als eenheid nauwelijks ingezet voor militaire operaties.

Enkele vragen: Verdraagt de nog kortere reaktietijd zich met een effektieve parlementaire kontrole? Zijn geregelde troepen een geschikt middel tegen hybride oorlogsvoerders? Betekent de ruime definitie van de hyrbride oorlogsvoering (subversie, sociale media, propaganda) niet dat in toenemende mate militaire middelen binnenslands in NAVO-landen zullen worden ingezet, ook in geval van sociale onrust?

Bronnen: Financial Times (Sam Jones); Defense News (Julian Hale); Defense News (Pierre Tran)

Update 5 september: De HRJTF is inmiddels gepromoveerd tot Very High Readiness Joint Task Force (Nederlands: 'supersnelle interventiemacht' - hoewel sommigen van mening zijn dat dit geen officieel taalgebruik van Defensie kan zijn). Deze VHRJTF krijgt een hoofdkwartier in Polen (waarschijnlijk Szczecin) en voorwaarts gelegen wapendepots. Zo'n logistieke basis wil de NAVO ook in Turkije, maar gisteren was nog onduidelijk of de Turken dit zouden toestaan. Dit lijkt niet meer alleen om de Oekraïne te gaan. Engeland heeft inmiddels 1000 soldaten voor de nieuwe speerpunt toegezegd. Ook zou het nog tijdens de top een letter of intent willen tekenen om de JEF op te richten. Een derde groep landen wordt geleid door Duitsland en omvat Oost-Europese NAVO-leden. Zij zouden zich richten op versterking van de militaire capaciteiten. Dat lijkt eerder defensief geformuleerd dan het woordgebruik bij de speerpunten.

Bronnen: The Globe and Mail (Steven Chase); Defense News (Andrew Chuter)

Naar boven

Fransen 'gematigder' dan NAVO over Oekraïne

29 augustus 2014 - De militaire specialist van het Franse blad L'opinion, Jean-Dominique Merchet, meldt dat de Franse autoriteiten op basis van hun eigen inlichtingen een 'gematigder' visie hebben dan de NAVO over de Russische interventie in de Oekraïne. Ze betwisten niet zozeer de Russische aanwezigheid in het oosten van de Oekraïne als wel de grootschaligheid daarvan. Het gaat volgens de Fransen zeker niet om hele brigades met tanks. De Russen hebben wel veel materieel en in mindere mate personeel gestuurd ter ondersteuning van de 'separatisten'. Voor zover Russische troepen in het gebied aktief zijn gaat het om special forces (Spetsnaz) en personeel van de 76ste gardedivisie parachutisten uit Pskov uit het noordwesten van Rusland. Deze eenheid was ook betrokken bij de operaties op de Krim.

Men vindt in Parijs dat de NAVO zelfverzekerd maar niet oorlogszuchtig moet optreden. Spreken via de megafoon [zoals sekretaris-generaal Rasmussen van de NAVO doet] voedt alleen maar de Russische fantasieën over de NAVO, aldus de Franse diplomatie.

Eerder had de NAVO satellietbeelden vrijgegeven van wat Russische artillerieformaties, voertuigen en troepen in rebellengebied in het oosten van de Oekraïne (Krasnodon) zouden zijn. Opmerkelijk genoeg zijn de beelden afkomstig van een partikuliere maatschappij, DigitalGlobe.

Russische T-72BM tank op 26 August in Sverdlovsk, Luhansk, Ukraïne? Bron: http://youtu.be/_d7m_Ua4wFo

Russische T-72BM tank op 26 August in Sverdlovsk, Luhansk, Ukraïne?

En de BBC zegt dat specialisten van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen op videomateriaal van een rebellenkolonne bij Loegansk de aanwezigheid van een T-72BM tank hebben vastgesteld. Dit moderne type - voorzien van reaktieve bepantsering tegen anti-tankmunitie - is in gebruik bij het Russische leger, maar voor zover bekend niet geëxporteerd.

Bronnen: BBC (Jonathan Marcus); The Washington Post (Dan Lamothe); L'Opinion (Jean-Dominique Merchet); Military Balance Blog (Joseph Dempsey)

Naar boven

Nieuwe wijze van inzet Amerikaanse landmacht in Pacific

28 augustus 2014 - Pacific Pathways is een nieuwe strategie van de Amerikaanse landmacht om in de markt te blijven voor operaties in het Pacifisch gebied. In dit kader zijn rond 500 soldaten van het 2nd Stryker Brigade Combat Team uit de staat Washington met negen Stryker pantservoertuigen en acht helikopters vanaf deze week ingezet in Indonesië voor oefening Garuda Shield.

Nog 500 militairen van hetzelfde brigadegevechtsteam vertrekken half september met 11 Strykers en drie helikopters naar Maleisië voor oefening Keris Strike.

De eerste groep militairen zal vervolgens overgebracht worden naar Japan voor oefening Orient Shield. De 25ste infanteriedivisie van Schofield Barracks levert de elementen voor het hoofdkwartdier van deze drie oefeningen. Sommige soldaten blijven drie maanden weg.

Het oefenschema heeft geleid tot enig kommentaar als zou de landmacht hiermee de traditionele rol van de mariniers imiteren.

Bron: Stars and Stripes (William Cole)

Naar boven

Amerikaans-Koreaanse oefening eerder beëindigd

28 augustus 2014 - De grootste oefening van de VS en Zuid-Korea is vandaag een dag eerder beëindigd dan gepland, zonder dat de reden daarvan bekend is gemaakt. De oefening Ulchi Freedom Guardian had volgens de Stars and Stripes een tamelijk onopvallend verloop, mogelijk om Noord-Korea niet te provoceren. Er hebben 50.000 Zuid-Koreaanse en 30.000 Amerikaanse militairen aan deel genomen - waarvan 3000 VS-militairen van buiten het schiereiland.

De oefening vond plaats tijdens voortgaande onderhandelingen over een eventueel uitstel van plannen om het opperbevel in oorlogstijd over te dragen aan Seoel. Het commando - OPCON voor operational control - wordt nu uitgeoefend door de VS, maar zou in december 2015 overgaan. Gezien de blijvende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea zal dit vermoedelijk een paar jaar worden uitgesteld.

Bron: Stars and Stripes (Ashley Rowland, Yoo Kyong Chang)

Naar boven

Chinese onderscheppingen hebben te maken met marinebasis Hainan

28 augustus 2014 - Op 19 augustus vloog een Chinees jachtvliegtuig boven de Zuid-Chinese Zee hinderlijk dicht in de buurt van een Amerikaans P-8 Poseidon anti-onderzeeboot- en verkenningsvliegtuig. Zes P-8 vliegtuigen - de opvolger van de P-3 Orion - zijn sinds eind vorig jaar gestationeerd op de Amerikaanse basis Okinawa in Japan. Een voor de hand liggend doel van de Amerikaanse verkenningen is de Chinese nukleaire onderzeebootvloot die opereert vanaf het zuidelijke eiland Hainan. De precieze operationele paraatheid van de drie of vier onderzeeërs van de Jin-klasse is onbekend, maar ze zijn van cruciaal belang voor de mogelijkheid van het Chinese leger om terug te slaan na een verrassingsaanval (de zogenaamde second strike). Meer onderscheppingen zijn dan ook te verwachten.

Bron: Reuters (Greg Torode, Megha Rajagopalan)

Naar boven

Egypte en Emiraten vallen milities in Libië aan

28 augustus 2014 - De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben een reeks luchtaanvallen uitgevoerd in de Libische hoofdstad Tripoli. Vliegtuigen van de Emiraten voerden de aanvallen uit, waarbij de wapens zouden zijn geladen tijdens een tussenstop in Egypte. Volgens een militiecommandant toonde een serienummer op een niet geëxplodeerde granaat aan dat het ging om Amerikaanse munitie, niet geleverd aan het Libische leger.

Een eerste serie aanvallen (18 augustus) vond plaats op stellingen van rebellerende milities rond het vliegveld, de tweede reeks (22 augustus) trof raketinstallaties, militaire voertuigen en een depot in het zuiden van Tripoli.

De gebruikte vliegtuigen zijn volgens het Franse blad L'Opinion Mirages 2000-9 van de VAE, ondersteund door tankvliegtuigen Airbus A330 MRTT. De Emiraten beschikken over een zestigtal van deze toestellen, die in 2011 ook zijn ingezet tijdens de Libië-oorlog.

Op 27 augustus confereerden de staf-chefs van het Egyptische en het Libische leger in Kaïro over initiatieven van buurlanden om de stabiliteit in Libië te bevorderen, waarbij vermeld werd dat Libië deel uitmaakt van "de strategische diepte van Egypte".

Bronnen: AFP; The Washington Post (Anne Gearan); L'Opinion (Jean-Dominique Merchet); MENA

Update: AFRICOM heeft het plan om vanaf de zomer Libische militairen te gaan trainen in Oost-Europa uitgesteld tot in elk geval volgend jaar. Egyptische media melden dat Egypte tijdens het bovengenoemde bezoek van de Libische staf-chef hulp en training voor het Libische leger heeft aangeboden.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Naar boven

BT zou kabel geplaatst hebben voor drone-aanvallen VS

27 augustus 2014 - De mensenrechtenorganisatie Reprieve heeft een klacht ingediend, omdat er aanwijzingen zijn dat British Telecom (BT) in 2012 een speciale militaire internetkabel heeft aangelegd die dient om drone-aanvallen van de VS in Jemen en Somalië te faciliteren. De verbinding loopt van RAF Croughton in Engeland, een basis die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor commandovoering, verbindingen en IT-ondersteuning van wereldwijde operaties, naar Camp Lemonnier, de VS-basis in Djibouti.

Het kontrakt van de VS met BT loopt van 12 oktober 2012 tot 14 oktober 2017. Er is ook een verbinding met Capodichino bij Napels waar het hoofdkwartier van de Amerikaanse marine voor Europa en Afrika is gevestigd.

Onderzoek van Computer Weekly toont aan dat de glasvezelkabel in elk geval onderdeel is van het Defence Information Systems Network (DISN) van het Pentagon. BT zegt echter dat het alleen om (militaire) verbindingen gaat en dat er geen speciale aanpassingen zijn verwerkt voor drone-aanvallen.

Bronnen: Computer Weekly; The Guardian (Juliette Garside)

Analyse van Computer Weekly (Mark Ballard)


Naar boven
Naar beginpagina