27 september 2014

Korte Berichten week 39
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Konfrontatie Chinese en Indiase troepen aan de Himalaya grens?

23 september 2014 - Honderden Chinese en Indiase militairen zouden stellingen hebben ingenomen op de hoogvlakte in de Himalaya. Volgens het Indiase leger hadden de Chinezen 3 km binnen gebied dat India claimt in de regio Chumar van het Ladakh plateau een kamp ingericht. India heeft daar nu rond 1500 militairen ingezet en China ongeveer 800, nog steeds volgens Indiase bron. De twee kemphanen staan tegenover elkaar, maar nog wel goed van elkaar gescheiden.

De Line of Actual Control tussen de twee landen is een 4000 km lange oude wapenstilstandslijn uit de oorlog van 1962, die in 1993 middels een bilaterale overeenkomst officieel is erkend. Af en toe zijn er grensoverschrijdingen, maar zelden zo diep in betwist terrein.

Bron: New Tang Dynasty Television (Chinees TV-station in New York)

Naar boven

Pentagon verplaatst 12 A-10 vliegtuigen naar het Midden-Oosten

22 september 2014 - Het Pentagon gaat begin oktober 12 A-10 gevechtsvliegtuigen en 300 luchtmachtmilitairen inzetten in het Midden-Oosten. Ze komen van de 122ste Figther Wing van de Nationale Garde van Indiana. De A-10 is tijdens de Koude Oorlog ontworpen als een soort vliegende kanonneerboot om grondtroepen te ondersteunen tegen oprukkende tanklegers. Het toestel heeft met zijn geautomatiseerde kanonnen een enorme vuurkracht en kan als luchtsteun worden ingezet of in een stadsoorlog om gebouwen te doorzeven.

Bron: The Hill (Kristina Wong)

Naar boven

Italië richt Commando Special Forces op

21 september 2014 - Het nieuwe Italiaanse commando voor special forces, Comando Forze Speciali dell'Esercito - COMFOSE - is op 19 september geactiveerd op de Gamerra-kazerne in Pisa, de thuisbasis van de Italiaanse luchtmobiele eenheden. Het commando bestaat uit het 4e Alpini Parachute Regiment (Ranger), het 9e Parachute Assault Regiment Col Moschin, het 185ste Target Acquisition Regiment en het 28ste Operational Communication Regiment (Psyops). Tot nu toe behoorden deze eenheden bij de bergtroepen en de artillerie. Eind 2015 komt er nog een vijfde onderdeel bij, het 26ste REOS Special Operations Helicopter Squadron, dat begin november wordt omgevormd tot het 3e Special Operations Helicopter Regiment Aldebaran.

Het 4e en het 9e vormden sinds 2006 de kern van Task Force 45, de Italiaanse special forces in Afghanistan. Ook het 26ste REOS heeft daar gediend.

Bron: Jane's Defence Weekly (Paolo Valpolini)

Naar boven

VS en Arabische landen beginnen met luchtaanvallen in Syrië

23 september 2014 - De VS zijn samen met een aantal Arabische landen begonnen met aanvallen op ISIS en de 'nieuwe' terreurgroep Khorasan (onder meer gelieerd aan al-Nusra en al-Qaida). De aanvallen vonden plaats in drie golven:

Arabische partners namen deel aan de tweede en de derde golf, vooral de laatste. Ze hebben echter niet allemaal gebombardeerd.

De Saoedi's droegen volgens een militaire bron van Reuters vier F-16's bij, de Verenigde Emiraten vier gevechtsvliegtuigen, Bahrein twee en Qatar een Mirage die niet 'aktief' meedeed. Van de eerste drie is evenmin duidelijk of ze ook bommen afwierpen of alleen patrouille vlogen of anderszins ondersteunden.

Een Jordaanse woordvoerder vertelde Defense News dat Jordanië zes gevechtsvliegtuigen had gestuurd vanaf de bases al-Azraq in het oosten en Mafraq in het noorden. Deze hadden ook luchtaanvallen uitgevoerd. De Jordaniër zei dat de Saoedi's en de Emiraten tankvliegtuigen hadden bijgedragen en Qatar en Bahrein bases beschikbaar hadden gesteld.

Het Amerikaanse CAOC (Combined Air Operations Center) dat de operatie leidt is in Qatar.

Bronnen: Defense News (Awad Mustafa, Aaron Mehta); Reuters (Angus McDowall, Amena Bakr)

Pentagon persbriefing 23 september

Naar boven

Saoedi-Arabië geeft toe Chinese DF-21 raketten te hebben

Chinese ballistische geleide wapens van het type DF-21 22 september 2014 - Dr. Anwar Eshqi, een gepensioneerde Saoedische generaal-majoor en adviseur van de Defensieraad, heeft op een perskonferentie bekend gemaakt dat Saoedi-Arabië beschikt over Chinese ballistische geleide wapens van het type DF-21. Het zijn lange-afstandsraketten die ook in staat zijn om kernwapens te dragen. Ze zijn in 2007 gekocht, maar dit werd tot nu toe niet openlijk toegegeven. Er is eerder gesuggereerd dat de VS toestemming hadden gegeven op voorwaarde dat het een niet-nukleaire variant betrof. Maar Eshqi bevestigde nu dat de raketten van Saoedi-Arabië wel degelijk kunnen worden uitgerust met een kernwapen.

Bron: China Times (Taiwan)

Naar boven

Franse luchtmacht doet mee aan luchtaanvallen op ISIS

22 september 2014 -Op 19 september is ook Frankrijk begonnen met luchtaanvallen op ISIS in Noord-Irak. Twee Rafales vielen een logistiek depot aan, waar voertuigen, brandstof en wapens waren opgeslagen. Naast de Rafales deden een tankvliegtuig C-135 FR en een Atlantique 2 mee aan de aanval. Vier aanvallen met GBU-12 bommen vonden plaats.

De Fransen vliegen vanuit de basis Al Dhafra in de Emiraten. Er moet onderweg drie keer worden bijgetankt. Er zijn twee soorten missies:

De Fransen hebben laten weten dat ze de operaties momenteel niet zullen uitbreiden tot Syrië.

Bron: l'Opinion (Jean-Dominique Merchet)

Naar boven

Overeenkomst VS-Israël over luchtoorlog in Syrië

16 september 2014 - Een overeenkomst tussen Israël en de VS maakt coördinatie van luchtoperaties mogelijk in Syrië, als de luchtmachten van beide landen in hetzelfde gebied optreden. De bilaterale overeenkomst is meer dan een jaar geleden ondertekend, als onderdeel van de planning van het Pentagon voor luchtaanvallen tegen installaties van het Syrische regime die betrokken waren bij chemische oorlogsvoering. Zoals bekend ging deze aktie toen niet door. De overeenkomst werd opgeborgen in een la, maar kan nu weer worden geaktiveerd wanneer de Amerikaanse luchtaanvallen zich uitbreiden tot Syrië.

Bron: Defense News (Barbara Opall)

Naar boven

Spanje gaat Nederlandse Patriots in Turkije aflossen

18 september 2014 - Spanje zal met ingang van eind januari twee batterijen Patriot-raketten en 130 militairen naar Turkije sturen (provincie Adana) om de Nederlandse Patriots af te lossen.

Bron: Today's Zaman

Naar boven

Grote Russische luchtmachtoefening in Siberië

16 september 2014 -De luchtverdediging van het Russische Oostelijke Militaire Distrikt (Siberië en het Verre Oosten) hebben vanaf 11 september een grote paraatheidsoefening gehouden. Daarbij werden rond 100 vliegtuigen en helikopters verplaatst over grote afstanden (400 tot 4000 km). Er waren in totaal 100.000 militairen bij betrokken. In augustus was er al een onaangekondigde inspektie van de paraatheid in het distrikt geweest. Toen werd ook de kustverdediging getest. Dezelfde maand werd met drones geoefend boven het schiereiland Kamtsjatka.

Bron: RIA Novosti


Naar boven
Naar beginpagina