20 september 2014

Korte Berichten week 38
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Meer F-16's gebruikt in laatste Gaza-oorlog

15 september 2014 - Honderden van de meer dan 1000 doelen tijdens de laatste stadsoorlog van Israël in Gaza zijn door F-16's bestookt met zware vliegtuigbommen. Voor luchtsteun was bij elke Israëlische brigade een F-16 beschikbaar. Ze legden een 'muur van vuur' op 350 meter afstand van de eigen oprukkende troepen. Dit is veel minder dan de tot nu toe bij het Israëlische leger voorgeschreven afstand van 1 kilometer. Bovendien is de reaktietijd verkort tot 30 minuten. De verbeterde samenwerking tussen luchtmacht en grondtroepen had tot gevolg dat er nu voor luchtsteun meer gebruik werd gemaakt van F-16's in vergelijking met Apache gevechtshelikopters. Het Israëlische leger vindt dat in een stedelijke omgeving effektiever (maar de verwoestingen aan gebouwen zullen ook groter zijn). De drones worden vooral gebruikt om de doelen konstant in de gaten te houden.

Bron: Defense News (Barbara Opall)

Naar boven

Australië verplaatst troepen naar Midden-Oosten

14 september 2014 - Australië gaat 600 militairen en 10 vliegtuigen verplaatsen naar een basis in de Verenigde Arabische Emiraten (vermoedelijk vliegbasis Al-Minhad) in het kader van de oorlog tegen ISIS. Het gaat om acht F/A18F gevechtsvliegtuigen, een E-7A Wedgetail Airborne Early Warning and Control vliegtuig en een KC-30A voor bijtanken en transport. Er gaan (waarschijnlijk deze week) 400 militairen van de luchtmacht en 200 special forces SAS, die kunnen optreden als militaire adviseurs. Een C-17 Globemaster en een C-130J transportvliegtuig waren al ter plaatse voor bevoorrading van Koerdische strijders.

Bronnen: Associated Press (Rod McGuirk); Janes's Defence Weekly (Julian Kerr)

Naar boven

Grote oefening special forces in Duitsland en Nederland

12 september 2014 - Vandaag begint een grote oefening van special forces uit negen landen in Baumholder in Duitsland. De oefening wordt georganiseerd door de VS (Special Operations Command Europe - SOCEUR) en Nederland. Andere deelnemers aan oefening Jackal Stone 14 zijn Tsjechië, Finland, Engeland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Zweden en Slovenië. Er nemen in totaal 1500 militairen deel waaronder 900 Amerikaanse special forces. De lokaties zijn oefenterreinen in Baumholder, Hohenfels, Grafenwöhr, Spangdalem en Den Helder in Nederland. De oefening duurt tot 23 september.

Het is de eerste keer dat Jackal Stone in Duitsland wordt gehouden.

Het maritieme deel van de oefening speelt zich af in het noorden van Nederland. Daarbij komen de special forces van de Nederlandse mariniers (MARSOF) in aktie. Ze maken onder meer gebruik van het amfibisch transportschip Johan de Witt en het fregat Tromp. Ook worden schepen van Boskalis en platforms van de NAM gebruikt. Helikopters vliegen vanaf vliegbases Leeuwarden en De Kooy in Den Helder.

Bronnen: Ministerie van Defensie; Stars and Stripes (John Vandiver)

Naar boven

Turkije geeft geen toestemming voor gevechtsmissies tegen ISIS

11 september 2014 - Een Turkse regeringsfunktionaris heeft AFP verteld, dat Turkije geen toestemming geeft aan de coalitie onder leiding van de VS om vanaf zijn vliegbases ISIS in Irak en Syrië aan te vallen vanuit de lucht. Er kan wel toestemming komen om de basis Incirlik te gebruiken voor logistieke en humanitaire operaties. Turkije zal ook zelf geen gevechtsakties uitvoeren of wapens leveren.

Bron: AFP

Naar boven

Engeland wil nieuwe bases in Midden-Oosten

10 september 2014 - Volgens The Independent wil Engeland drie militaire bases in het Midden-Oosten vestigen of uitbreiden in het kader van de strijd tegen ISIS. Een bataljon infanterie zou gestuurd kunnen worden naar al-Minhad in de Verenigde Arabische Emiraten. In Oman kan een oefenbasis worden gebruikt. De marine zou kunnen profiteren van een uitbreiding van de haven van Bahrein. De relokatie kan ook worden gezien tegen de achtergrond van de terugtocht uit Afghanistan.

Bron: The Independent (Ian Johnston)

Naar boven

Vierde nukleaire onderzeeër Israël op weg naar thuisbasis

8 september 2014 - De Tanin, de vierde van de zes geplande Dolphin-klasse onderzeeërs van Israël, is vertrokken van de scheepswerf HDW in Kiel waar hij is gebouwd, op weg naar de thuishaven Haifa. De onderzeeër kan kernwapens afvuren en beschikt over een aandrijving die onafhankelijk is van de lucht, hoeft dus niet boven te komen om de batterijen op te laden (AIP - air independent propulsion). De boot wordt voor een derde gefinancierd door Duitsland. Het staal, onderdelen van de voortstuwing en andere deelsystemen worden betaald uit de militaire steun van de VS. De Tanin is opgeleverd in mei 2012 en het zusterschip Rahav in april 2013. De Rahav gaat midden volgend jaar naar Haifa. Aan de zesde Dolphin wordt nog gebouwd.

Bron: Defense News (Barbara Opall)

Naar boven

VS en Oekraïne houden marineoefening in de Zwarte Zee

8 september 2014 - De driedaagse NAVO-oefening Sea Breeze 2014 (de dertiende keer) van US European Command en de Oekraïne is begonnen. Rond 280 Amerikaanse militairen nemen eraan deel met de destroyer USS Ross (DDG 71), de Oekraïne met vijf schepen van de marine (ook voor bevoorrading) en twee van de kustwacht. Andere deelnemers zijn Georgië (patrouilleboot Sukhumi) en Turkije (fregat Oruc Reis) en drie schepen van Standing NATO Maritime Group Two Task Unit (SNMG2 TU.02). Dat zijn de fregatten Toronto van Canada (250 militairen), Almirante Juan de Borbon van Spanje en Regele Ferdinand van Roemenië. De havens Constanta (Roemenië) en Odessa (Oekraïne) zullen worden gebruikt.

Op 3 september is ook een kleiner schip van de Franse marine, de Commandant Birot, de Zwarte Zee binnengegaan. Het spionageschip Depuy de Lome is op 5 september vertrokken.

Volgende week zullen VS-troepen van de 173ste Airborne Brigade uit Vicenza samen met Oekraïense eenheden oefenen in Yavoriv in de provincie Lviv tijdens oefening Rapid Trident van 16 tot 26 september. Daar nemen 1300 militairen uit 15 landen aan deel.

De Financial Times vermeldt een aantal van de grootste NAVO-oefeningen dit jaar:

Bronnen: Financial Times (Sam Jones); ITAR-Tass; Stars and Stripes

Update 12 september: De Ross heeft vandaag de Zwarte Zee na afloop van de oefening verlaten. De geleide-wapen-kruiser USS Vella Gulf , ook een frekwente bezoeker de laatste maanden, is momenteel in de Atlantische Oceaan.

Bron: USNI (Sam LaGrone)


Naar boven
Naar beginpagina