12 september 2014

Korte Berichten week 37
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


De NAVO gaat helemaal nergens heen

8 september 2014 - Onder deze titel maakt Judy Dempsey (Carnegie Europe) de balans op van de NAVO-top. Ze trekt drie konklusies:

  1. Er komt geen militaire aanwezigheid van de NAVO om de Oekraïne te steunen of ISIS te bestrijden. De leden van de NAVO hebben hun buik vol van het inzetten van grondtroepen (boots on the ground). De publieke opinie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan wil geen oorlogen meer, al is er toenemende bezorgdheid over de oorlogszucht van Rusland en ISIS.
  2. Voor het moment heeft de NAVO dus elke kollektieve militaire rol in de Oekraïne, Irak en Syrië uitgesloten. Dat komt omdat de leden verdeeld zijn over het gebruik van geweld en wat daarmee kan worden bereikt. Dit heeft alles te maken met de nasleep van de NAVO-oorlog in Libië. Volgens een hoge NAVO-diplomaat is de organisatie over Libië "in staat van ontkenning". Dit heeft tot gevolg dat de NAVO uiteenvalt in coalitions of the willing, clusters van bondgenoten en niet-NAVO-leden die zich willen binden aan een bepaalde operatie.
  3. De Europese landen zijn opnieuw ontsnapt aan een verplichtende norm over de defensie-uitgaven. Er is een zwakke belofte om de militaire bestedingen in een jaar of tien te laten oplopen tot 2% van het bruto nationaal produkt, maar geen harde verplichtingen.

Voor Reuters vatte een hoge defensiefunktionaris de NAVO-politiek ten aanzien van Oost-Europa (speerpuntmacht en Readiness Action Plan) als volgt samen: "In sommige opzichten zijn we bezig een niet-bestaand probleem op te lossen, omdat we niet in staat zijn om de wèl bestaande op te lossen."

Bronnen: Carnegie Europe (Judy Dempsey); Reuters (Paul Taylor, Adrian Croft)

Naar boven

ISIS heeft anti-tankwapens van Syrische rebellen

7 september 2014 - Anti-tankwapens uit voorraden die door Saoedi-Arabië aan ‘gematigde’ Syrische rebellen zijn gegeven, zijn aangetroffen in de handen van ISIS in Irak en Syrië. Het gaat om twee 90 mm Joegoslavische anti-tankraketten (zogenaamde Osas). Afgelopen maart hadden de VS na lang aarzelen toegestaan om anti-tankwapens aan de Syrische rebellen te leveren. Saoedi-Arabië en Qatar deden dit al eerder.

ISIS heeft ook veel kleine infanteriewapens van onder meer Amerikaanse makelij buitgemaakt, bijvoorbeeld in Mosoel. Er zijn Amerikaanse geweren M16A4, twee Chinese machinegeweren Type 80, een Kroatisch scherpschutttersgeweer, een 9 mm pistool Glock en diverse Sovjet-types aangetroffen.

Het onderzoek hiernaar is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Conflict Armament Research, samen met Koerdische strijders.

Bron: The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)

Naar boven

Denemarken leidt NAVO-projekt om munitie uit te wisselen

5 september 2014 - Denemarken gaat een NAVO-projekt leiden om het uitwisselen van precisiegeleide lucht-grond munitie en de internationale samenwerking in de munitiesektor van de grond te krijgen. Het projekt is ontwikkeld op basis van de ervaringen tijdens de Libië-oorlog, toen NAVO-landen door hun munitie heen raakten en van elkaar moesten gaan lenen (bijv. Denemarken van Nederland). Tsjechië, Denemarken, Noorwegen, Portugal en Spanje hebben hierover gisteren op de NAVO-top een overeenkomst getekend. Volgens wapenfabrikanten zijn de voorraden nog niet aangevuld.

Bron: Defense News (Andrew Chuter)

Naar boven

Canada stuurt special forces naar Irak

4 september 2014 - Canada gaat enkele tientallen militairen als adviseurs voor het Iraakse leger en Koerdische strijders naar Irak sturen, waaronder special forces van het Special Operations Regiment. Volgens CBC News zal in totaal een honderdtal Canadese militairen worden ingezet. In eerste instantie gaan ze voor een maand. Al eerder had The Daily Beast Amerikaanse special forces op het strijdtoneel in Noord-Irak gesignaleerd.

Bron: CBC News

Naar boven

VS en Zuid-Korea vormen gezamenlijke divisie

4 september 2014 - De VS en Zuid-Korea gaan begin volgend jaar een gekombineerde divisie vormen. Het hoofdkwartier komt in Uijeongbu, de commandant wordt een Amerikaan en de plaatsvervanger een Koreaan. In vredestijd zijn de troepen van beide landen afzonderlijk gekazerneerd, ze oefenen samen. Tot de divisie gaan troepen behoren van de 2e Infanteriedivisie van de VS en een Zuid-Koreaanse brigade. In 2017 zal de gekombineerde divisie worden verplaatst naar Pyeongtaek als de 2e Infanteriedivisie zuidelijker van de demarkatielijn tussen Noord- en Zuid-Korea wordt gehuisvest in Camp Humphreys.

Bron: Stars and Stripes (Ashley Rowland, Yoo Kyong Chang)

Naar boven

Deze maand grote oefening Russische kernmacht

3 september 2014 - Deze maand zullen de Russische strategische nukleaire strijdkrachten een grote oefening houden met meer dan 4000 soldaten. De oefening vindt plaats in Altai in Centraal-Azië en wordt gekombineerd met de inzet van 400 technische onderdelen en omvangrijke luchtstrijdkrachten.

MiG-31 onderscheppingsjagers en Su-24MR verkenningsvliegtuigen nemen deel. Eerder dit jaar is al geoefend met de taktische kernmacht.

Bron: Reuters (Mark Trevelyan)

Naar boven

Tweede drone-basis in Niger voor VS

1 september 2014 - Het Pentagon gaat een tweede basis voor drones inrichten in Niger. De basis voor verkenningsdrones komt in Agadez, 750 km ten noordoosten van de hoofdstad Niamey. Afgelopen jaar kwamen drones van de VS en Frankrijk naar een basis bij het internationale vliegveld van Niamey voor operaties boven Mali. Er zitten 120 VS-militairen. Of deze basis naast de nieuwe wordt gehandhaafd is de vraag. Ook vanuit Tsjaad vliegen de VS met drones, onder meer boven het noorden van Nigeria. Daar zitten 80 VS-militairen. Het noorden van Libië wordt in de gaten gehouden met drones vanuit Sicilië.

De nieuwe basis in Niger is gunstiger gelegen ten opzichte van een corridor door de woestijn vanuit het noorden van Mali naar het zuiden van Libië. Dit is een geliefde weg voor smokkelaars van wapens en drugs en fundamentalistische strijders.

Op 11 augustus gaf het Witte Huis goedkeuring om 10 miljoen dollar uit te geven aan hulp bij troepentranspoort en tankvluchten voor de Franse troepen in Mali.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)


Naar boven
Naar beginpagina