5 oktober 2014

Korte Berichten week 40 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Amfibische oefening VS en Filipijnen

26 september 2014 - 3500 VS-mariniers en matrozen van Okinawa doen samen met 1200 Filipijnse militairen mee aan de amfibische oefening PHIBLEX 15. De Amerikaanse troepen horen onder meer bij de 31ste Marine Expeditionary Unit (MEU) - de enige voorwaarts gestationeerde MEU - en Task Force 76 van de Zevende Vloot.

De oefening komt volgens Stars and Stripes op een moment dat het Filipijnse leger bezig is de nadruk te verleggen van contraguerrilla naar dreiging uit het buitenland (China)

Bron: Stars and Stripes (Seth Robson)

Update 29 september: Aan Amerikaanse kant doen twee amfibische schepen mee, de USS Peleliu en de USS Germantown. Bij de Filipijnen gaat het om de 3e Mariniersbrigade in Palawan.

Bron: Reuters (Manuel Mogato)

Naar boven

Belgen, Britten, Denen, Hollanders voegen zich bij de coalitie tegen ISIS

26 september 2014 - De Britten gaan zes Tornado gevechtsvliegtuigen bijdragen aan de coalitie tegen ISIS in Irak. De Tornado's zijn al op Cyprus waar ze tot nu toe verkenningen hebben uitgevoerd.

De Deense regering heeft aangekondigd dat ze zeven F-16's met 250 militairen zullen sturen.

België biedt zes F-16's met 120 militairen aan, die al zijn vertrokken vanaf de vliegbasis Florennes, en vrachtvliegtuigen C-130. De Belgen gaan waarschijnlijk vliegen vanaf een Jordaanse basis.

Nederland levert zes F-16's plus twee reserve met 250 militairen. Nederland stuurt ook 130 militaire trainers voor het Iraakse en Koerdische leger.

Geen van de Europese landen heeft momenteel het plan ook in Syrië te gaan opereren. Turkije heeft bekend gemaakt dat het Turkse luchtruim en de basis Incirlik niet zijn gebruikt bij de luchtaanvallen tegen ISIS.

Bronnen: Los Angeles Times (Christopher Werth, David S. Cloud); Reuters (Philip Blenkinsop); Associated Press; Reuters (Orhan Coskun)

Naar boven

Pakistan bouwt kleinere kernwapens

26 september 2014 - Pakistan werkt aan taktische kernwapens met kleinere nukleaire ladingen voor het gebruik op het slagveld. Dit soort wapens zijn sneller inzetbaar en kunnen bijvoorbeeld worden gelanceerd in de Indische Oceaan vanaf oorlogschepen of de vijf onderzeeërs waarover het land beschikt. Dit heeft voor Pakistan het voordeel dat het de mogelijkheid van een tweede slag heeft, nadat zijn kernwapens op het land vernietigd zouden zijn bij een vijandelijke aanval. Maar het nadeel is dat dergelijke wapens gemakkelijker in verkeerde handen kunnen vallen. Pakistan heeft altijd tegen westerse critici gezegd dat ze zich geen zorgen hoeven maken omdat ze de kernwapens gescheiden houden van de lanceerinstallaties op verschillende bases. Op zee is dit echter moeilijk denkbaar. Fundamentalistische strijders hebben onlangs al een keer geprobeerd om een Pakistaans oorlogsschip te veroveren, mogelijk om een Amerikaans vliegdekschip onder vuur te nemen.

In 2011 schatten experts dat Pakistan meer dan 100 inzetbare kernwapens had en het produceert nog steeds nieuw nukleair materiaal dat geschikt is voor wapens. India heeft 80 tot 100 inzetbare kernwapens en heeft gezegd ze niet als eerste te zullen gebruiken. Pakistan weigert tot nu toe een dergelijke verklaring af te geven.

Bronnen: Business Insider (Pierre Bienaimé); The Washington Post (Tim Craig, Karen DeYoung)

Naar boven

VS verplaatsen een divisiehoofdkwartier naar Bagdad

26 september 2014 - De VS-landmacht gaat volgende maand een divisiehoofdkwartier naar Irak sturen. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat een veel groter aantal Amerikaanse troepen (10.000) naar Irak gaan. Het hoofdkwartier zelf, van de 1ste infanteriedivisie uit Fort Riley, Kansas, telt 500 militairen. 300 van die 500 zullen voorlopig nog elders in het Midden-Oosten (vermoedelijk in Koeweit) worden gestationeerd, 138 gaan er naar het Joint Operations Center (JOC) in Bagdad en 58 naar het JOC in Irbil. De stafofficieren van het hoofdkwartier kunnen ook de lopende operaties in Irak gaan commanderen zonder extra troepen, zo benadrukt het Pentagon. In Jordanië is sinds vorig jaar ook een (deel van het) divisiehoofdkwartier van de 1ste pantserdivisie aktief. Het is voor het eerst sinds 2011 dat een divisiehoofdkwartier naar Irak gaat.

Het in Irak al aanwezige Joint Forces Land Component Command in Bagdad geldt overigens ook als een hoofdkwartier op hetzelfde niveau als een divisie.

Bronnen: War is Boring (Joseph Trevithick); McClatchy (James Rosen)

Naar boven

China stuurt 700 militairen naar Zuid-Soedan voor VN-missie

25 september 2014 - China heeft vandaag aangekondigd dat het 700 militairen naar Zuid-Soedan gaat sturen om deel te nemen aan de VN-vredesmissie in dat land "waar gevechten de olie-investeringen van Peking bedreigen." (dit laatste zijn de woorden van Reuters). Dit zou de eerste keer zijn dat China een bataljon bijdraagt aan een VN-missie. Vorig jaar werd een kleinere 'beschermingseenheid' naar Mali gestuurd. China heeft in totaal meer dan 1800 vredesmilitairen in Afrika.

Bron: Reuters (Megha Rajagopalan)

Naar boven

Polen houdt grote oefening aan de grens

24 september 2014 - De tweejaarlijkse grote Poolse legeroefening Anakonda-14 is deze keer geïnternationaliseerd. Er doen 12.500 militairen aan mee waaronder 750 van de VS (33ste Brigade Combat Team van de Nationale Garde van Illinois), Canada, Engeland, Nederland, Tsjechië, Hongarije, Litouwen en Estland. Het scenario van de tiendaagse gaat over de bescherming van de grens en hij wordt gehouden op vier oefenterreinen in het noorden van Polen en op de Baltische Zee. Er nemen 120 pantservoertuigen, meer dan 50 stuks luchtafweergeschut, 15 raketwerpers en 25 gevechtsvliegtuigen aan deel, verder 17 oorlogsschepen, waaronder een onderzeeër en een geleide-wapenfregat. De onderzeeër is mogelijk de Nederlandse Walrus die volgens het Reformatorisch Dagblad op 18 september uit Den Helder is vertrokken voor een geheime missie.

Bronnen: Reformatorisch Dagblad; Associated Press (Monika Scislowska)

Naar boven

MiG-31s duiken op bij de Noord-Amerikaanse kust

23 september 2014 - Een eskader van zes vliegtuigen van de Russische luchtmacht is op 17 en 18 september achtereenvolgens onderschept door de luchtmacht van de Verenigde Staten en die van Canada. Het eskader bestond uit twee MiG-31s, twee Tupolev Tu-95 strategische bommenwerpers en twee Ilyushin Il-78 tankvliegtuigen. Die samenstelling is bijzonder, omdat de MiG-31 oorspronkelijk is gebouwd als een onderscheppingsjager voor de luchtverdediging van de Sovjet-Unie. Door een modernisering van de radar, het toevoegen van de kapaciteit om in de lucht te worden bijgetankt en een nieuwe lucht-luchtraket (AA-9 of Vympel R-33) is het toestel nu ook geschikt als eskortejager en heeft een aktieradius van 5400 km in plaats van 1450 km.

De onderschepping van de Russische vliegtuigen vond plaats binnen de 200-mijlszone die door de Noord-Amerikaanse luchtverdediging NORAD is gemarkeerd voor identifikatie, maar niet in het luchtruim van de VS of Canada.

Bron: Jane's Defence Weekly ((Reuben F. Johnson)


Naar boven
Naar beginpagina