5 oktober 2014

Korte Berichten week 40 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


In 2015 blijven nog bijna 10.000 VS-militairen in Afghanistan

30 september 2014 - Na bijna een jaar uitstel door problemen rond de Afghaanse presidentsverkiezingen hebben de VS en Afghanistan een bilaterale veiligheidsovereenkomst getekend die het verblijf van 9800 Amerikaanse militairen na 1 januari 2015 mogelijk maakt. Aan het begin van dit jaar waren er nog 38.000 VS-militairen in Afghanistan, op dit moment nog 24.000. Volgens de overeenkomst zullen VS-militairen nog op negen verschillende lokaties in Afghanistan blijven, waaronder enkele in het zuiden. Eind 2015 zal het aantal verder verminderd zijn tot 4900 en zullen ze worden gekoncentreerd op twee plaatsen, Kaboel en de vliegbasis Bagram, een uur noordelijk van de hoofdstad. Na 2016 zal de aanwezigheid dan nog verder worden teruggebracht tot de normale militaire bezetting van de ambassade en een afdeling voor militaire samenwerking.

Tot die tijd zal het VS-leger het Afghaanse leger adviseren en assisteren, maar ook contra-terrorisme operaties uitvoeren tegen al-Qaida en zijn filialen.

De NAVO zal het aantal troepen in 2015 aanvullen tot een totaal van rond 12.000.

Bronnen: National Journal (Jordain Carney); The Washington Post (Sudarsan Raghavan, Karen DeYoung)

Naar boven

VS-mariniers krijgen drie nieuwe standplaatsen in West-Afrika

30 september 2014 - Het Amerikaanse Corps Mariniers heeft drie nieuw bases voor krisisinterventie ingericht in Senegal, Ghana en Gabon. Ze worden daar gevestigd in opdracht van Africa Command en verkorten de reactietijd van de Special Purpose Marine Air-Ground Task Force - Crisis Response (SPMAGTF-CR) in Moron, Spanje. Afgelopen december duurde het 15 1/2 uur voor een eenheid van SPMAGTF-CR uit Spanje op een vooruitgeschoven post in Entebbe, Oeganda aankwam om te helpen bij de evakuatie van de ambassade in Zuid-Soedan. Er worden geen mariniers blijvend op de nieuwe bases gestationeerd en de infrastruktuur zal minimaal zijn, veel minder dan die in Oost-Afrika in Djibouti bij Combined Joint Task Force-Horn of Africa.

Om het ingewikkeld te maken hebben de mariniers voor inzet in Afrika ook nog SP-MAGTF Africa, die met Osprey MV-22Bs is gestationeerd in Sigonella op Sicilië.

Bron: Marine Corps Times (Hope Hodge)

Naar boven

Snelle interventie-eenheid VS-mariniers naar Koeweit

29 september 2014 - 2100 Amerikaanse mariniers worden voor crisisinterventie gestationeerd in Koeweit in een nieuwe eenheid, de Special-Purpose Marine Air-Ground Task Force (SPMAGTF) Central Command. In 2011 kregen de mariniers al een stafdetachement voor een hoofdkwartier van 150 militairen in Bahrein. De mariniers van de SPMAGTF worden uitgerust met AV-8B Harrier gevechtsvliegtuigen, MV-22 Ospreys en KC-130 Super Hercules transportvliegtuigen.

Bron: Defense News (Joe Gould, Paul McLeary)

Naar boven

Turkse tanks naar de Syrische grens verplaatst

29 september 2014 - Zeker 15 Turkse tanks en pantservoertuigen (totaal 30) hebben vandaag stellingen betrokken op de heuvels boven de bedreigde Koerdische grensstad Kobani in Syrië. De Turken hebben incidenteel vuur van over de grens (twee granaten) beantwoord. Ten noordwesten van Kobani is er een basis van het Turkse leger. Kobani ligt zwaar onder vuur van mortieren en zware machinegeweren van ISIS, dat op 5 km van de Turkse grens staat. De verdedigers van de Koerdische militie YPG hebben alleen lichte wapens.

Bronnen: Reuters (Jonny Hogg); Times of Israel (Stuart Winer)

Naar boven

VS-specialisten contraguerrilla ingezet in Oekraïne

27 september 2014 - Het Pentagon heeft deze week meer dan een dozijn militaire specialisten op het gebied van contraguerrilla (althans volgens de Washington Times) en taktische planning naar de Oekraïne gestuurd. Ze moeten de operaties van het Oekraïense ministerie van Defensie gaan evalueren en als adviseurs optreden. Er zijn twee teams, waarvan het ene ook de behoefte van de Oekraïne aan militair materieel in kaart gaat brengen en bezien hoe het huidige Office of Defense Cooperation in Kiev kan worden uitgebreid. Het andere is een medisch team dat voorstellen moet gaan doen om de militaire gewondenverzorging te verbeteren.

Bron: The Washington Times (Maggie Ybarra)

Naar boven

200 VS-mariniers naar Midden-Amerika tijdens orkaanseizoen

27 september 2014 - Het corps mariniers van de VS gaat tijdens het komende orkaanseizoen een Special Purpose Marine Air-Ground Task Force (SPMTG) van 200 militairen naar Midden-Amerika sturen. Het is een nieuw onderdeel van Southern Command, dat beschikbaar is voor humanitaire hulpverlening, maar ook gaat trainen met de legers van El Salvador, Honduras, Guatemala, Belize en de Dominicaanse Republiek. De eenheid wordt uitgerust met CH-53E Super Stallion zware transporthelikopters. Ze zullen zes maanden blijven en dan het volgende voorjaar opnieuw worden ingezet.

De laatste jaren hebben kleine teams mariniers al de legers van Honduras, Guatemala en Belize getraind. Die teams bleven wel het hele jaar door.

Bron: Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Oorlog tegen ISIS kost tot nu toe bijna 1 miljard dollar

28 september 2014 - Volgens een studie van het Center for Strategic and Budgetary Assessments heeft de luchtoorlog in Syrië en Irak tot nu toe bijna 1 miljard dollar gekost. Er is berekend dat dit type oorlog, met maximaal 2000 VS-militairen op de grond voor ondersteuning en advies, ongeveer 320 miljoen dollar per maand of 3,8 miljard dollar per jaar kost. De operatie wordt in eerste instantie betaald uit de begrotingspost 2014 Overseas Contingency Operations van het Pentagon.

Als er 25.000 VS-grondtroepen met luchtsteun bij zouden komen, kan dit oplopen tot 22 miljard dollar per jaar. De grondtroepen kosten 80% van dit totaal. Van deze variant wordt echter op dit moment niet uitgegaan.

Bron: USA Today (Tom Vanden Brook)

CSBA, Estimating the Cost of Operations Against ISIL, 29 september 2014

Naar boven

Laatste AWACS van NAVO terug uit Afghanistan

26 september 2014 - De laatste E-3A AWACS van de NAVO is uit Afghanistan teruggekeerd naar de thuisbasis in Geilenkirchen. Sinds januari 2011 hebben de AWACS 1240 missies gevlogen vanaf Mazar-e-Sharif (12.240 vlieguren). Ze bewaken onder meer het luchtruim, leiden het militaire luchtverkeer en ondersteunen gevechtsmissies.

De NAVO heeft bepaald dat de AWACS niet nodig zijn voor Operation Resolute Support, de trainingsmissie in Afghanistan vanaf 1 januari. Het CRC (control and reporting center) in Al Udeid, Qatar, zal de luchtverkeerscontrole overnemen in coördinatie met de civiele autoriteiten.

Bron: Aviation Week (Nicholas Fiorenza)


Naar boven
Naar beginpagina