12 oktober 2014

Korte Berichten week 41
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Munitie ISIS komt onder meer uit VS en China

5 oktober 2014 - Een analyse van Conflict Armament Research, gefinancierd door de EU, laat zien dat op ISIS buitgemaakte munitie veelal afkomstig is van de VS, China, Rusland (en de Sovjet-Unie), en de regeringen van Irak en Syrië. Het onderzoek maakt aannemelijk dat munitie, die aan Syrië en Irak is geleverd om de situatie in die landen te stabiliseren, in handen is gekomen van de jihadisten.

Onderzoekers zeggen dat ISIS de wapens heeft gekregen van andere Syrische verzetsgroepen die zich bij hen hebben aangesloten, gekocht hebben van rebellen die door buitenlandse donors van wapens zijn voorzien, buitgemaakt hebben op regeringstroepen of ze gekocht hebben van korrupte funktionarissen in Irak en Syrië.

Bron: The New York Times (C.J. Chivers)

Conflict Armament Research, Islamic State Ammunition in Iraq and Syria (pdf), oktober 2014

Naar boven

Chinese leger speelt momenteel alleen symbolische rol in Hong Kong

5 oktober 2014 - Vooralsnog speelt in Hong Kong alleen de politie (sterkte 27.000 met paramilitaire relbestrijdingseenheden) een rol bij de konfrontatie met de beweging voor demokratische verkiezingen met een open kandidaatstelling. Het militaire garnizoen bestaat uit 8.000 - 10.000 militairen, meest infanterie, verspreid over 19 oude Britse lokaties langs de grens met de speciale ekonomische zone Shenzhen en in de stad zelf. Er zijn ook kleine detachementen van de luchtmacht en de vloot en een afluisterpost uit de tijd van de Koude Oorlog.

De infanterie is vooral uitgerust met lichte gepantserde personeelsvoertuigen WZ523, voorzien van machinegeweren. De militairen blijven in principe in de kazerne, komen niet uit Hong Kong en mogen geen lid zijn van politieke, sociale of religieuze organisaties. Er is geen gezamenlijke militair-politionele operationele afdeling zoals in de Britse koloniale tijd. De liaison met de regering van Hong Kong loopt via het civiele veiligheidsbureau.

Inzet van het leger lijkt onwaarschijnlijk, tenzij in uiterste nood, omdat het voor de buitenwereld een eind zou maken aan het idee van 'één land, twee systemen' waarop het Chinese bestuur van Hong Kong is gebaseerd. Dit zou ook ernstige gevolgen hebben voor de verhouding met Taiwan.

Bron: Reuters (Greg Torode, David Lague)

Naar boven

VS zetten gevechtshelikopters in bij oorlog tegen ISIS

5 oktober 2014 - Vandaag hebben de VS gevechtshelikopters ingezet tegen doelwitten van ISIS in Irak. Het gaat zeer waarschijnlijk om AH-64 Apaches van Central Command. Een squadron hiervan werd in juni naar Baghdad International Airport gestuurd ter bescherming van Amerikaanse troepen. Maar de inzet van de betrekkelijk laag en langzaam vliegende Apaches in het buitengebied van Bagdad bij Abu Ghraib (de volgende dag ook bij Fallujah) als steun voor Iraakse troepen, betekent in de ogen van McClatchy een belangrijke eskalatie in de luchtoorlog en een teken dat de veiligheidssituatie in de provincie Anbar verslechtert.

De Apache is beter geschikt dan jachtvliegtuigen voor inzet tegen bewegende doelen, zoals voertuigen of oprukkende strijders. Ze hebben geen spotters op de grond nodig die doelen kunnen aanwijzen. De Apaches zijn onder meer bewapend met Hellfire geleide wapens en 30 mm kanonnen. De risico's zijn echter ook groter. Ze kunnen binnen het bereik komen van grond-lucht geleide wapens (Manpads) en granaatwerpers.

Bronnen: McClatchy Foreign Staff (Mitchell Prothero, Jonathan S. Landay); The Washington Post (Dan Lamothe)

Naar boven

Troepen Niger blijven in Mali na aanval

4 oktober 2014 - Niger heeft bekend gemaakt dat hun troepen in Mali blijven nadat negen van hun soldaten werden gedood bij een aanval op een logistiek VN-konvooi. Het konvooi - waaronder twee pick-up trucks en een tankwagen - kwam onder vuur van motorrijders met raketwerpers toen het onderweg was tussen twee plaatsen in het noordoosten van de regio Gao tussen de plaatsen Menaka en Ansongo. Een overlevende vertelde, dat ze dachten dat de aanval is uitgevoerd door de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujao). Gao is een bolwerk van deze guerrillagroep. Vorige week had het Franse leger in dit gebied een anti-terroristische operatie met helikopters uitgevoerd en daarbij vier strijders gevangen genomen. Deze zouden bij de groep Al-Mourabitoune horen. Die wordt geleid door Mokhtar Belmokhtar, die zich heeft afgesplitst van de regionale Al-Qaida. Ze staan bekend om hun spektakulaire akties. Belmokhtar heeft momenteel een alliantie met Mujao.

Een westerse militaire bron in de regio vertelde: "De terroristen zijn inderdaad bezig met zich te hergroeperen in het noorden van Mali." Niet nader benoemde veiligheidspecialisten schatten dat de guerrilla's momenteel alweer enkele honderden strijders tellen in een gebied waaruit ze vorig jaar door het Franse leger werden verjaagd.

Bronnen: Malijet; BBC News; Associated Press (Dalatou Mamane)

Naar boven

Operatie Eikonal - samenwerking tussen NSA en BND

4 oktober 2014 - De NSA en de Bundesnachrichtendienst (BND) hebben een aantal jaren nauw samengewerkt bij het afluisteren van het belangrijke knooppunt van dataverkeer voor telefoon en internet in Frankfurt. Tussen 2004 en 2008 tapte de BND het kabelverkeer af en stelde het ter beschikking van de NSA. De naam van de operatie was Eikonal. In ruil daarvoor werd het VS-afluisterstation voor satellietkommunikatie in Bad Aibling aan de Duitsers geschonken. Met behulp van de schotels in Bad Aibling werden de Taliban in Afghanistan en de krisisregio Noord-Afrika in de gaten gehouden.

De deal was gebaseerd op een Memorandum of Agreement tussen BND-chef Hanning en de toenmalige NSA-direkteur Michael Hayden. Met behulp van zoektechnieken van de NSA werd in Frankfurt vanaf 2004 het telefoonverkeer en vanaf november 2005 het internetverkeer gevolgd. Het was een Joint Sigint Activity, waarbij de gegevens per datakabel naar het hoofdkwartier van de BND in Pullach gingen en vandaar naar de computers van de Mangfall-kazerne in Bad Aibling. De NSA-mensen doorzochten daar samen met de Duitsers het materiaal. Officieel hadden de Amerikanen geen rechtstreekse toegang, maar in de praktijk "is volledige kontrole door de BND in de realiteit niet mogelijk", aldus een notitie van de BND.

De technische gang van zaken bij het tappen in Frankfurt werd volgens insiders door Deutsche Telekom verzorgd, die zijn servers ter beschikking stelde. In 2008 werd de samenwerking beëindigd, vermoedelijk om twee redenen. Ten eerste bleek een filter met de naam Dafis, dat verkeer van Duitsers buiten de overdracht aan de NSA moest houden, niet te funktioneren. Ten tweede viel het de Duitsers op dat de NSA-mensen ook begonnen te zoeken op termen als 'EADS', 'Eurocopter' en de namen van allerlei Franse instanties.

De speciale kontrolekommissie van de Bondsdag voor afluisteren was waarschijnlijk op de hoogte van het tappen, maar niet van het doorgeven aan de Amerikanen.

Bron: Süddeutsche Zeitung (Georg Mascolo, Hans Leyendecker, John Goetz)

Naar boven

Verliezen Afghaanse leger 30% hoger

4 oktober 2014 - De verliezen van het Afghaanse leger (aantal doden) zijn in het vechtseizoen 2014 met 30% gestegen. Omgerekend op een jaar gaat het om 450 extra doden, 1800 totaal. De VS hebben sinds 2001 63 miljard dollar betaald om het leger uit te rusten en te trainen. Het leger heeft nu een omvang van 195.000, het totale aantal veiligheidstroepen beloopt 350.000. Dit blijft 4,5 miljard dollar per jaar kosten, waaraan de Afghaanse regering slechts 500 miljoen dollar bijdraagt. De Afghanen hebben vooral gebrek aan grootschalige vuurkracht, medische evakuatie en luchttransport.

Seth Jones (ex-JSOC Afghanistan, nu Rand Corporation) zegt: "Er zijn al aanwijzingen dat delen van het Afghaanse leger, zoals het 205de Corps in Kandahar, te maken krijgen met ernstige verdeeldheid als het geruzie in de regering doorgaat."

De NAVO-missie Resolute Support zal het hoofdkwartier hebben in Kaboel met regionale centra op de luchtmachtbasis Bagram, Kandahar, Mazar-i-Sharif en Herat. Ook een aantal kleinere bases, zoals het vliegveld van Jalalabad, zullen benut worden. Na 15 november zal de NAVO totaal nog 25 bases gebruiken (2011: 800).

Bronnen: Associated Press (Jason Straziuso); Stars and Stripes (Josh Smith)

Naar boven

VS gaan rekeningen schrijven voor Franse interventie in Afrika

2 oktober 2014 - De VS verwachten vanaf nu betaling voor hulp op militair en inlichtingengebied aan de Franse interventietroepen in Afrika. De VS hebben sinds begin 2013 inlichtingen, drones, transport- en tankervliegtuigen geleverd aan de Franse oorlog tegen de fundamentalistische strijders in de Sahel.

Op 11 augustus had president Obama nog 10 miljoen dollar extra voor militaire bijstand aan de Fransen in Mali, Niger en Tsjaad voor het fiskale jaar 2014 vrijgegeven. Tot nu toe hebben de VS enkele tientallen miljoenen dollars aan de ondersteunende akties in West-Afrika besteed, voor het Pentagon een betrekkelijk klein bedrag, maar met de nieuwe oorlog tegen ISIS moet het geld overal vandaan worden geschraapt. Vooral de middelen voor luchtspionage zijn bovendien ook schaars en moeten vanaf nu wellicht worden ingezet tegen ISIS. Transport en bijtanken blijft wel geleverd worden.

Bron: AFP

Naar boven

Franse troepen komen dichter bij de Libische grens

2 oktober 2014 - Frankrijk gaat een basis in het noorden van Niger opzetten als onderdeel van de regionale operatie Barkhane tegen de fundamentalistische guerrilla. Barkhane omvat 3000 Franse militairen die opereren vanuit Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad met nog eens 1000 soldaten voor logistieke steun in Gabon en Senegal. Barkhane heeft zijn hoofdkwartier in de hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, maar Frankrijk heeft in dat land ook een vooruitgeschoven positie in het noorden, 200 km van de Libische grens.

Volgens militaire bronnen in Niger zou de basis bij Madane komen, een buitenpost in het noordoosten, waar al wat troepen van het leger van Niger aanwezig zijn. Er kunnen dan 200 Franse militairen bijkomen met luchtsteun. De Franse buitenposten zijn gunstiger gelegen ten opzichte van de routes die de strijders voor hun grensverkeer met Libië gebruiken.

Bij Gao in het noorden van Mali zijn verder op 24 september een viertal verdachte militanten gearresteerd. Er wordt een toename van aanvallen op VN-troepen in deze regio geconstateerd en er zou daar, nadat Franse militairen zijn vertrokken, een tekort aan special forces en helikopters zijn. Opmerkelijk, aangezien het Nederlandse detachement in Gao is gestationeerd.

Franse en Amerikaanse drones opereren vanuit de hoofdstad Niamey en afgelopen maand werd bekend dat de VS hun dronebasis ook dichter naar de Libische grens willen verplaatsen bij Agadez.

Bron: Reuters (John Irish)


Naar boven
Naar beginpagina